E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Praha pod mikroskopem: Vyzkoušejte městskou pátrací hru okolo CAMPu

09. srpen 2021

Co všechno se dá objevit, když se na město podíváte z jiného úhlu? Odpovědi hledejte v areálu Emauz v Centru architektury a městského plánování. Od 16. srpna se můžete vydat na pátrací hru Praha pod mikroskopem, kde třeba přesvědčíte biologa Karla, že i město funguje jako živý organismus.

Posláním Centra architektury a městského plánování (CAMP) je zlepšit veřejnou debatu o rozvoji Prahy. V létě můžete do areálu nedaleko Karlova náměstí navíc zajít na film do letního kina nebo si zahrát šachy či pétanque. Srpnový program také nabízí každé úterý komentované vycházky po zajímavých pražských lokalitách. Novinkou je pátrací hra Praha pod mikroskopem. 

Hhra začíná v CAMPu, kde najdete herní instrukce, můžete si je také stáhnout do mobilu pomocí aplikace Puzzle Tours – Praha. Příběhem vás provází urbanistka Anežka, která se pustí do rozepře se svým spolubydlícím Karlem. Rozhodne se mu předvést, jak se město stále proměňuje. Pomůžete jí? Je tedy na čase vyrazit ven a na život metropole se podívat zblízka.

Město jako hádanka

Pomyslný mikroskop vám odhalí spoustu zajímavostí o životě v Praze. Víte třeba, kolik je ve městě lamp a kolik žárovek musí opraváři ročně vyměnit? Nebo jak velkou část území města tvoří veřejná prostranství? Anežka vám ukáže i to, kde vlastně Pražané bydlí a která zástavba je pro město nejtypičtější. Odpovědi na hádanky musíte nalézt přímo v terénu. A pokud budete mít štěstí, uvidíte i přistávající vrtulník na netradičním heliportu.

Praha je jednou z nejzelenějších metropolí, problémem ale je, abychom všechny rekreační plochy dokázali kvalitně udržovat. Uhodnete, kolik odborníci v Praze vytipovali městských džunglí?

Hra využívá zajímavá data získaná z Územně analytických podkladů 2020. Ty slouží jako zásobárna údajů pro plánování rozvoje Prahy. Tento významný dokument každé čtyři roky mapuje hodnoty a limity města. Praha je například jednou z nejzelenějších metropolí, problémem ale je, abychom všechny rekreační plochy dokázali kvalitně udržovat. Uhodnete, kolik odborníci v Praze vytipovali městských džunglí?

Pražské proměny

Možná vás, stejně jako Karla, Anežka namotivuje, abyste se poohlédli po záhonu v komunitní zahradě. I ty totiž pomáhají lepšímu klimatu v metropoli. Kdo dojde až nakonec, může si v CAMPu vyzvednout odměnu a strávit zde zbytek dne stejně jako dva naši hrdinové. Všechna zastavení vám zaberou 60 až 90 minut. Trasu můžete projít se skupinou kamarádů, s rodiči či sourozenci. Pátrací hru zvládne každý od 12 do 99 let.  

V září CAMP slaví už čtvrté narozeniny. Ty budou 21. 9. spojeny s vernisáží výstavy o budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov. Těšit se můžete na unikátní archivní záběry lokality v době její největší slávy. A hlavně uvidíte, jak se chátrající industriální chlouba postupně mění v novou městskou čtvrť.

Popup se zavře za 8s