E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Prázdniny jsou dlouhé, dovolená krátká. Speciální volno pro rodiče horší postavení matek nevyřeší

09. srpen 2022
20 569

Dovedli byste si představit dva měsíce volna navíc pro rodiče dětí do 8 let věku? Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová se 2. srpna na facebooku zeptala sledujících, jak se jim daří skloubit práci a prázdniny dětí. Možná zní volno navíc lákavě, ale pravděpodobně by dále zhoršilo postavení matek malých dětí na pracovním trhu.

Foto: Shutterstock

Z reakcí pod příspěvkem Olgy Richterové, která na svém facebooku otevřela téma volna navíc, vyplynulo, že si velká část diskutujících podle všeho uvědomuje, jak moc znevýhodňujícím faktorem je na českém pracovním trhu mateřství a jak by tuto skutečnost další volno mohlo ještě prohloubit. A také že stávající přístupy nemusejí být tak úplně fér k lidem, kteří malé děti nemají. Podívejme se na celou otázku podrobněji. 

Slaďování podle Evropské unie

Olga Richterová zřejmě neměla na mysli nějaké zcela nové „prázdninové“ volno, navíc na každý rok, ale dodatečnou dobu rodičovského volna, která vyplývá z takzvané slaďovací směrnice. Směrnice Evropského parlamentu a Rady o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob byla přijata už v červnu roku 2019. Termín, do kterého mají členské státy uzpůsobit směrnici svůj národní právní řád, uplynula právě 2. srpna letošního roku. 

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!