E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vánoce chytře a udržitelně: Trend, kterým prospějete planetě a ještě ušetříte

19. prosinec 2022
11 048

Udržitelnější přístup se postupně promítá do našich každodenních návyků, ať už se jedná o třídění odpadu, nákupy ze second-handů či pořizování knih z druhé ruky. Stejně tak vánoční dárky můžete jednoduše sehnat s ohledem na planetu, ale také svou peněženku – a to i v případě nákupu elektroniky.

Foto: Zdroj: Swappie

Dárky s příběhem

Nemusíte sahat hluboko do kapsy, abyste na Vánoce naplnili očekávání svých blízkých. Zkuste něco neotřelého, co dává smysl vaší peněžence i životnímu prostředí. Již jednou použité dárky za sebou mají historii, která jim přidává na originalitě i kvalitě. Výběr je široký – můžete dát šanci jak svetru ze second handu, knížce z druhé ruky, tak designovému nábytku z bazaru. Mezi oblíbené se řadí také „jedlé dárky”, které lze sehnat od místních dodavatelů a často také v bio kvalitě. Plánujete pod stromeček nadělit nový telefon? I to je v oblasti takzvané cirkulární ekonomiky možné! Díky nákupu telefonu, který dostane nový život díky repasování, tak můžete nejen ušetřit, ale navíc také přispět ke snižování dopadu na životní prostředí.

Koupit si repasovaný telefon je jako zasadit strom

Obliba iPhonu roste a každoročně jej pod vánočním stromečkem najdou tisíce rozradostnělých dětí i dospělých. Víte ale, že se celosvětově recykluje jen asi 1 % chytrých telefonů? S cílem motivovat veřejnost k udržitelnějšímu přístupu v každodenním fungování a snížit tak negativní dopady na životní prostředí přišla finská společnost Swappie, která vykupuje, repasuje a prodává použité iPhony. Od svého založení v roce 2016 expandovala už do 15 zemí a tento rok překonala milník 1 milionu spokojených zákazníků. Pořizovací cena telefonu je až o 40 % nižší než v případě koupě nového modelu, a v období vánočních svátků navíc probíhají speciální akce na vybrané modely.

Foto: Swappie

Hlavním přínosem repasovaných telefonů je především obrovská úspora emisí a to až o 78 % oproti pořízení nového telefonu. Když si tak zákazník koupí od Swappie repasovaný telefon, je to, jako by zasadil jeden strom. Jen v roce 2021 pomohlo Swappie ušetřit tolik tun oxidu uhličitého, že by to stačilo na vysázení několika kilometrů lesa. Na udržitelnost dbá i samotná firma a Swappie tak bude do roku 2024 využívat pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů. iPhony navíc doručuje v udržitelných obalech.

Rychlé zaslání, možnost telefon vyměnit i zákaznická podpora

Filozofie společnosti stojí na čtyřech základních pilířích. Swappie redukuje elektronický odpad, znovu využívá funkční součástky, recykluje materiály a opravuje všechny telefony ve svých vlastních továrnách. Výhodou repasovaného iPhonu není jen jeho cena, která může být až o 40 % nižší oproti nákupu nového modelu, ale především kvalita zařízení. Swappie zaručuje kvalitu svých telefonů díky plné kontrole nad celým řetězcem. Garantuje, že každý repasovaný iPhone má baterii s kapacitou nejméně 80 %, a že bude fungovat jako nový. Samotný technický proces testování sestává u Swappie z 52 kroků. Součástí procesu je vše od testování a servisu použitých telefonů až po přímý prodej repasovaných zařízení se zárukou 12 měsíců, což je více, než nabízí samotný Apple. A pokud si objednáte telefon do 21. prosince pomocí expresní přepravy, svůj dárek obdržíte ještě před Vánocemi.

Telefon můžete také prodat

Možná i vám leží nepoužívaný iPhone v šuplíku, a nebyli byste jediní. Podle průzkumu Kantar zhruba 1 ze 3 lidí nemá zájem o prodej své staré elektroniky. Více než polovina Čechů (64 %) si svůj telefon pro jistotu nechává, ačkoliv více než čtvrtina z nich potvrzuje, že toto zařízení od té doby ještě nikdy nevyužila. Swappie chce však tento trend změnit a učinit prodej telefonů dostupnější. Nabízí jednoduchou a intuitivní službu, kdy můžete svůj starý telefon Swappie prodat, přičemž zaslání telefonu je zcela zdarma. Díky tomu ušetříte finance a pomůžete v ochraně planety před dalším rabováním cenných zdrojů.

Pro více informací navštivte https://swappie.com/cz/.

Popup se zavře za 8s