Diskuze k článku:

Vegankou v Česku? Stále se musíte smířit s nechápavými pohledy národa masožravců

Váš komentář:

* Povinné položky
Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky, které podle jejího názoru závažně porušují obecná pravidla slušného chování, jsou vulgární nebo útočí neférově na další diskutující. A samozřejmě mažeme spam.

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

Pavel | 6. 8. 2020 | 13:24

Myslím že spousta napsaného je pravdivá, chybu vidím jinde. I zde je návod, jak přestat s masem a argumentace o zdravotním prospěchu zvoleného jídelníčku. Pokud ale nejsem veganem, mohu vnímat tyto poučující komentáře (opakuji že zde velmi mírně) jako nabádání k omezení mnou preferované stravy. IKEA teď presentuje kampaň na masové koule, jen bez masa. Nu tedy, ať si je každý dá, ale proč mám poslouchat, že pokud si je nedám, nešetřím planetu? Není to také agresivní? Víte, je to s elektro-vozy, jídlem, LGBT komunitou. To vše je normální a lze nazvat i pokrokem. Nicméně ti "normální" maso-žrouti, v benzínových autech a třeba i heterosexuální se nemusí přece cítit špatně za to kým jsou! To pak vyvolává ty reakce a padají i hloupém argumenty. Na veganství není nic špatného, ale stravovat se přirozeným (chápejte jako častějším, tradičním, ve smyslu svíčková se šesti) není ani barbarské, ani nezdravé.

+37
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

Tomas | 7. 8. 2020 | 12:56

Tak proč si ho lidé musí dochucovat rostlinami (kořením)?

-10
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Všech 61 komentářů v diskuzi

Milan | 16. 8. 2020 | 17:08

Uplakaný článek o tom jak autorku nikdo nechápe a celý svět je krutý ke zvířátkům. Nikde citace žádné studie, článek je plný subjektivních pocitů a dojmů. Já maso jím, nakupuji ho z farem, kde mohou zvířata žít v důstojných podmínkách a nevymlouvám ostatním jiný způsob stravování či jiný styl života. Jsem totiž tolerantní a autorce bych doporučil totéž.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Janaaa | 11. 8. 2020 | 06:46

Když jsem se nedávno začala zajímat o vyšší level, tedy veganství.... Jak paní přišla na to , že je veganství vyšší level? Proč by vůbec nějaký styl stravování měl být vyšší či nižší level? Myslím, že to je přesně to, co nás "normální " na veganech /vegetariánech dráždí.

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Veronika | 11. 8. 2020 | 15:36 | reakce na Janaaa - 11. 8. 2020 06:46

Ten vyšší level ale není myšlen vyšším levelem v rámci všech typů stravování a tedy nadřazeným například na tím vašším. Veganství je zde myšleno jako vyšší level vegetariánství, je nadřazeno tedy jen jedné stravovací skupině, nikoliv všem.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Umfa | 11. 8. 2020 | 21:02 | reakce na Veronika - 11. 8. 2020 15:36

V čem je vyšší? Vždyť dodává organismu menší spektrum živin, tak snad nižší?

-1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

bara | 12. 8. 2020 | 13:54 | reakce na Umfa - 11. 8. 2020 21:02

Eticky vyšší vůči zvířatům. Tedy nejen, že kvůli mému styu stravování neumírají, ale ani jinak netrpí.
Sama maso jím, ale nevím, proč je těžké to pochopit.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Žaneta | 11. 8. 2020 | 22:04 | reakce na Umfa - 11. 8. 2020 21:02

Pro mě to je vyšší level. Jestli pro vás není, nevadí. Můžete napsat článek o tom, proč vegankou nejste.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Umfa | 11. 8. 2020 | 22:36 | reakce na Žaneta - 11. 8. 2020 22:04

Rozumím. Takže když nejím brokolici, jsem na vyšším levelu než ti, kteří ji jedí. A tak podobně. Dík za vysvětlení.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

