E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Veganská jídla z rajčat, která stojí za to znát

18. duben 2022

Základem mnoha veganských jídel jsou jak jinak než ovoce a zelenina. Vedle lilků, cuket, banánů, špenátu a dýní jsou oblíbená i stará dobrá rajčata, která lze použít v podstatě do čehokoliv. Co všechno je možné z rajčat připravit a jak toto oblíbené ovoce prospívá zdraví?

Foto: Zdroj: Pexels.com

Veganské potraviny a strava celkově nemusí být tak fádní, jak se mnozí domnívají. I bez živočišných produktů lze připravit zajímavé pokrmy, na kterých si pochutnají nejen vegani či lidé, kteří se snaží omezit množství masa, vajec a mléčných výrobků v jídelníčku.

Příkladem je rajská polévka s rýží, která je skvělým příkladem toho, jak kombinovat rajčata s obilovinami. Za vyzkoušení stojí také recept na rajskou omáčku, kterou lze podávat třeba s karbanátky ze sojového masa. Veganský recept na rajskou omáčku se od toho klasického liší jen v tom, že místo másla obsahuje olej.

Recepty vhodné pro vegany i nevegany lze najít na portálu https://www.receptik.cz/, který přináší to nejzajímavější z české i zahraniční kuchyně.

Netradiční veganská jídla z rajčat

Veganská strava a potraviny jsou rozmanité a nabízejí proto více než klasické pokrmy, mezi které patří například výše zmíněná rajská omáčka nebo rajská polévka s rýží. Co dalšího se řadí k veganským jídlům z rajčat, která stojí za to vyzkoušet?

  • polévka z čerstvých rajčat a červené čočky
  • kuskus s černými olivami a kapary v rajčatové omáčce
  • pečená rajčata plněná směsí z rýže, čočky a sojového granulátu
  • pomazánka z červené čočky a sušených rajčat
  • gazpacho z rajčat a paprik

Velkou výhodou je již zmíněná multifunkčnost rajčat. Lze je restovat, vařit, zapékat i sušit, zároveň jsou ideální do omáček, polévek, salátů a dokonce i do pomazánek. Pro další inspiraci lze využít například recepty na jídla španělské kuchyně, která s rajčaty pracuje v opravdu velké míře.

Zdravotní benefity rajčat

Rajčata jsou druhem ovoce, ačkoliv se většinou upravují na slano jako zelenina. Výborně chutnají v kombinaci s těstovinami, rýží a dalšími obilovinami, s luštěninami apod. Představují skvělý základ do domácích omáček, hodí se do polévek i pomazánek a samozřejmě jsou i oblíbenou součástí zeleninových salátů.

Pokud jde o zdravotní benefity rajčat, nelze nezmínit vysoký obsah vitaminu C, draslíku, vitaminu K a vitaminu B9. Rajčata obsahují také řadu antioxidantů, kromě vitaminu C lze jmenovat například betakaroten nebo lykopen. Vzhledem ke svému složení pomáhají snižovat cholesterol, prospívají srdci a účinně bojují s volnými radikály. Ve větším množství mohou pomoci zabránit spálení kůže sluncem.

Existuje tedy celá řada důvodů, proč si rajčata rozhodně neodpírat. Alergie na rajčata je poměrně vzácná, proto z jejich účinků na zdraví může těžit takřka každý. Výhodou také je, že vzhledem k nízkému obsahu kalorií se jich nemusí vzdávat ani lidé, kteří se pokoušejí o redukci hmotnosti.

Popup se zavře za 8s