E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ženy na mateřské často pracují lépe než kolegové v kanceláři

31. říjen 2022

Péče o diverzitu, tedy pestrost na pracovišti, je dnes čím dál důležitější. Vznikají specializované týmy, jejichž cílem je ukázat zaměstnancům, že se o ně firma postará v jakékoliv životní situaci. „Každý z nás může být jednou na trhu práce znevýhodněný,“ říká Jitka Štědroňová z Canonu.

Foto: Zdroj: Canon, Jitka Štědroňová

Jak jste se dostala k pozici ambasadorky pro diverzitu?

Mojí hlavní agendou v Canonu je firemní komunikace a diverzitu jsem si přibrala právě proto, že tato témata chceme správně komunikovat dovnitř i navenek. Zároveň k tomu mám osobně blízko a třeba o problematiku rovných příležitostí pro ženy se zajímám dlouhodobě.

Co pro vás osobně znamená diverzita na pracovišti?

Znamená hlavně jistotu, že se o mě firma postará a pomůže mi, ať budu v jakémkoliv věku nebo životní situaci. Je třeba si uvědomit, že v situaci „znevýhodněné“ osoby na pracovním trhu se ocitne takřka každý z nás – absolvent bez praxe, matka s malými dětmi, člověk po padesátce.

Jak se tedy Canon staví k zaměstnávání žen na mateřské nebo matek s malými dětmi?

Řekla bych, že situace na trhu práce je obecně mnohem lepší než před pár lety. Je to také díky tomu, jak pokročila digitalizace procesů ve firmách a jak nám různé nástroje usnadňují práci mimo kancelář. Jsem ráda, že Canon jako odborník na digitalizaci jde v tomto příkladem, a kromě toho, že nástroje pro flexibilní způsob práce nabízí firmám, tak je mohou využívat i jeho vlastní zaměstnanci. Konkrétně rodiče s malými dětmi si dnes mohou lépe zorganizovat svůj čas. Zkušenost říká, že některé ženy na mateřské jsou často disciplinovanější a efektivnější než jejich kolegové v kanceláři.

Je toto i váš příběh? Jak vypadá váš pracovní režim a jak se vám to daří všechno skloubit?

Když jsem do Canonu přišla, byly mé mladší dceři teprve dva roky. Mnoho zaměstnavatelů by to odradilo kvůli obavě, že strávím více času na ošetřovačce než v práci. Já jsem ale šanci dostala a vážím si jí. Nepopírám, že skloubit péči o rodinu s prací není vždy snadné a na konci dne, kdy bych si měla sednou k nevyřízeným mailům, často toužím spíš po odpočinku. Úroveň flexibility v Canonu je ale opravdu velká, a když nemám energii zvládnout méně urgentní úkoly dnes, sednu si k nim zítra brzy ráno.

Velmi znevýhodněnou skupinou na trhu práce jsou podle průzkumů lidé nad 50 let. Jak se stavíte k nim?

Právě na lidech starších 50 let stojí třeba náš firemní servis. A věřte, že pro technologickou firmu, jakou je Canon, je servis opravdu důležitou součástí. Ti lidé mají obrovské zkušenosti. Také třeba v obchodním oddělení si ceníme zaměstnanců, kteří využívají své dlouholeté kontakty z byznysu. Starší zaměstnanci by měli zůstat na trhu práce ctižádostiví, protože mohou být firmám ještě několik let užiteční, navíc oproti mladým bývají flexibilnější a dokáží lépe vybalancovat rodinný a pracovní život.

Jaké jsou rozdíly ve vnímání těchto témat mezi jednotlivými zeměmi, kde Canon působí?

V rámci středoevropského regionu jsme na tom všichni podobně. Oslovili jsme naše kolegy v interním průzkumu a zjistili, že v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku vnímají témata související s diverzitou velmi pozitivně. Hodně se teď mluví o sexuální orientaci a svobodě ji projevovat. Pro někoho možná překvapivě v tomto ohledu nejsou žádné předsudky nejen u nás, ale ani u Maďarů nebo Poláků.

Čeho byste z pozice ambasadorky pro diverzitu chtěla ještě dosáhnout?

Chtěla bych, aby lidé věděli, že Canon je dobrý zaměstnavatel pro všechny bez rozdílu. Plánujeme pořádat další workshopy pro zaměstnance zaměřené na témata diverzity. A já osobně mám za cíl pokračovat ve vytrvalé podpoře žen, aby se nebály ucházet o vysoké pozice.

Popup se zavře za 8s