PavelM | 10. 8. 2020 | 17:37

Normálně jím maso a nestydím se za to. Mimochodem nevím, kolik vegetariánů, veganů, či vetariánů někdy vidělo živé zvíře mimo chatování na sociálních sítích, kolik z nich se někdy o nějaké zvíře staralo - mimo jimi zvolené psy, kočky a další zvířata, které jim v každodenním životě neodporují, neptají se, zda dotyčný/dotyčná už uklidili, zda dali mýt nádobí, zda něco uvařili. Zvíře člověku neodporuje, a proto je pohodlnější než životní partner. Nicméně nikomu nehodlám vnucovat, ať maso jí, či nejí. Každého výběr. Hlavně ať mi nikdo neříká, že musím následovat jeho výběru a že tento výběr je jediný správný. Nepodporuji týrání zvířat, avšak nejsem ani zastáncem toho, že je nutné být vegetarián či vegan jen proto, že se někde v masozávodech ke zvířatům chovají bestiálně. Pak postihujme tyto příslušné závody, jak se ke zvířatům chovají, a to opravdu tvrdě.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jarda | 11. 8. 2020 | 03:02 | reakce na PavelM - 10. 8. 2020 17:37

Ono ale je třeba řešit, jak se ve velkochovech ke zvířatů, chovají. Zvířata nejsou věci. Cítí, vnímají. Prase patří mezi nejinteligentnější tvory na planetě. Jejich mentální úroveň je srovnatelná s tříletým dítětem. Proto je třeba změnit přístup nejen k nim. Hodně se teď řeší i klecové chovy drůbeže, protože současný stav daleko překračuje hranici týrání zvířat.
Pokud člověk chce jíst maso, potom by měl aspoň volit ohleduplnější zdroje, tedy malé a domácí chovy nebo volně žijící zvířata.
Každý by měl ale omezit množství zkonzumovaných živočišných produktů. To má více důvodů. Jednak historicky nikdy lidé nejedli tolik masa, jako dnes. Není to pro nás zdravé a přináší to řadu zdravotních rizik, jako nemoci kardiovaskulárního systému nebo rakovinu tlustého střeva (u nás se smrtnost pohybuje kolem 75%, čímž se řadíme celosvětově k nejhorším zemím) . Dříve se náš jídelníček skládal hlavně z obilovin a luštěnin.
Za druhé je to ekologické. Živočišná výroba je cca 3x náročnější na plochu, několikanásobně náročnější na spotřebu pitné vody, krávy vypouští metan,... Podle odhadů už je teď na Zemi cca 7 miliard obyvatel a kolem roku 2050 by nás mohlo být až 10 miliard. Tato planeta nás se současnou spotřebou neuživí. I proto je třeba snížit naši spotřebu živočišných produktů. Řešením je převážně rostlinná strava doplněná o hmyz, který je vedlejším produktem rostlinné výroby a současně je výhodný i ohledně živin - je to v podstatě čistý protein. I konzumace mléčných produktů přináší rizika. Člověk nedokáže mléčnou bílkovinu dobře trávit. Jediní, kdo to jakž takž dokážou, jsou bílí. Asiaté a černoši tradičně konzumovali mléko jen výjimečně a proto si s ním jejich tělo neumí poradit. U bílé populace je neschopnost trávit laktózu považována za nemoc, ale přitom dobře trávit ji nedokáže asi nikdo. Podle statistik konzumace mléčných výrobků překvapivě zvyšuje riziko osteoporózy - nejvyšší výskyt je v zemích jako Švýcarsko a v severských zemích, kde se tradičně konzumují mléčné výrobky nejvíce, naopak v zemích jako Japonsko se osteropo´róza téměř nevyskytuje a spotřeba mléčných výrobků je tam nízká.
Ale jak je psáno v článku, veganství není automaticky zdravé. Statistiky a studie jsou ovlivněny tím, že většina veganů a vegetariánů se více zajímá o zdravou výživu. Pokud člověk jí špatně, potom je veganství daleko horší, protože člověku chybí i základní živiny, hlavně bílkoviny a někdy i tuky. Pokud se ale člověk zajímá o to, co jí, potom veganství přináší samá pozitiva. Jediné, co je třeba suplementovat, je vitamín B12, to ale platí i pro karnisty (masožravce), jen s tím rozdílem, že vegani jej suplementují přímo, karnisté nepřímo (prostřednictvím zvířat, jejich těla pak snědí). V moderním zemědělství je totiž hodně omezen přirozený koloběh, kdy se vitamín B12 vzniklý na konci trávicího traktu dostane do půdy, z ní do rostlin a z nich poté do naší stravy. Druhým vitamínem vhodným k suplementaci je vitamín D, což ale platí pro celou populaci, pokud netráví minimálně 4 hodiny denně na slunci, obzlášť v zimě. Další suplementace už pak závisí na konkrétních případech a jejich aktuálním zdravotním stavu a životním stylu.

