E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Prague Pride bude i letos. Průvod nahradí plavba na Vltavě a pomůže taky online vysílání

02. srpen 2020

V pondělí 3. 8. odstartuje jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride s mottem „Pride LIVE“. V reakci na pandemii bude letos program trochu odlišný od toho, na jaký jsou příznivci a příznivkyně festivalu zvyklí, ale o to větší prostor získalo každodenní živé vysílání Pride Stream. Tradiční sobotní průvod Prahou pak nahradí duhová plavba po Vltavě.

Foto: Prague Pride

Po celém světě bylo letos zrušeno více než 400 pride festivalů včetně těch největších, jako jsou Pride in London, Vienna Pride, New York City Pride, Amsterdam Pride i Thessaloniki Pride, který měl být letos spojený s akcí EuroPride 2020. V Praze se organizátoři a organizátorky rozhodli, že festival nezruší. Pro mnoho LGBT+ lidí v Česku je to totiž jediná událost, na které se cítí bezpečně a sami sebou.

Jinak je tomu v běžném životě. Podle posledního průzkumu FRA (Agentury Evropské unie pro základní lidská práva) 59 % LGBT+ lidí v Česku není vyoutováno a skrývá svoji sexuální orientaci. Motivem i cílem letošního festivalu pojmenovaného „Prague Pride LIVE“ je pak to, aby každý měl možnost se do programu zapojit, a to odkudkoli. Omezení související s pandemií se organizátoři a organizátorky festivalu rozhodli uchopit jako příležitost. S pomocí online technologií propojí LGBT+ lidi a většinovou společnost v Česku. Z Prague Pride se tak stane doslova celorepublikový festival, který si budou moci všichni užít buď přímo na jedné ze 70 aktuálně potvrzených akcí, nebo prostřednictvím online přenosů desítek diskuzí, panelových debat a přednášek.

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli ani letos Festival Prague Pride nevynechat, je naše přesvědčení, že úloha pridů je pro společnost naprosto zásadní. I v dnešní době pomáhají LGBT+ lidem s coming outem – ukazují jim známé i méně známé tváře s podobnou zkušeností, nabízejí jim prostor k setkání a sdílení toho, co prožívají. Nejde jen o průvod: společné setkávání, sdílení a vzdělávání se jsou cílem desítek akcí, které v rámci festivalu organizují desítky dobrovolníků a dobrovolnic, jednotlivců i organizací. Vítáni jsou na nich samozřejmě všichni, nejen LGBT+ lidé. Tento rok navíc festivaloví návštěvníci, a s tím spojený turismus, může výrazně pomoci místním podnikatelům, podnikatelkám a celé ekonomice hlavního města,” říká ředitelka Prague Pride Hana Kulhánková.

Průvod nahradí lodě

Zahájení festivalu proběhne již tradičně v Pride Village na Střeleckém ostrově, a to v pondělí 3. srpna od 18 hodin. Kromě jiných na něm vystoupí DJské duo Urxins, zpěvačka a rapperka Hellwana nebo hudební projekt Lače Manuša, který nabídne repertoár sahající od tradiční romské hudby po swing a RnB. Vstup je zdarma, ale v rámci aktuálních opatření bude kapacita Pride Village omezená na 1000 osob.

V sobotu 8. srpna se místo tradičního průvodu uskuteční Duhová plavba po Vltavě. Na čtyřhodinovou plavbu z Dvořákova nábřeží do Modřan a zpět je možné zakoupit vstupenky začínají na 750 korunách. I lodě mají z bezpečnostních důvodů omezenou kapacitu, ale kdo dává přednost komornějšímu programu, může si udělat piknik kdekoli na břehu Vltavy podél trasy Duhové plavby. Například na Kampě, Smíchovské náplavce nebo ve Žlutých lázních. Z pohodlí domova pak lidé mohou sledovat Pride Stream ze samotné plavby, a to během celého sobotního odpoledne.

V programu letošní Pride je i spousta dalších akcí a organizátoři proto festival rozdělili do několika přehledných programových části a lokalit: Pride Stream, Pride Cinema, Pride Sport, Pride Village nebo Pride Life. Kompletní program najdou zájemci a zájemkyně na festivalovém webu.

/Heroine je mediálním  partnerem Festivalu Prague Pride/

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s