E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Když se historie snoubí s přítomností. V gastronomii i prostoru

15. leden 2024

Toužíte poznat místo, které vás nadchne, pohltí a nepustí? Místo, kde se propojuje staré s novým. Včerejšek s dneškem i zítřkem. Zkuste Anežku. Kavárnu v srdci Prahy, v komplexu Anežského kláštera.

Foto: Anežka

Anežský klášter, též zvaný Na Františku, pochází ze 13. století, a kromě středověké sbírky Národní galerie se zde od jara 2022 nachází i Anežka. Prostor i atmosféra kavárny však věkový rozdíl necelých 800 let ve vší úctě respektuje a jde s ním ruku v ruce. Historie se snoubí s moderním pojetím interiéru. Dotek genia loci pocítí každý i se zavřenýma očima.

Kavárna Anežka nabízí kromě gastronomického zážitku i ten společenský. Firemní večírky nebo oslavy mohou dosahovat překvapivých rozměrů – pohodlně se posadí padesátka lidí a prostor je dost velký na to, aby se jich ve stoje bavilo minimálně osmdesát. To vše ve vizuálně vyladěném prostředí, které uznává prvky kláštera a mísí se se světlem, barvou a hudbou dneška. Světelné panely se navíc dají přizpůsobit, třeba firemním barvám, což dodává událostem jedinečnou atmosféru.

Nestačí to?

V pořádání akcí může pomoc i Vilemína, původní gotická vrátnice, kde nechybí klenba ani oblouková okna, pro 13. století příznačná. Je sice o něco menší, ale o nic míň svá. Vilemína navíc hostí nejen přátele a kolegy, ale i workshopy, koncerty a divadla. Akustika i světelné podmínky jsou vytvořeny tak, aby dodaly prostoru unikátní ráz a zároveň se dají modulovat podle potřeb a přání.

Foto: Anežka

Pro ty, kteří občas potřebují na vzduch, nabízí Anežka elegantní řešení – zahrádku. Na jedné straně vystupuje jako oáza klidu v ruchu města, na straně druhé zde může být skvělý středobod venkovních večírků. I zahrádka si hraje s propojením minulosti, a to skrze klášterní zdi a stoletou lípu. Někdejší potřeba stínu, odpočinku a uzemnění je tak v kontaktu s potřebami moderního člověka.

Anežka klade důraz na vztah minulosti s přítomností i v gastronomii. Jídla, která vařila babička o prázdninách se zde připravují z lokálně a adekvátně k trendům dnešní doby. Přitom zdaleka nejde jen o chuťově vyladěný zážitek, ale i o vůni a vizuální prezentaci. Díky jídlu se všemi smysly vybavují vzpomínky.

Jídelní lístek je odrazem lokálních surovin a tradic. Přes týden si přijdou na své milovníci snídaní i obědoví labužníci. Nerozhodné Anežka potěší víkendovým brunchem. A jestli by někdo rád zůstal do večera, nabídka drinků nezklame. Je snad lepší způsob a ideálnější místo, jak si zpříjemnit jakoukoliv část dne?

Popup se zavře za 8s