E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak se připravit na zahradní grilování

10. leden 2022

Jednou z nejoblíbenějších aktivit s prvními přicházejícími slunečními dny je zahradní nebo balkonové grilování. Ideální doba na zakoupení potřebných surovin, jako jsou bylinky či dipy, tak již právě nastává. Kam se pro zásoby vydat, aby byli spokojení jak strávníci, tak i bankovní účet?

Foto: unsplash.com, Vincent Keiman

Voňavé bylinky

Možností, jak mít přístup k bylinkám, je hned několik. Tou první je zasazení vybraných bylinek na zahradě nebo do květináče. Ideální pro grilování jsou tymián, oregano nebo rozmarýn. Vyhledávaná je však i petrželka či bazalka a pro přípravu limonád máta s meduňkou. 

Zakoupit zmíněné bylinky je možné jak v zahradnictví, tak v supermarketech. O tom, zda jsou momentálně nějaké bylinky v akci, zájemce informuje například leták Kaufland. A stejně tak Kaufland leták informuje o akčních nabídkách druhé možnosti, kterou je zakoupení již usušených bylinek. Ty se pyšní stejným aromatem jako ty čerstvé. 

V neposlední řadě je možné ve vybraných supermarketech zakoupit svazek čerstvě utržených bylinek.

Dipy k masu

Někdo si dipy, tedy omáčky, k masu vytváří sám, někdo si je naopak kupuje již připravené. Mezi nejvyhledávanější patří česneková, BBQ omáčka nebo křenová. Kupované dipy mají dlouhou trvanlivost, proto se je vyplatí do rozumné zásoby pořídit právě ve chvíli, kdy se na ně vztahuje sleva. Cenově výhodné dipy jsou velmi často k dohledání jak v letáku Kaufland, tak i v Tesco letáku. Dipy grilované maso skvěle doplní, a tak strávníkům klouže lépe do krku.

Pokud se mezi zakoupenými bylinkami nachází zmiňovaná máta, je ideální ji přimíchat do mojita, a to opět jak do alkoholické, tak nealkoholické verze.

Osvěžující nápoje

Podobně důležité jako samotné pokrmy jsou i nápoje, které se k nim podávají. Z řad osvěžujících alkoholických nápojů by určitě nemělo chybět pivo. Opět velmi často nabízí pivo v akci Kaufland, a to i v nealkoholické verzi. 

Pokud se mezi zakoupenými bylinkami nachází zmiňovaná máta, je ideální ji přimíchat do mojita, a to opět jak do alkoholické, tak nealkoholické verze. Stejně tak máta vylepší domácí limonády, pro jejichž základ se dá pořídit již připravený ovocný sirup, o jehož akčních nabídkách zájemce informuje například Tesco leták. 

Své uplatnění bez pochyb najde i kofola či jiné sladké limonády. 

Výběr vhodného masa

Výše zmíněné potraviny nebo nápoje se vyplatí mít doma v zásobě, jiná situace však nastává u samotného masa. Spíše než rozmrazené maso, které v chladu leželo několik týdnů, je vhodné sáhnout po čerstvém, a to ideálně z masny nebo z čerstvého pultu v supermarketu. Mezi nejvyhledávanější druhy masa na grilování patří panenka, krkovička nebo kotleta. Krok vedle však nenastane ani nákupem ryb, žebírek nebo kuřecího masa. Jako přílohu ke grilovanému masu je možné zvolit čerstvou či grilovanou zeleninu, brambory v alobalu anebo grilované houby. 

Stejně jako se vyplatí těsně před grilováním zakoupit maso, tak i hermelín, který na grilu ocení nejen vegetariáni, a čerstvé pečivo. 

Popup se zavře za 8s