Pokud se ptáte, kolik veganů vidělo živé zvíře, jsem přesvědčen o tom, že spousta z nás. Mnozí se snaží protestovat proti zacházení s nimi, jsou aktivisté, snaží se reálně zvířata zachránit (někdy až za hranicí zákona, když vnikají do velkochovů). Existují neziskovky, které se starají o zachráněná zvířata. Mezi nejlepší patří Život bez krutosti. Mnozí vegani a vegetariáni tyto spolky podporují finančně či jiným způsobem. Například Život bez krutosti pořádá brigády, kdy dobrovolníci pomáhají zvelebovat statek a starají se o zvířata. Samozřejmostí je možnost návštěvy statku, kdy i děti mohou poznat ta zvířata. Některá z nich jsou opravdové osobnosti. Nejúžasnější je asi prase Kvido.
S lidmi ze statku se vídáme na veganských večeřích, kam jednotliví účastníci přinesou na ochutnání své výtvory a zvaní jsou všichni, i karnisté. Přinést něco k snědku není povinností a lidé se můžou seznámit s tím, jak se dá vařit chutně, zdravě a eticky.

+6
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Dwířka | 30. 9. 2020 | 20:12 | reakce na Jarda - 11. 8. 2020 03:02

Nekonfrontační, IMO nestranně vysvětlující, věcný komentář, stručně a přitom sdělně shrnující základní body... Děkuji :)!

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Umfa | 11. 8. 2020 | 09:40 | reakce na Jarda - 11. 8. 2020 03:02

...a slepice se čtyřletým :D

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Hana | 10. 8. 2020 | 15:20

Proč se s čím smiřovat, nikomu do toho nic není, co kdo jí ? Ale vařte si sama a od nikoho nevyžadujte, že se bude vačšm stylem zabývat- babička vás prostě nepoctí, protože nikdo není povinný se vám přizpůsobovat. Holt, až půjdete k babičce, vezměte si s sebou svačinu. Nemyslím, že někomu vadí lidi, co jí vegansky, vadí jim ti, co s tím pořád otravují a někomu to podsouvají jako něco, co by měl dělat taky. Jezte si co chcete a druhé nechtě dělat totéž - a vsadím se, že se vás nikdo ani nevšimne

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Žaneta | 11. 8. 2020 | 22:05 | reakce na Hana - 10. 8. 2020 15:20

Vsadit se klidně můžeme. Ale moje zkušenost je jiná a já ji popsala. Příště se budu na svět dívat vašima očima, jo?

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Fanda | 10. 8. 2020 | 07:28

Může být vegan pohřbený v masovém hrobě?

+4
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Dwířka | 30. 9. 2020 | 20:13 | reakce na Fanda - 10. 8. 2020 07:28

:-D!!

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Petr C. | 10. 8. 2020 | 19:17 | reakce na Fanda - 10. 8. 2020 07:28

Nemůže.
Zemře-li najednou větší počet veganů, např. při živelné pohromě nebo havárii, je řešením jejich zkompostování.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Umfa | 10. 8. 2020 | 15:56 | reakce na Fanda - 10. 8. 2020 07:28

Nemůže, vegan vždy vyžaduje speciální ohledy. A jakmile mu je nesplníte, bude vás chodit strašit.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Čenda | 8. 8. 2020 | 14:23

Jednoduché. Každý ať si žere co chce, jen ať mi pokaždé netlačí do palice že to jeho jídlo je to jediné správné.

+7
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zvedator | 8. 8. 2020 | 09:36

Bohužel se u vegetariánů a veganů stále projevuje okřídlené "kdy ti vegetarián řekne, že není maso? V prvních třech větách".
Dotyčná ho měla ještě v devětadvaceti letech na dveřích bytu, jak sama uvedla.

Poté je článek směsicí pláče, že to musí říci babičce, která jí neudělá vajíčko... nevím proč by vegan neměl jíst čočku... a pláče, že se tady ve školních jídelnách dává maso i každý den.

Nakonec jsou statistiky ze zemí, že tady jíme maso častěji, 90% ku 75%, tedy u nás v zásadě 6x týdně a v západních státech 5x týdně... a z toho dovozuje, proč nejíst maso vůbec.

A závěrem postěžování, že v Asii a Jižní Americe dlabou steaky víc, než dříve... s tou Jižní Amerikou moc se steaky nesouhlasím, tam McDonaldizace pokročila s jiným jídlem... no jídlem.... ale to je na jinou diskusi.

