E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Průvodce ekologickým investováním: Jak začít s akciemi

I do akcií lze investovat v souladu s našimi ekologickými postoji. A je to dostupnější, než si možná myslíte. Kde se akcie kupují a jak vybrat akcie zodpovědných firem? Je lepší investovat do fondů, nebo do jednotlivých akcií? Tady je přehledný návod pro vaše udržitelné investování.

Foto: Shutterstock

V prvním dílu série o udržitelném investování jsme si řekli, proč má vůbec smysl nad investováním přemýšlet a že není nutné nechat inflaci ukrajovat hodnotu našich peněz na spořicím účtu. Oblíbeným způsobem, jak peníze zhodnotit, jsou investice do akcií. A to buď prostřednictvím ETF fondů, anebo pomocí nákupu jednotlivých akcií. 

Vyberete si makléře, nebo robota?

Nejdříve se podíváme, jak fungují ETF fondy. Do nich lze investovat dvěma způsoby. První je pomocí brokera, který zprostředkovává koupi mezi vámi a burzou. Brokera si nepředstavujte jako jednotlivého „živého“ makléře. Je to vlastně internetová platforma. V ní si vyberete fond, který chcete koupit, a přes tuto platformu ho zakoupíte. Tímto způsobem se staneme vlastníky několika kusů daného fondu.

Co je ETF fond?

ETF neboli Exchange Traded Fund je veřejně obchodovaný fond, který obsahuje akcie, komodity či dluhopisy a obchoduje se s ním na burze. Oblíbené jsou ETF fondy s akciemi. S ETF fondy se obchoduje na burze stejně jako s jednotlivými akciemi, je to v podstatě takový „košík akcií“. Nejoblíbenější světové ETF fondy obvykle sledují stanovený „index“, tedy výkon nějaké světové ekonomiky (např. USA) nebo určitého sektoru (technologie, čistá energie). Tyto kategorie v ETF často bývají ještě kombinovány. Výhodou ETF fondu je to, že na rozdíl od nákupu jednotlivých akcií firem je zde vaše investice rozdělena do mnoha různých podniků, čímž se snižuje investiční riziko.

Druhým způsobem je investování přes tak zvaného robo-advisora, tedy platformu, která automatizuje investování a online vám pomůže vybrat, do čeho investovat. Já osobně mám ráda platformu Portu, nabízí totiž možnost ekologického investování. Kromě Portu je na českém trhu dostupná i podobně zaměřená platforma Fondee, kde ale možnost ekologického investování přímo není. Jak takový robo-advisor vlastně funguje a s čím vším vám v investování pomůže? 

Investice na míru

Aplikace robo-advisor vám v první řadě pomůže vybrat, do čeho investovat. Na začátku v registračním dotazníku vyplníte informace o sobě: jaký je váš postoj k riziku, vaše znalosti investování či finanční situace. Na základě těchto informací dá platforma dohromady portfolio, které bude odpovídat vaší zkušenosti s investováním, a zvolí takové fondy, které budou vyhovovat právě vašim potřebám. Pokud jste na příklad vyhodnoceni jako někdo, kdo dobře snáší riziko, platforma do vašeho portfolia zahrne převážně ty ETF fondy, které mají vyšší potenciál zisku, ale také zažívají větší výkyvy na trhu. Naopak pokud vás platforma vidí jako osobu s nižší schopností přijímat riziko, nabídne vám investování třeba do realitních fondů, které jsou stabilnější. O to nižší ale mají často zisk.

Druhou oblastí, se kterou vám robo-advisor pomůže, je samotné investování. Vy do této platformy jenom posíláte peníze a platforma je investuje za vás. A to právě do portfolia sestaveného na základě informací, které jste o sobě poskytli. Za tuto službu platíte roční poplatek z vámi investované částky. Nemusíte se už o nic starat, stačí jen nastavit trvalý příkaz. O vaši investici se kompletně postará platforma.

Ekologicky orientovaná strategie zahrnuje firmy působící v oblasti vodohospodářství a v zelené energetice. Zároveň se vyhýbá investování do problematických průmyslů, jako je těžební či tabákový.

Standardní portfolio sice neobsahuje firmy, které jsou ekologicky zaměřené, ale Portu nabízí možnost tematických strategií. To jsou portfolia, která se orientují například na technologické firmy, firmy působící ve zdravotnictví nebo právě na ekologické firmy. Já osobně využívám ekologicky orientovanou strategii s názvem „Odpovědná budoucnost“. Tato strategie zahrnuje fondy, které obsahují firmy působící v oblasti vodohospodářství a zelené energetice nebo se zaměřují na služby pro stárnoucí populaci. Zároveň se tato strategie vyhýbá investování do problematických průmyslů, jako je těžební či tabákový průmysl.

