E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Barbie je víc než panenka

22. srpen 2022

Legendární panenka od Mattela na sebe bere nespočet podob, aby si s ní dívky nejen hrály, ale aby s ní spřádaly sny o budoucnosti, lépe porozuměly světu a mohly vidět život v celé jeho rozmanitosti.

Foto: Zdroj: Mattel

Vzpomínáte si na svoji první panenku? Možná ji máte někde doma schovanou na památku. Ta moje byla mrkací, měla dlouhé vlásky a mohla hýbat rukama a nohama, její tělíčko bylo bezpohlavní a outfit úplně mimo trendy. Svět kolem nás se mění závratnou rychlostí, děti tráví čas s nejrůznějšími kybernetickými a elektronickými hračkami, ale jedno se nemění – neexistuje snad jediná holčička, která by neměla panenku. A není mnoho dívčích pokojíčků, kde by „nebydlela“ alespoň jedna Barbie. Ano, ta ikonická Barbie, o které jsem v dětství prožitém za hluboké totality mohla jenom snít.

Její příběh se píše už od roku 1959 a počet prodaných panenek Barbie již přesáhl miliardu

Proč už tři generace dívek touží právě po ní? Protože jejím prostřednictvím můžou sdílet své představy o světě i o vlastním životě. Barbie už dávno neznamená jen vysoustruhovanou postavičku s vosím pasem oděnou do modelu podle poslední módy. Současná Barbie se nerozpakuje ukazovat svět takový, jaký skutečně je. Pomáhá dětem pochopit, že jsme každý jiný, že v životě si každý musíme najít své místo a povolání a že kolem zdaleka nežijí jen dokonalí lidé.

Barbie je zkrátka panenka, která se nebojí bořit hranice a jít proti zažitým konvencím.

S řadou Barbie Fashionistas přicházejí panenky různých typů postav i barev pleti. Jedna má menší poprsí, jiná plnější tvary, přesně jako skutečné ženy. Nechceme panenkám přisuzovat žádné nadpřirozené schopnosti, ale Barbie s reálnými křivkami určitě sehraje svou roli v tom, zda vaše malá slečna dokáže přijmout sebe samu takovou, jaká je, a bude mít nakročeno ke spokojenému životu ve svém vlastním těle.

Foto: Mattel

Myšlenka podpořit začleňování dětí se zdravotním postižením dala vzniknout i panenkám s handicapem. Barbie s naslouchátkem za uchem se stane věrnou kamarádkou holčiček i kluků, kteří se potýkají se ztrátou sluchu, a jejich vrstevníkům a kamarádům pomůže pochopit, že každý může mít své trápení. „Panenka je inspirací pro všechny, kdo mají zkušenost se ztrátou sluchu“.

„Jsem nadšená, že moji malí pacienti mohou vidět a hrát si s panenkou, která vypadá jako oni,“ říká Dr. Jen Richardsonová, přední odbornice na vzdělávací audiologii, která se podílela na její tvorbě. Panenka Fashionistat s protézou nohy je tu zase od toho, aby děti zvládly přijmout a zpracovat fakt, že i takové věci se dějí a mohou se přihodit každému z nás.

Foto: Mattel

A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Kena

Do jeho řady právě přibyl Ken s onemocněním vitiligo, jehož posláním je přiblížit dětem, že bílé mapy na kůži nejsou nic, co by člověku nedovolilo vést plnohodnotný život.

Připadá vám, že je to pro křehkou dětskou duši příliš drsný střet s realitou? Věřte, že vaše ratolest určitě vnímá, že všichni kolem nejsou jen zdraví, a pokud má ve svém okolí nemocného kamaráda nebo spolužáka, s panenkou Barbie dokáže ve své fantazii rozehrát citlivé příběhy plné empatie. A možná i mnohem snáz překoná zbytečný ostych a rychleji najde cestu k dítěti, které se něčím liší. Barbie je zkrátka panenka, která se nebojí bořit hranice a jít proti zažitým konvencím. A snad právě proto se o ní dá říct, že je opravdu víc než hračka.

Popup se zavře za 8s