Rozdíly mezi v zásadě vegetariány a lidmi s pestrou stravou obsahující i maso je vidět na třetí a čtvrté generaci lidí v KLDR a Jižní Korei. Byly zcela totožná startovací čára. Ale o těch několika generacích je patrné, že jihokorejci jsou v průměru o 15 cm vyšší, mají o 30kg vyšší váhu, poměr svalů na váze odpovídá standardům běžného sportovce v 80% zatímco u severokrejců je to pouze 45%.
A nesmíme zapomenout ani na vyšší průměrné IQ jihokorejců o 10 bodů. Jihokorejci se dožívají také o 20 vyššího věku, než severokorejci.
A toto vše ZA POUHÉ ČTYŘI GENERACE, kdy severokorejci se dostali zpět k člověku, který žil kolem 17.-18 století.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Josef | 7. 8. 2020 | 21:53

Ok ale stále nechápu jedno, a nikdo mi to zatím nebyl schopný objasnit.Proč Vegani a Vegetariáni pojmenovávají svoje jídla, které z názvu jasně definují že produkt je z masa? Jako například Veggie Burger,Vegetariánské Párky, Vegetariánský Tatarák atp. Oprostit se od masa a"zachránit přírodu" celkem chápu, ale přijde mi dost alibistické tvořit názvy pokrmů které z názvu jasně říkají že mám čekat maso a ono tam není.

+5
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Petr | 7. 8. 2020 | 22:16 | reakce na Josef - 7. 8. 2020 21:53

I když vegan, sám nemusím jídla a názvy typu "veganský párek". Nicméně, jsou vegani kteří to nějak preferují, nějaký smysl v tom vidí. Zčásti nejspíš kvůli propagaci veganství (můžete si dát párek, akorát při tom neumře žádné zvíře), zčásti asi kvůli vlastnímu přechodu, který je pro ně třeba obtížný.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Veronika | 11. 8. 2020 | 15:39 | reakce na Petr - 7. 8. 2020 22:16

Jde i o zvyk, máme zažité určité typy potravin, jejich vzhled a název, tak je snažší nazvat potravinu ve tvaru párku párkem, než si vymýšlet něco jiného,..

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Josef | 13. 8. 2020 | 08:30 | reakce na Veronika - 11. 8. 2020 15:39

No ale notak, vazne se to ma jmenovat stejne jen protoze to stejne vypada? Jakmile si koupim parek co neni uzenina je to klamani spotribitele....

Vazne vegani nejsou vyrovnani se svym zivotnim stylem ze aspon nazvy pokrmu musi odkazovat na masitej produkt?

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Zvedator | 8. 8. 2020 | 09:43 | reakce na Petr - 7. 8. 2020 22:16

Neumře žádné zvíře??? Ale kolik na ti musí umřít rostlin... Přečtěte si vědecké výzkumy, které prokazují, že i ta mrkev má strach a dokonce cítí bolest než nezemře. A mrkev (obecně rosrliny) zemřou až když uschnou.
Když budu zcela přesný, tak zvíře picnu a dál nic necítí, jak se řeže, krájí, strouhá, vaří či peče. Rostlina zemře až na pekáči či v hrnci a je-li konzumována sýrová, tak v zásadě až v žaludku. Toliko VĚDECKÉ STUDIE.

Jediný, kdo má právo říkat, že jí něco, co nežije a co nezabil jsou fruktariáni. Toliko FAKTA.

+3
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Anna | 7. 8. 2020 | 18:30

Byla jsem vitariánka, 7 let vegetariánka, a málem jsem vykrvácela. Měla jsem hladinu hemoglobinu 37, má být aspoň 100. Po snědení 3 hamburgrů jsem měla během 5ti hodin hladinu 43. To podle mě mluví za vše, od tý doby nedám na maso dopustit. A kdyby vegánství bylo tak zdravé, proč by museli denně brát doplňky jak B12. Ovšem vit D už nemůžou, protože prý se získává z živočichů...to je na palici. Ale přitom jsem si nevšimla, že by nějak ty zvířata milovali, pes je pro jednoho vegána otravnej čokl, kočku úplně nesnáší ...

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zvedator | 8. 8. 2020 | 09:47 | reakce na Anna - 7. 8. 2020 18:30

Definujte "tři hamburgery"... Pokud jste snědla tři hamburgery u Mc nebo obdobné společnosti, tak se nedivím, že jste málem vykrvácela...
Pokud to byly pravé domácí hamburgery, tak jeden se dělá z 250g-300g masa, pokud jste tedy snědla tři, tak se nedivte, že po skoro kile masa Vám nebylo dobře...

