E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Za každou kávou je nějaký příběh, ve výběrové pražírně Respekt Coffee je všechny znají

22. listopad 2021

Určitě už jste někdy slyšeli pojem výběrová káva. Co to vlastně je a proč by vás mohla zajímat, i když si nepotrpíte na kudrlinky a nejraději máte svůj velký hrnek pořádného kafe? To vám přiblíží pražírna „výběrovky“ v pražské Libni: Respekt Coffee.

Pojďme si hned na začátek říct, že i když jde v první řadě o chuť, výběrová káva vás může oslovit i pokud se zajímáte o společenskou odpovědnost. Přirozeným způsobem se u ní nejedná jen o samotnou kvalitu zrnek a jejich pražení, ale také o jejich původ a lepší přístup k jejím pěstitelům a pěstitelkám.

Důraz na krajinu

Káva se získává z keře, jehož název je prostý: kávovník. Na něm jsou třešně a jejich pecky jsou to, co známe jako zrnka kávy. Tak jako u každého pěstování je jejich kvalita a zrání dána nejen odrůdou, ale i podmínkami a lokalitou. Nejlépe by se to dalo přirovnat k vinařství. Mnoho odrůd, typů podloží, i povětrnostních podmínek, které ovlivňují výslednou kvalitu a chuť.

Většina farmářů pěstující výběrovou kávu ví, že jedině s maximální péčí o krajinu budou získávat kvalitní plody.

Naše pražírna si zrnka vybírá už od jejich počátku a cena není jediným kritériem. U výběrové kávy máme možnost nakupovat i od malých farmářů, v menším množství. Nejde nám o to, abychom následujících 20 let lidem nabízeli tu zcela stejnou konkrétní kávu. Nemusíme také kávu pražit velmi tmavě, abychom zakryli rozdíly v chuti a nabídli tím unifikovanou chuť všech káv, které nabízíme. S kávou i jejím nákupem si hrajeme, a právě ta rozmanitost nás baví. Tak jako nás baví originalita v chuti zrnek, tak nás baví farmáři, kteří se zaměřují na rozmanitost v pěstování.

Důležitým prvkem je respekt ke krajině a snaha o její zachování. Baví nás například káva z Guatemaly od Simeona Palaciose, kterému trvalo mnoho let, než získal svoji půdu a mohl založit kávovou plantáž. Příroda je pro něj na prvním místě, zajímá se o biodiverzitu, vylepšuje jak zpracování, tak celou infrastrukturu kolem farmy, aby byla co nejvíce v souladu s přírodou. Není jediný: většina farmářů pěstující výběrovou kávu ví, že jedině s maximální péčí o krajinu budou získávat kvalitní plody, které promění v odpovídající zisk. Právě díky popularitě výběrové kávy, neustálému zlepšování kvality a tím i rostoucím cenám při výkupu, tak mají možnost experimentovat v pěstování a více se věnovat i zmíněné ekologii. 

Foto: Shutterstock

Důraz na komunitu 

Vedle přístupu ke krajině a přírodě je druhým podstatným prvkem, proč volit výběrovou kávu, také solidárnější přístup k jejím producentům. Je potřeba si uvědomit, že káva, která je jedna z nejvíce obchodovaných komodit, pochází většinou z rozvojových zemí a my jsme spotřebitelé kteří se spolupodílí na podmínkách nastavených všem zúčastněným ve výrobním řetězci. Můžete se pozastavit nad tím, proč kupovat sáček kávy za 350 Kč, když jinde stojí 120 Kč. Ale jeho cesta je jiná, transparentnější. Máme povědomí o našich farmářích a většinou i sumách, které za kávy dostanou. Díky těmto penězům nemusí žít ve stresu, že na kávové burze jejich cena bude stlačena téměř k nákladům.

Naším zájmem je, aby jednotlivé generace farmářů (jak je to běžné v Latinské Americe, kde rodiny pěstují kávu po generace) nebo komunity (které jsou běžnější v Africe, kde se sdružuje hodně malých pěstitelů) měly lepší podmínky pro svůj růst a péči o kávu. Výběrová káva díky tomu, že ctí rozmanitost kávy, dává také šanci menším farmářům. Příkladem může být naše káva Etiopie Kelloo, která je z rodinné farmy Haru. Tam přináší třešně na 453 malých pěstitelů z okolí. Jejich malé farmy mají většinou jen kolem 1500–3000 stromů a jsou přirozeně organické. Proč říkáme jenom? Jeden strom vyprodukuje kolem 100–200 gramů zelené kávy! S příběhy bychom mohli pokračovat donekonečna, každá naše káva nějaký má.

Najdete je na www.respekt.coffee a můžete si tak vychutnat šálek kávy, o které lze zjistit víc než jen její chuť.

Popup se zavře za 8s