E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Z holky z děcáku se stal fenomén. Ramba a Křenková jako Amerikánky zazáří na Jatkách78 naposledy

12. září 2022

Před 4 lety měla premiéru, od té doby ušla dalekou cestu. Divadelní verzi vidělo téměř 70 000 diváků. Hrála se na letištní ranveji, v ZOO, měla několik online uvedení v době pandemie, promítala se v kinech, intenzivně se věnovala charitě, koncertovala, vydává fotografickou knihu. Není divu, že se Amerikánka stala fenoménem, který prostoupil mnoho platforem a její silný a nadčasový příběh zasáhl mnohé z nás. Letos na podzim se vrátí na prkna holešovických Jatek78 její původní divadelní verze. Nenechte si ujít 9 posledních repríz před derniérou na domovské scéně, která se uskuteční 6. listopadu.

Foto: Zdroj: Amerikánka

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Nejpodstatnější součástí vůle k přežití je víra v sebe sama, víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží. Ema Černá na své cestě zdolá útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Amerikánka je sondou do historie 80. a 90. let v Československu a také ztělesněním velké síly.

Mladí lidé se v tomto světě denně konfrontují s povrchně šťastnými identitami vytvářenými na sociálních sítích.

„Žijeme ve světě, který obývá osm miliard lidí. Když se narodil můj tatínek, byly nás čtyři miliardy... Mladí lidé se v tomto světě denně konfrontují s povrchně šťastnými identitami vytvářenými na sociálních sítích. Vyrůstají ve světě, kde je stále snazší cítit se jako nedostatečný či dokonce zbytečný člověk. Amerikánka vypráví o životě dívky, která úzkost z nepotřebnosti a vydělenosti zosobňuje. Svým příběhem nabízí mladému člověku autentický a pravdivý postoj k takovým pocitům a stává se mu inspirací,” říká režisér a producent Viktor Tauš, tvůrce Amerikánky, který v sobě  její příběh artikuloval přes 20 let a letos začal natáčet i celovečerní film.

Nechat téma dozrát se Taušovi vyplatilo. Jemu a jeho týmu se podařilo vytvořit něco nového a ryzího. Živoucí dílo, které překračuje hranice a roste spolu se svými tvůrci. „Hrály jsme v dešti, v mrazu, v poušti, ve smradlavý kleci, hrály jsme to těhotný, zamilovaný, nemocný, nešťastný. Hrály jsme to jako nejlepší kamarádky a hrály jsme to rozhádaný tak, že jedna z nás roztřískala stage. Není to jednoduchý. Ne vždycky to vyjde. Ale je to o naději,” prozradila Tereza Ramba. 

Foto: Amerikánka

„Inscenace se proměňuje a vyvíjí v souladu s životní realitou svých hereckých hvězd, tvůrců a světa, ve kterém vyprávíme její příběh,“ upřesnil Tauš. Jedno mají všechny formáty společné, ukazují, že hlavním způsobem identifikace s touto postavou je pocit vydělenosti, z něhož překvapivě roste zájem o druhého člověka a naděje do budoucna. „Amerikánka pro mne znamená udržení si svobody v nesvobodě, neutuchající víru v naději a vnitřní sílu,“ uvedla herečka Eliška Křenková.

Kam až Amerikánka došla a kým je nyní? Ryze současné drama o naději, přátelství a touze žít, v němž jako Emy Černé excelují na divadelních prknech herečky Tereza Ramba a Eliška Křenková, může inspirovat každého z nás.

Původní divadelní verzi uvidíte v září a v listopadu v posledních reprízách před derniérou na domovské scéně. Celý poslední derniérový týden v listopadu se bude slavit i plakat dojetím. Každý z vás dostane ke vstupence i sklenku šampaňského, protože vy všichni se stanete součástí oslav. Vstupenky na Jatka78 v Pražské tržnici v Holešovicích zakoupíte na www.jatka78.cz

Popup se zavře za 8s