Možná namísto "odezdikezdi" jíst normálně...

-3
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Anna | 8. 8. 2020 | 14:37 | reakce na Zvedator - 8. 8. 2020 09:47

Ráno jsem šla manželovi pro léky a doktorovi připadalo, že jsem nějaká zelená, že mám asi málo železa. Tak mi odebral krev, a cestou jsem si koupila v mcDonaldu 3 hamburgry a doma jsem je normálně snědla, předtím jsem je vůbec nikdy nejedla. Měla jsem jen někdy sýr nebo vejce. Jinak saláty a celkem zdravý jídlo. Odpoledne mi ten doktor volal, že z té laboratoře mu volali, že dostali odběr 37 hemoglobinu, a že ten člověk musí okamžitě dostat transfůzi. Že se s takovou hladinou setkali jen jednou u člověka, kteeý málem vykrvácel po autonehodě. Takže jsem musela do Motola, vzali mi ještě znova tu krev, hned udělali rozbor a měla jsem už 43. Pak mi dali 5 transfůzí.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Michaela | 11. 8. 2020 | 15:57 | reakce na Anna - 8. 8. 2020 14:37

No vidíte, to jste možná dostala transfuzi od mého manžela, dlouholetého vegetariána, který má vždy hemoglobin nad 130...
sorry, ale že jste nedokázala vyvážit váš jídelníček, tak to není chyba ve vegetariánství, ale ve vás.. my jsme vegetariáni celá rodina a krevní rozbory máme úplně ukázkové, i dvouletý syn má hemoglobinu a všeho až až..
když je ta strava pestrá a vyvážená, tak nemůžete mít tak nízký hemoglobin a dostávat transfuzi, buhví co jste jedla nebo jestli jste neměla nějaké jiné potíže s příjmem železa apod... tak prosím nešiřte takové bludy...

-1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Paros | 7. 8. 2020 | 17:11

sežer vegana, zachráníš celý prales.
ale jinak je obdivuji, protože já nejíst maso nevydržím. navíc... v potravním řetězci mají důležitou funkci: ukazují nám masožravcům (dostatečně nahlas) že existuje i jiné chutné jídlo, než "maso s něčím a neřeš". bohužel moje pokusy o uvaření stravy bez nutnosti vraždy nevinného tvora vždycky chutnají jako fusekle louhované v senném nálevu. zatímco steaky umím parádní!
takže za mně: páni Vegani, neučte co a proč. učte JAK!

+6
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Dwířka | 30. 9. 2020 | 20:34 | reakce na Paros - 7. 8. 2020 17:11

Zajímavý náhled na věc.
Netuším, zda Vám budou tyto zdroje vyhovovat, byly toliko první, které mne napadly... ale třeba Vám jako odpich a pro inspiraci poslouží :)...
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/lahodne-s-ellou-613221
- https://www.martinus.cz/?uItem=230396
- https://www.martinus.cz/?uItem=238772
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/bez-masa-edice-apetit-651579
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/vegetarianska-kucharka-18176720 ...případně (zde už ale nepůjde ad primum o vegetariánské recepty)
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/lusteniny-edice-apetit-220461824
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/ryze-edice-apetit-649035
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/salaty-edice-apetit-90294
- https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/brambory-edice-apetit-90300

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Tomek | 7. 8. 2020 | 15:23

Jim maso a na vegany seru!

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Věra | 7. 8. 2020 | 13:11

Přestaňte si už stěžovat, že se na vás někdo podíval. Lidi mají oči, tak koukají. Kdyby měli syrečky, tak na vás budou smrdět. Když se za veganstvi nestydite, tak proč je problém, že se někdo dívá údajně nechápavě.

+7
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Michal Masožrout | 7. 8. 2020 | 11:44

Je každého věc co jí..Je ale pravdou že jsou to právě Vegetariáni a Vegani kteří se stále snaží propagovat svůj životní styl..tedy většinou pod pláštíkem stížností na nepochopení. Mě je jedno kdo co jí, ale nemusím poslouchat keci jak je to zdravé. Pravda je taková že člověk je druh savce (zvířete) který je všežravec..tuto stravu pro správný vývoj tělo potřebuje. Jak mylná je představa Vegetariánů se ukáže vždy když k tomu nutí své děti..ty jsou pak hubené, bez ega a skoro bez energie.