Fondy pro pokročilé

Tematicky orientované investování je dostupné pouze investorům, které platforma na základě vstupního dotazníku vyhodnotí jako zkušenější. „Zkušenější“ ale v tomto případě neznamená jen to, že jste v minulosti již bohatě investovali, ale že víte, jak funguje akciový trh, rozumíte investičním pojmům či dobře snášíte riziko. Takže i když jste začátečníci, ale něco o akciovém trhu teoreticky víte, můžete být vyhodnoceni jako zkušenější investoři a tematicky orientovaná strategie bude přístupná i vám. Méně zkušení investoři a investorky mohou zpočátku investovat do základního portfolia a po nasbírání zkušeností požádat platformu o možnost znovu dotazník vyplnit. Poté vám mohou být tematicky orientované strategie zpřístupněny.

Platforma téměř všechnu práci odvede za vás. Nemusíte vybírat fondy, do kterých chcete investovat, stačí jen vyplnit vstupní dotazník a můžete začít.

Jasnou výhodou platformy Portu je, že vlastně téměř všechnu práci odvede za vás. Nemusíte vybírat fondy, do kterých budete investovat, stačí jen vyplnit vstupní dotazník a můžete začít. Nevýhodou je poplatek za správu investic, který je o něco vyšší než poplatek u brokera. Pokud investujete vyšší částky, zvažte přechod k brokerovi.

Kdy se vyplatí využít brokera

Druhým způsobem, jak investovat do ETF fondů, je pomocí brokera, online prostředníka mezi vámi a burzou. Nepomůže vám s výběrem vhodného ETF fondu ani sestavením portfolia, ale koupí to, co mu zadáte. Pokud se rozhodnete investovat přes brokera, můžete si fondy, do kterých chcete investovat, najít pomocí stránky justETF, kde vyhledáte fondy podle mnoha různých kritérií v sekci ETF screener. Když najdete fond, který vám vyhovuje, zadáte jeho „ISIN“ (identifikační číslo fondu, které bývá obvykle uváděno pod názvem fondu) do vyhledávače v brokerovi. Následně je už jen na vás, kolik kusů daného fondu koupíte. 

Zelené ETF fondy

ETF fondů, které jsou ekologicky zaměřené, existuje více. Zde jsou moje tipy.

Když vás zajímá zelená energie: iShares Global Clean Energy UCITS ETF

Když chcete vsadit na vodu a vodohospodářství: iShares Global Water UCITS ETF

Když vidíte potenciál v péči o stárnoucí populaci: iShares Ageing Population UCITS ETF

Nevýhodou investování přes brokera je, že se platí poplatky za každý nákup. Vyplatí se zde tedy nakupovat v menších intervalech, třeba jednou za tři měsíce. Jinak by vás pokyny k nákupu či prodeji vyšly příliš draho. Zároveň se musíte sami rozhodnout, do čeho chcete investovat. Výhodou je pak menší správní poplatek než na Portu. Pro investování vyšších částek doporučuji využít brokera, vyplatí se to.

Brokerů, tedy platforem, přes které můžete nakupovat ETF fondy či akcie, existuje více. Mezi nejpopulárnějšími jsou Degiro, Interactive Brokers, Lynx či Fio banka. Mně se osvědčil broker Degiro, protože má přijatelné poplatky a je uživatelsky přívětivý.

Akcie pod kontrolou

Pokud nechcete investovat do ETF fondů, tedy do „balíčků akcií“, je možné investovat i do akcií jednotlivých firem. To je obecně považováno za více rizikové, protože pokud daná firma zkrachuje, přijdete o všechny peníze, které jste do ní vložili. Pokud ale zkrachuje některá z firem obsažených v ETF fondech, ostatní firmy tuto ztrátu mohou vykompenzovat. Nicméně u investování do akcií jednotlivých firem máte větší kontrolu na tím, zda investujete do firmy, která je v souladu s vaším ekologickým přesvědčením.

Když nakupujete akcie určité firmy, musíte to udělat přes brokera a postupujete podobně jako při nákupu ETF fondů. Jednotlivé akcie bohužel nejdou nakupovat přes robo-advisory. V brokerovi si tedy najdete konkrétní firmu a nakoupíte si určitý počet akcií. Já mám v portfoliu například akcie firmy Waste Management, která se zabývá zpracováním odpadů, či NextEra Energy, která vyrábí energii z obnovitelných zdrojů.

Hlavní je začít

Investování do ETF fondů či akcií může sice zpočátku vypadat složitě, ale zvládne to téměř každý. Obzvláště robo-advisory jsou poměrně intuitivní. Zároveň je díky tematickým strategiím i zde možné investovat v souladu s tím, v co věříme. Důležité je hlavně začít.

V příštím díle si povíme o lokálním českém investování. I v České republice jsou totiž zajímavé ekologické příležitosti pro vaše investice.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s