E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Spisovatelka, modelka i prostitutka. Dokument Pátrání po Evě zkoumá ženskou identitu

23. květen 2020

Eva je tulačka, bloggerka, lesba, prostitutka, spisovatelka, panna, žena v domácnosti, modelka, narkomanka, dcera, anarchistka… Autorský dokument Pátrání po Evě německé režisérky Pii Hellenthal měl být portrétem jedné ženy, stal se ale mnohovrstevnatou esejí o ženské identitě.

Foto: DAFilms CZ - Z filmu Pátrání po Evě

 „Můžete předstírat, že jste, čímkoli chcete,“ zní motto hlavní hrdinky filmu Pátrání po Evě. Eva Collé (což není její pravé jméno) je liberálně smýšlející pětadvacetiletá Italka, která žije v Berlíně. Je feministka, intelektuálka a živí se mimo jiné jako prostitutka a občasná modelka. Žádná z charakteristik jejího alternativního života ale není přesná, žádná ji nevystihuje kompletně.

Soukromí je staromódní

Eva považuje soukromí za zastaralý koncept a díky sociálním sítím, jejichž prostřednictvím se permanentně prezentuje, vystupují do popředí zejména ty z jejích identit, jimiž se vymezuje vůči většinové společnosti: naprostá otevřenost v předvádění vlastní tělesnosti a sexuality anebo v užívání narkotik.

„Když jsem Evu viděla poprvé, nebyla jsem si jistá, zda o ní chceme natočit film,“ říká režisérka Pia Hellenthal v rozhovoru pro filmfestivaltoday.com. „Viděli jsme se asi třikrát, pročetla jsem její blog a trvalo mi celý rok, než jsem si uvědomila, že to nebude film pouze o Evině životě, ale mnohem víc,“ dodává. Eva ve filmu funguje jako plátno, na které si divák může promítnout sebe sama. „Začnete sice mluvit o Evě, ale brzy zjistíte, že mluvíte o sobě. O svém těle, o prožívání vlastního ženství,“ popisuje režisérka.

Eva ve filmu ukazuje všechno. Ve svém nevázaném životním stylu, který permanentně promítá do virtuality, je zcela upřímná a otevřená. Je to její život. „Svůj život jsem začala sdílet online, když mi bylo patnáct. Měla jsem kolem sebe jen samé kluky a necítila se jako holka. Potřebovala jsem najít někoho, kdo se cítí podobně,“ přibližuje Eva svoje nesnadné dospívání v malém italském městečku. Ve svém blogu pak stejná témata – sexualitu, gender, ale třeba i sexuální násilí – otevírala už dávno před realizací filmu.

Projekce i online diskuse

Film získal speciální uznání na dánském festivalu CPH:DOX, byl uveden i na Berlinale, na kanadském HOT DOCS či Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. „Provokativní, bezostyšný, hypnotický a strhující dokument, který přibližuje jednu generaci žen,“ hodnotí film kritika.

Pátrání po Evě (Searching Eva) uvede v pondělí 25. května pražské kino Světozor, film pak bude celý týden až do 31. května ke zhlédnutí na portálu Dafilms.cz. Promítání doprovodí ve spolupráci s Inspiračním fórem MFDF Ji.hlava 27. května online tematická diskuse s aktivistkou Johannou Nejedlovou, která se v organizaci Konsent věnuje prevenci znásilnění a sexuálního obtěžování, a za svou práci loni získala cenu Women of Europe za aktivismus. Moderátorem bude hudebník a filmař Šimon Holý.

Pátrání po Evě

Dokumentární film, 2019
85 minut

Režie: Pia Hellenthal
Scénář: Giorgia Malatrasi, Pia Hellenthal
Kamera: Janis Mazuch
Hrají: Eva Collé, Pietro Zambello

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s