+7
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jouda | 7. 8. 2020 | 09:18

Kdyby Bůh chtěl, ať nejíme maso, nedělal by ho tak dobré.

+7
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Tomas | 7. 8. 2020 | 12:56 | reakce na Jouda - 7. 8. 2020 09:18

Tak proč si ho lidé musí dochucovat rostlinami (kořením)?

-10
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Umfa | 11. 8. 2020 | 09:38 | reakce na Tomas - 7. 8. 2020 12:56

Protože můžou. Žádná víra či přesvědčení jim nezakazuje jíst rostliny, tak je jedí.

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Janaa | 11. 8. 2020 | 06:38 | reakce na Tomas - 7. 8. 2020 12:56

I rostlinná strava se dochucuje kořením!

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Zvedator | 8. 8. 2020 | 10:03 | reakce na Tomas - 7. 8. 2020 12:56

Nemusí... jen chtějí...

+4
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Jouda | 7. 8. 2020 | 14:22 | reakce na Tomas - 7. 8. 2020 12:56

Medium biftek z mladeho bycka, jenom trochu hrubozrnne soli na okraje, koreni to muze jedine zkazit.

+6
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Jouda | 7. 8. 2020 | 09:12

Ne nejake vegany z vysky defekuje pes, normalni lidi je maximalne provokujou, protoze ti sasulove se provokovat nechaji.
To je stejne, jako kdyz je nekdo z Brna.

V blabolivem clanku samozrejme nechybi, ze veganstvi pomaha klimaticke zmene. Minuly tyden se tu ze stejneho duvodu propagovala bezdetnost.
Kdyz o tom tak premyslim, uvedomely ekosoudruh nejlepe prospeje prirode, kdyz se obesi.

Vegani jsou obecne neskodni, problem nastava, kdyz potrhla vegomatka zacne krmit nahrazkami deti. Deti postrebuji maso pro rozvoj mozku a pro rust zdroj vapniku.

https://plus.rozhlas.cz/deti-jako-vegani-90-pripadu-vede-k-tezkemu-poskozeni-rika-mudr-kohout-ne-pri-6531996

+4
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jouda | 7. 8. 2020 | 08:59

Vite jak poznate vegana?

Nijak, sam vam to rekne.

+13
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Pišta | 6. 8. 2020 | 22:39

500g sýra nebo 1500g fazolové kaše a kupa doplňků stravy? Moje volba je zdravé stravování, nikoliv modernizovaná varianta anorexie, ze které se navíc stal super kšeft, s marketingem záchrany planety.

+5
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jouda | 7. 8. 2020 | 09:17 | reakce na Pišta - 6. 8. 2020 22:39

Proboha!

Jakych 500g syra!
To si neuvedomujete krutost mlecneho prumyslu, jak popisuje autorka v clanku?

Vegan samozrejme syr jist nesmi, to muzou jenom heretici vegetariani.

A ultravegan nesmi jist nic, co vrha stin.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

xxx | 6. 8. 2020 | 20:58

o doplnění stravy o živočišné produkty se prý Rawvana začala cítit mnohem lépe. Doufá, že toto přiznání inspiruje i další lidi, kteří procházejí něčím podobným. Na konci ještě musíme konstatovat jeden fakt: Rawvana se k problémům přiznala až poté, co jí fanoušci nachytali, jak se jako přísná veganka cpe v restauraci rybou.
:DDD

+7
Reagovat | Citovat | Nahlásit

xxx | 6. 8. 2020 | 20:57

Youtuberka a influencerka Yovana Mendoza Ayres, která bloguje pod přezdívkou Rawvana, byla dlouhou dobu zapřisáhlá veganka. A také k veganství nabádala své fanoušky. Až do té doby, než si uvědomila, s kolika zdravotními problémy se potýká. Jedním z těchto problémů byla i vynechávající menstruace.

VÝHODY VYSTŘÍDALY KOMPLIKACE
Devětadvacetiletá internetová celebrita ze San Diega uveřejnila na svém kanálu na YouTube video, během kterého odhalila, že během jejího šestiletého veganského období trpěla celou řadou problémů, zároveň se svým fanouškům omluvila.

+6
Reagovat | Citovat | Nahlásit

xxx | 6. 8. 2020 | 20:55

Natalie Daniels (38) pochází z Maďarska. Na vegetariánské stravě byla dlouhých 12 let, na veganské pak další 3 roky. Vše se pro ni změnilo, když začala mít zdravotní problémy. Ty začala pozorovat v roce 2009. Natalie byla často unavená, měla špatnou pleť, trpěla ekzémem, vypadávaly jí vlasy, žloutlo jí bělmo, byla bledá a měla kruhy pod očima.

