E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pět citátů Davida Vávry a jeden krásný důvod, proč vám je říkáme

08. červen 2020

David Vávra, multifunkční umělec, architekt, sportovec a branický patriot, vzal při své vytíženosti jeden příjemný vedlejšák. Projde se s vámi po pražském Braníku ve prospěch Postní sbírky Diakonie ČCE.

Foto: David Vávra. Autor Karel Šanda

„Nikdo se věci nemůže dotknout cele, na to nemáme pozemské schopnosti, můžeme se jen dotknout určitého chvění.“

Takový je David Vávra, architekt, herec, divadelník, dramaturg, moderátor, spisovatel a filantrop. Protagonista mnoha kultovních filmů se letos stal jednou z hvězd postní sbírky POST(N)I SE, kterou organizuje Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE. Ta pro své podporovatele vymyslela a na svých stránkách zveřejnila originální galerii zážitků a dárků. Jejich zakoupením pro sebe nebo pro své blízké podpoříte již tradiční Postní sbírku, letos s podtitulem Pro lepší start do života.

„Dětsky nezatížený pohled na svět je to nejcennější.“

Vzhledem ke karanténním událostem jara 2020 se platnost již třinácté Postní sbírky prodloužila spíš na sbírku pozdní. To nic nemění na významu – výtěžek putuje na pomoc lidem zasaženým humanitární krizí. Výtěžek z letošní sbírky je určen pro předškolní vzdělávání dětí uprchlíků a chudých místních rodin v Libanonu, v chudinské čtvrti v jižním Bejrútu. Komunitní školka Tahaddi, do které chodí zhruba 60 dětí ve věku 3–5 let, poskytuje bezpečné a podnětné prostředí, kde si děti mohou hrát se svými vrstevníky a učit se základní věci. Hrají si, seznámí se s prostředím třídy, osvojí si základy hygieny a zdravého stravování. Naučí se barvy, zvířata, písmena a čísla. To vše jsou předpoklady pro to, aby v pozdějším věku mohly chodit do běžné státní školy a získaly do života tolik potřebné základní vzdělání.

„Vše ke mně přišlo požehnaným omylem.“

Zážitek Toulky s Davidem Vávrou je poskládaný podobně jako scénář filmu Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa od Olgy Dabrowské. Čeká vás sled branických scének, jež na sebe dějově ani tematicky nenavazují, přesto nabízejí osobitý soubor vjemů, informací a souvislostí. A neschází to podstatné, tedy humor! Jedna věc je podívat se na nějakou z jeho realizací, přečíst si rozhovor, shlédnout představení. Druhá věc je pomíchat všechny vjemy dohromady a dopřát si komplexní zážitek Davida Vávry v terénu. Navíc v terénu, který má rád a kterému rozumí tak, že procházku okolím nepopisuje, nýbrž překládá do řeči, která je autentická, vlídná a dobře se poslouchá.

„Divadlo má v sobě rozkoš, ale také prchavost okamžiku. Architektura trvá.“

Vychutnejte si atmosféru populárního pořadu Šumná města na vlastní kůži. David Vávra vás osobně provede po svých oblíbených místech v pražském Braníku. Začnete v lokálním středu Braníku, v kulturním domě Dobeška, který je od roku 1980 domovskou scénou divadla Sklep. Zdoláte Branickou skálu, odpočinete si na vyhlídkové plošině, jejímž autorem je váš průvodce, a pokocháte se výhledem na hloubku pod sebou, na krásnou vápencovou skálu i nádherná pražská panoramata, která rámují Zlíchov, Barrandov, Vyšehrad a Pražský hrad. Na závěr procházky si popovídáte u kávy v evangelickém kostele na úpatí Branické skály. O manželství, které začalo právě v místním kostelíku, David Vávra říká: 

„Je to tak veliké množství bezbřehého tepla, vášně, návratu, hádky, nedorozumění, starosti, strachu a dalších věcí, že lidská řeč je na to krátká.“

Líbí se vám spojení originálního zážitku s dobročinnou akcí? Street movie naživo na podporu Postní sbírky? Pak neváhejte a rezervujte si termín procházky s Davidem Vávrou. Možná vás dokonce seznámí se svým myšlenkovým a architektonickým desaterem. Pokud ano, napište nám o tom a nezapomeňte! POST(N)I SE na sociálních sítích znamená, že se informace o sbírce dostanou k dalším potenciálním dárcům. Víc informací o tom, jak pořídit procházku s Davidem Vávrou i o sbírce, naleznete zde: www.postnise.cz.

Popup se zavře za 8s