E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Odbornice na kyberbezpečnost a HR specialista se shodují: V IT je obrovský prostor pro rozvoj vašich schopností

19. květen 2022

Anna Jungmannová a Petr Bujalka se v pokračování podcastu Heroine věnují tématu žen v IT hlavně z pohledu možností uplatnění na pracovním trhu a vzdělávání. Jak souvisí reforma školství s oborem IT? Je už v IT dostatek žen? A co vše se lze naučit na hackatonech?

Foto: Anna Jugmannová a Petr Bujalka podporují ženy v IT. Lukáš Vejnar

Petr Bujalka je náborářem společnosti Accenture, má více než patnáct let zkušeností z mezinárodních společností v regionu střední Evropy. Aktuálně dohlíží na náborový proces a snaží se o jeho neustálou inovaci a automatizaci. Anna Jungmannová přišla do oboru IT v roce 2018 poté, co začala pracovat ve startupu. Působí v týmu kyberbezpečnosti ve společnosti Accenture, kde řeší správu privilegovaných a administrátorských účtů.

„Vyhnout se technologiím znamená nemyslet na svoji budoucnost,“ uvádí hned v úvodu podcastu Bujalka. Hovoří i o vzdělávání, kdy v dnešní rychle se měnící době bude dle jeho slov nutná restrukturalizace školství. „Jednooborové zaměření nemá budoucnost“, tvrdí.

‚I když se někde zadrhnete, i když někde uděláte chybu, nebojte se pokračovat dál‘, motivuje Jungmannová všechny, kteří kariéru v IT zvažují.

Podle obou hostů je IT obor se slibnou budoucností a velkými možnostmi.

„V informatice je neuvěřitelné množství věcí, které se dají dělat,“ popisuje Jungmannová. „Pokud jste nadšeni do učení se, je naprosto geniální mít tu možnost se rozvinout kamkoliv,“ pokračuje. Žen v IT podle jejích slov přibývá. „Čím více různých lidí, tím víc různých pohledů se nám dívá na stejný problém. A tím se můžeme od sebe učit,“ dodává.

Foto: Accenture

Chcete začít s IT a nevíte jak?

Pak se přihlaste na online event Accenture Women Go Tech a zjistěte jak na to!

V rámci programu uslyšíte, jaké výzvy pro ženy skrývá dnešní trh práce a na co je dobré se do budoucna připravit. Také se můžete těšit na zajímavé příběhy žen, které nyní v IT pracují, i když obor nikdy nestudovaly a dozvědět se více o možnostech reskillingu.

Oba odborníci se zároveň shodují, že vstup do IT není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Jednou z možností, jak si podstatně rozšířit znalosti, jsou například reskillingové agentury. Podle Bujalky je však nutné vzít v potaz skutečnost, že reskillingový kurz, trvající několik měsíců, je svým způsobem prací na plný úvazek. „Znamená to, že se ve své hlavě rozhodnete opravdu něco změnit,“ vysvětluje Bujalka.

„I když se někde zadrhnete, i když někde uděláte chybu, nebojte se pokračovat dál“, motivuje pak Jungmannová všechny, kteří kariéru v IT zvažují, nebo jen přemýšlí o doplnění svého vzdělání.


V podcastu dále uslyšíte:

Jak se vyvíjí vztah mezi IT sektorem a ženami v IT?

Je v IT dostatek žen?

Co přinese zájemcům účast na hackatonech a dalších tématických eventech?

Jakým způsobem lze do do oboru informačních technologií naskočit, i když je člověk nikdy nestudoval?  


Nový podcast Heroine Ženy v IT

Série podcastů o kariéře v technologiích a IT. Které ženy patří mezi špičky v oboru a najdete u nich inspiraci k vlastnímu rozvoji? Co všechno vás čeká, pokud se rozhodne pro kariéru v IT? Jak si vybrat dobrou školu nebo akademii, jak se připravit na pohovor, jak se vyrovnat s imposter syndromem a prostředím, kde jsou ženy v menšině? Proč je v českém IT stále jen 10 % žen?

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s