E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Zbavit se brýlí bylo nejlepší rozhodnutí v mém životě,“ říká Kateřina Tichá

08. březen 2021

Účastnice MasterChef Česko, kuchařka ve Snídani s Novou, autorka knih o zdravém vaření a pečení, Maminka roku. To je Kateřina Tichá. Drží se motta: Bez hladu. A od loňského roku také: Bez brýlí. V NeoVizi se zbavila dioptrií a astigmatismu.

Foto: Kateřina Tichá

Kačko, rok 2020 byl pro vás plný změn. Vyhrála jste soutěž Maminka roku a následně jste si nechala laserem odstranit dioptrie a astigmatismus (cylindry). Vaší image vždy doprovázel úsměv, pozitivní naladění, a především výrazné brýle. Jak nyní reagují vaši sledující, okolí?

Já nazývám rok 2020 obdobím velkých změn. Návrat sama k sobě. K přirozenosti. Narodil se mi druhý syn, začala korona, přestěhovali jsme se z Prahy na chalupu, kterou s manželem rekonstruujeme po vzoru našich babiček, sundala jsem po patnácti letech umělé řasy, copánky a na konci roku i brýle... Trošku jsem se obávala reakcí svého publika, dopadlo to ale tak, že 99 % reakcí je kladných, a naopak se to lidem líbí víc. Já si život bez brýlí nemohu vynachválit. Rázem je vše jednodušší. Ráno stačí otevřít oči a vidím. A v dnešní době rouškové mě už netrápí ani zamlžené brýle.

Kačka si život bez brýlí nemůže vynachválit: „Rázem je vše jednodušší. Stačí ráno otevřít oči a vidím.“Foto: Kateřina Tichá

Jak dlouho jste nosila brýle? 

Brýle jsem nosila cca od patnácti let a měla jsem asi desatery. Nosit brýle mi zase až tak moc nevadilo, protože jsem je brala jako módní doplněk. Nastal ale okamžik, kdy jsem zatoužila mít oči zdravé.  

„Nejvíce mi vadilo hledání brýlí v noci, omezovaly mě i při běhání venku, kdy jsem je měla neustále zapatlané a zamlžené. Brýle se mi mlžily i při vaření. A kdo má malé děti ví, jaké je to mít brýle upatlané, zamlžené, s ulomenými nožkami,…“ říká Kateřina Tichá.Foto: Kateřina Tichá

A když vadily, v čem to bylo?

Nejvíce mi vadilo hledání brýlí v noci, například při kojení, nebo mě to velmi omezovalo při běhání venku, kdy jsem je měla neustále zapatlané a zamlžené. Brýle se mi mlžily i při vaření, když stoupala pára z hrnce. Kdo má děti, tak si asi dokáže představit, že je nepříjemné mít upatlané brýle, rozsedlé, zamlžené, mít ulomené nožičky. Brýle mi vadily také při vaření, při natáčení a focení, kdy mě často někdo žádal, abych si je sundala, že hází prasátka, já ale bez brýlí neviděla… S postupem času a s věkem mi začalo dokonce vadit brýle střídat. 

Kateřina Tichá na sále po operaci s týmem NeoVize. „Zbavit se brýlí bylo nejlepší rozhodnutí v mém životě. Zdravé oči posunuly můj život o level výš,“ říká spokojeně Kateřina Tichá.Foto: Oční klinika NeoVize

O laserových operacích stále koluje řada mýtů. Jak jste na tom byla vy před zákrokem na Oční klinice NeoVize? Bála jste se něčeho?

Přiznám se, že jsem na operaci šla po „mediálním“ humbuku, kdy jsem vyhrála Maminku roku (což nikdo nečekal), dělala jsem rozhovory do médií a vůbec jsem neměla čas nad tím nějak více přemýšlet, natož se třeba bát. Takže najednou jsem byla na operaci a velmi jsem se těšila. NeoVizi jsem si vybrala, protože na mě působila velmi profesionálně a přátelsky. To se mi pak i potvrdilo.

Do NeoVize vás na operaci i kontroly doprovázel manžel. Jste takový tandem, nebo toto byla výjimka? Pomohla vám jeho přítomnost?

Určitě mi to moc pomohlo. Když jsem ale přišla poprvé do NeoVize a viděla celý tým, všichni byli usměvaví, milí, veselí... Vůbec jsem nepochybovala. Věděla jsem, že jsem ve správných rukách.

Žijeme bez hladovění, bez brýlí a s radostí z každého nového dne. Ať je každý den Váš oblíbený.

A co samotný zákrok? Jaké pocity jste měla?

Když jsem viděla vybavení operačního sálu, připadala jsem si jako v centru NASA. Paní primářka mi vše vysvětlila, a dokonce mě sestřička při zákroku držela za ruku, což pro mě bylo strašně důležité. Operace je krátká, bezbolestná, ale mít podporu je důležité – a mně se jí dostalo. Já říkám, že zbavit se brýlí bylo nejlepší rozhodnutí v mém životě. Zdravé oči posunuly můj život o level výš.

Na kontrolu měsíc po operaci dorazila Kateřina na kliniku NeoVize už i bez copánků. Výsledek kontroly: zdravé oči bez dioptrií a astigmatismu.Foto: Oční klinika NeoVize

Co jste si jako první užila bez brýlí?

Začala jsem běhat s kočárem venku s dětmi. Po letech sněžilo a mně to nevadilo, pak jsem vyběhla několikrát i v dešti... Nádhera. A nejhezčí byly Vánoce a pocit, že vidím až za roh. 

Ženy motivujete v hubnutí, učíte je vařit, myslet pozitivně, užíváte si každý den. Co byste vzkázala těm, co s operací váhají?

Nebojte se, neodkládejte to, je to nejlepší investice. Samozřejmě je to nákladná věc, zvlášť v dnešní trošku divné době, já jsem ale byla odjakživa zvyklá – a stále jsem – na něco šetřit, takže operaci jednoznačně doporučuji. Tato investice do sebe sama se vyplatila! 

Kateřina potěšila zdravotnický tým NeoVize sladkostí vlastní výroby – karamelovým dortem bez cukru.Foto: Oční klinika NeoVize
Popup se zavře za 8s