E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nový milenec i mokré plavky. Zdraví vagíny je křehké a někdy není lehké najít důvod vleklých potíží

Aktualizováno: 27. červenec 2023, 5:00

Příběh hledání vaginálního zdraví nemá vždycky šťastný konec. Gynekoložka Táňa Glosová řeší vaginální dyskomfort svých pacientek v ambulanci denně. A dobře ví, že jednoduchá odpověď na tyto vleklé potíže neexistuje. Roli hraje zdravá strava, správná hygiena, ale i spokojenost s intimním partnerským životem. Připomínáme článek, který by měl číst každý, kdo má co do činění s vagínou.

Vagina quest pokračuje.Foto: Shutterstock

​​Kolik žen vlastně vaginálním dyskomfortem trpí?

Je to problém, se kterým se za svůj život potká snad každá žena. Jen výjimečně se s tím problémem žena nepotká vůbec. Některá to řeší jednou, někdo to řeší opakovaně, někomu se to dostane do chronické fáze a vůbec se to nedaří léčit. Denně mám v ordinaci odhadem tak tři ženy, které dyskomfort řeší. Takže v gynekologické ambulanci je to běžná záležitost.

Co to vlastně je a proč je to problém?

Vagina je orgán, který není sterilní, je kolonizovaný bakteriemi. Ty bakterie tam normálně žijí a občas se stane, že se některé přemnoží. Další stupeň je, že se to vyvine v zánět. A jsou i takové záněty, kdy se do pohlavních orgánů dostanou mikroorganismy, které tam nemají co dělat, třeba bičenky poševní nebo chlamydie. Na druhou stranu - když k nám přijde žena s tím, že má nějaké pálení, svědění nebo divný pocit v pochvě, tak to ještě neznamená, že má zánět. Kromě gynekologických můžou být i příčiny z jiné oblasti, může jít například o kožní choroby nebo alergie. Svědit mohou dokonce i některé přednádorové stavy. Poševní dyskomfort je zkrátka pocit, kdy v souvislosti se svými zevními genitáliemi zažívá žena nějakou nepohodu.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!