Vedle estetických problémů trpěla ještě zácpami, nadýmáním, citlivými zuby, a začala mít dokonce problémy se štítnou žlázou. Rozhodla se tedy po patnácti letech zavést do své stravy živočišné produkty a objevila paleolitickou formu stravování. Dnes konzumuje převážně maso. Nepohrdne tatarákem, játry ani vepřovými žebry. Dostala se do skvělé formy a dnes se cítí skvěle.
Takže takhle taky dopadneš, když dostaneš rozum :D

+6
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Umfa | 6. 8. 2020 | 20:11

Je to prosté. Nebuďte ambasadorem, jezte si pěkně sama pro sebe co chcete a nikdo neřekne ani ň. Lidé nesnášejí poučování, samotné veganství je jim na háku. Já když nemám chuť na maso, tak si dám třeba spaghetti al pomodoro a nikomu o tom nevykládám a nikdo se tudíž nediví.

+15
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Martin | 6. 8. 2020 | 19:11

No a jsme přesně u problémů celé věci ! Opět uplakaný článek jak je to těžké by v ČR vegetariánem veganem a já nevím čím ještě....přesně proto se na vás lidi dívají skrze prsty ! Pustím televizi a vidím jak tam vegetariáni vegani a další poskakují po ulici převlečení za skrvavene zvířátka s hesly jako jíst maso je vražda atp. chodí snad masozrouti převlečení za salát s nožem v hlavě s hesly sklizeň zeleniny je vražda ? Já myslím že ne ?? pro mě za mě jezte si co vám chutná co vám dělá dobře pořádej te si food festivaly ale přestaňte to násilně cpát lidem kteří o to nestojí !

+3
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Kiki | 6. 8. 2020 | 21:41 | reakce na Martin - 6. 8. 2020 19:11

Lidé, kteří jedí maso, tak jí i zeleninu. Tudíž vaše srovnání ohledně ,,demonstrujících masožravcích převlečených za salát" nedává smysl...

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Michelle | 7. 8. 2020 | 08:13 | reakce na Kiki - 6. 8. 2020 21:41

Jedna z těch, co nepochopí...Nepochopila jste smysl příspěvku.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Kiki | 7. 8. 2020 | 11:36 | reakce na Michelle - 7. 8. 2020 08:13

Já pochopila smysl příspěvku. Vy nechápete, že poukazuji na to, že je to nesmyslně napsané. Toť vše. Tak kdo je tu nechápající? Už jsem tuhle hloupost četla vícekrát od více lidí. Je to zkrátka nesmyslné přirovnání, to je všechno co jsem chtěla říct. Nazdar

+2
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Martin | 6. 8. 2020 | 21:52 | reakce na Kiki - 6. 8. 2020 21:41

To byla metafora chápeme ?

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Kiki | 6. 8. 2020 | 22:51 | reakce na Martin - 6. 8. 2020 21:52

Ne to byl nesmysl....chápeme.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Tomáš Lasek | 6. 8. 2020 | 19:06

Myslím že je to jedno z témat, kde se budou střetávat názory z mnoha hledisek a "dobrými" důvody pro i proti. Jedno hledisko je etické, další zdravotní, potom environmentální, kulturní, etnickohistorické a dalo by se pokračovat. Mě asi nejvíce na tom zajímá za stránka etická a environmentální. Prostě jsem tak nastavený, přemýšlím nad tím jak se společnost vyvíjí a jak dlouho tento trend může trvat. Nemyslím si že současný způsob stravování ať už s masem nebo bez je zásadně špatný, také chápu to že je zde určitě skupina lidí která živočišné bílkoviny potřebuje k budování svalové hmoty. Ale tenhle stav, kdy dnes máme maso ze supermarketu jednoduše dostupné a relativně levné (a nebylo to tak vždy) musí být přece něčím vyvážen. Výroba masa (a potažmo všech živočišných výrobků) je dnes opravdu spíše průmysl než chov. A tento průmysl je z principu energeticky a ekologicky náročnější než živočišný (zvíře je v potravinovém řetězci výše, to znamená že vynaložená energie je vyšší). To samé s nároky na zemědělskou půdu. Pokud se nabídka masa má udržet tak, aby stále bylo dostupné pro běžného člověka, je jasné že se musí nutně šetřit a hledat cesty jak levněji vyrobit více. Levněji znamená méně kvalitně nebo rychleji, což nelze bez umělých stimulantů, více samozřejmě tím že mohu mít více zvířat na plochu. Na druhou stranu můžeme omezit spotřebu, ale to je pro mnoho lidí problém.
Proto si myslím že je to otázka spíše vnitřních hodnot a toho jak si člověk konzumaci nebo ne konzumaci masa, případně ostatních výrobků zdůvodní. Také ale souhlasím s tím že by se vegetariánství nemělo nějak nadřazovat nad jiné směry, chápu že pokud někdo žije určitým stylem celý život, nelze jej otočit jen tak a že dne na den. Spíše bych byl pro cestu dlouhodobého vysvětlování, článků podložených odbornými názory bez emotivních výkřiků.

+3
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Miroslav Král | 6. 8. 2020 | 15:00

Víte jak poznáte, že je někdo vegan? Řekne vám to :-)

+3
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jura | 6. 8. 2020 | 13:38

Problém proč většina masožravců reaguje poměrně agresivně na vegetariány? Ať se to někomu líbí nebo ne jedná se o jakousi módu a postoj který je potřeba všem vytroubit do světa včetně důvodů proč a nač. Sotva se vám stane že vám někdo bez předešlého kontextu začne vnucovat jak jí maso a co ho k tomu vede, u vegetariánství to není zas tak neobvyklé. Vegetariáni mi ani v nejmenším njak nevadí, co jí je jejich věc, ale ať tolerují můj naprostý nezájem o to proč a nač tak činí.

+9
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Jouda | 7. 8. 2020 | 09:21 | reakce na Jura - 6. 8. 2020 13:38

Normalni lidi ale vubec na vegany nereagujou agresivne.
Maji z nich prdel.
Akorat vegan snowflakes to povazuji za agresi.

Nezeres maso, nechapes vtip.

0
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Jana | 6. 8. 2020 | 13:38

Přírodu neoblbnete. Teprve až člověk začal jíst maso, tak se mu vyvinul mozek do lidské podoby. To se už dneska ví. Kdyby zůstal u vegetariánské stravy, tak z nás budou pořád jenom zvířátka, která budou žít na stromech. Nikdy by se nenaučil nic víc. Prostě příroda ví, co dělá. Mám takový dojem, že někteří ustrnuli v tom vegetariánském čase a jsou dnes jenom takovou hříčkou přírody.

+5
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Anna | 7. 8. 2020 | 18:22 | reakce na Jana - 6. 8. 2020 13:38

K největšímu rozvoji mozku došlo poté, co se začal používat ve velkém cukr. Pak teprve došlo k zásadním objevům, jako elektřina, léky atd. Ale jinak je maso alfa omega výživy, bez masa se z rostlinných zdrojů vstřebá jen mizivé množství živin.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Tomas | 7. 8. 2020 | 13:03 | reakce na Jana - 6. 8. 2020 13:38

Až na to, že největší rozkvět lidstva začal až s rozvojem zemědělství. Do té doby byli lidé jen primitivní tvorové co bojovali o přežití.

+1
Reagovat | Citovat | Nahlásit
Zobrazit komentovanou zprávu

Pavel | 6. 8. 2020 | 13:24

Myslím že spousta napsaného je pravdivá, chybu vidím jinde. I zde je návod, jak přestat s masem a argumentace o zdravotním prospěchu zvoleného jídelníčku. Pokud ale nejsem veganem, mohu vnímat tyto poučující komentáře (opakuji že zde velmi mírně) jako nabádání k omezení mnou preferované stravy. IKEA teď presentuje kampaň na masové koule, jen bez masa. Nu tedy, ať si je každý dá, ale proč mám poslouchat, že pokud si je nedám, nešetřím planetu? Není to také agresivní? Víte, je to s elektro-vozy, jídlem, LGBT komunitou. To vše je normální a lze nazvat i pokrokem. Nicméně ti "normální" maso-žrouti, v benzínových autech a třeba i heterosexuální se nemusí přece cítit špatně za to kým jsou! To pak vyvolává ty reakce a padají i hloupém argumenty. Na veganství není nic špatného, ale stravovat se přirozeným (chápejte jako častějším, tradičním, ve smyslu svíčková se šesti) není ani barbarské, ani nezdravé.

+37
Reagovat | Citovat | Nahlásit