E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Videohry pro feministky. Máme co hrát, nebo jsme navždy odsouzené k Sims?

Videoherní průmysl a gamingový svět už dávno není doménou mužů, respektive náctiletých kluků, a téměř polovinu v něm tvoří ženy. Proměnily se ale i hry? Jsou sexistické, nebo jde o nafouknutou bublinu? A máte co hrát, když se nechcete koukat na svou postavu oděnou v ocelových bikinách?

Začínat text statistikami není většinou sexy ani čtivé, ale co se týče videoherního průmyslu a gamingové komunity, nedá se tomu vyhnout. Přestože se totiž společnost pořád tváří, že hraní videoher je vlastní převážně mužům a chlapcům a že je gaming jakousi poslední baštou, kterou opravdoví chlapi drží ještě pořád ve svých rukou, data mluví neúprosně. Poměr hráček a hráčů je totiž podle posledních výzkumů zhruba 45 % na 55 % a videohry dokonce nakupují ze 49 % ženy. Těžko se tedy můžeme tvářit, že žen a dívek pařících videohry je jako šafránu.

Nutno říct, že k tomu nárůstu postupně v posledních patnácti letech a přispělo k tomu také zdokonalování moderních technologií a především chytrých telefonů. Byla by ale chyba předpokládat, že zatímco muži cítí to pravé vzrušení jen u Call of Duty, ženy se realizují u FarmVille na mobilech. Statistiky online tržiště prodejců herních kódů Kinguin totiž dokazují, že přední místa žebříčků nejpopulárnějších her u lidí, identifikujících se jako ženy, obsadily v roce 2020 tituly jako Sims 4, Minecraft, ale také Fortnite, Call of DutyThe Elder Scrolls 5: Skyrim, což jsou klasické střílečky nebo RPG.

Nabízí se argument, že videohry nejsou realita, že i jejich hrdinové jsou zpravidla výrazně vyšší, svalnatější, vyrýsovanější a dokonalejší než průměrná mužská populace. I tak by ale měly hry nabízet ženským postavám víc možností než oplechované kalhotky a kroužkové bikiny.

Tyto statistiky zahrnovaly vzorky z evropských zemí jako Německo, Polsko, Velká Británie a také okrajově USA a Kanadu. Jiné statistiky jen z amerického trhu z roku 2019 zase zveřejnily, že nejpopulárnější hry mezi ženami napříč herními platformami byly Pokémon GO, Call of Duty, Fortnite, Super Smash Bros. a Grand Theft Auto. Co z toho vyplývá? Že ženy nepotřebují hry natřené na růžovo, ale baví se u her, které jsou dobré. Ostatně již dvakrát zmíněný online multiplayer Fortnite má v současné době celosvětově více než 350 milionů uživatelů a hráčky z nich tvoří necelou třetinu.

Foto: Steam.com

Zajímají vás indie hry?

Rozmanitější postavy a příběhy ve hrách najdeme čím dál víc. Neocenitelný podíl na tom mají právě nezávislé hry. Jejich autoři a autorky jsou navíc nejlepším důkazem, že hry nejsou jen zábava, ale médium, které umí předávat hluboké lidské emoce a zážitky. A kdo ví – kdyby Virginia Woolf žila dnes, možná by Paní Dallowayovou psala jako textovou hru a vydávala přes Twitter...

Princezny se zachrání samy. Nezávislé videohry boří stereotypy

Nerealistická těla a nepraktická brnění

Díky kauze Gamergate, která odstartovala před sedmi lety a dodnes vlastně neskončila, už hry nejsou vyvíjeny převážně pro heterosexuální mužské publikum a potěchu jejich oka a ega. Svou zásluhu na tom má tlak hráček, herních vývojářek a aktivistek. Jednou z nejvýraznějších protagonistek Gamergate je Anita Sarkeesian, jejíž videoseriál na YouTube s názvem Tropes vs Women in Videogames vyvolal v roce 2014 vlnu reakcí, která trvala několik let a kde feministka kritizující stereotypy v kultovních hrách sklidila nejen kritiku, ale také výhrůžky znásilněním, smrtí a otevřenou nenávist.

Anita přitom jen pojmenovala to, čím se do té doby herní průmysl příliš nezabýval. A sice, že ženské charaktery jsou primárně nehratelné dámy v nesnázích, které čekají na svého hrdinu – hráče. Když už se pak ženské postavy staly v titulech aktivnější, stejně byly příliš sexualizované a sloužily převážně pro to, aby se na ně dobře koukalo. Její zřejmě nejslavnější video Lingerie is not Armor výstižně popisuje, že dámským ekvivalentem pro pánský ocelový hrudní plát jsou oplechované bikiny.

Nudes za odměnu

Rozbor rozdílů mezi mužským a ženským oděním ve videohrách by vydal na magisterskou práci, takže si musíme vystačit jen s pár příklady. V kultovní hře Metal Gear Solid, kterou na PlayStation vydala společnost Konami v roce 1998, je jednou z hlavních ženských postav Meryl Silverburgh. Je sice dost emancipovaná a umí se o sebe postarat, pokud se zrovna neocitne na mučidlech, ale stejně si v rámci jedné mise musíte zapamatovat, jaký má tvar zadku a jak s ním kroutí, abyste ji mezi ostatními strážci v kuklách poznali.

Navíc pokud si dáte tu práci a budete ji na dámské záchody následovat dostatečně rychle, nestihne se převléct a hra vás odmění tím, že ji uvidíte jen v kalhotkách. Bomba. Není překvapením, že v té stejné hře má jedna z „bossů“, proti kterým bojujete, neskutečný výstřih, do kterého by schovala nejen svoji ostřelovací pušku, ale i nákup na víkend.

Co pro vás znamená gaming?

Ženské postavy v sériích bojových her typu Tekken a Mortal Kombat jsou bez velkého překvapení zpravidla velmi vyvinuté, s útlým pasem a bojují v sexy oblečcích a na vysokých podpatcích. Budiž jim ke cti, že i s těmito nevýhodami mají stejnou šanci, jako jejich mužští protivníci. I jedna z prvních ženských hrdinek Lara Croft, legendární archeoložka ze série Tomb Raider, měla velmi nerealistické tělesné proporce (a nebylo to jen poprsí ve tvaru jehlanů). Jako by hra musela mužům vykompenzovat to, že hrají za ženu, aspoň pohledem na hezký zadek.

Foto: Miloš Nejezchleb

Magazín Heroine & speciál Ženy v IT

Na počítačové hry se zblízka podíval i tištěný magazín Heroine. Co na nich vlastně ženy baví? A prožil si herní svět svoje vlastní Metoo? Přečtěte si článek od odbornice na gender a hry Terezy Fousek Krobové ve speciální příloze časopisu Ženy v IT.

Ženy je náročné animovat

Nabízí se argument, že videohry nejsou realita, že i jejich hrdinové jsou zpravidla výrazně vyšší, svalnatější, vyrýsovanější a dokonalejší než průměrná mužská populace a že superhrdinové, za které hrajeme, mají být jakousi ideální verzí člověka. I tak by ale měly hry nabízet víc možností než oplechované kalhotky a kroužkové bikiny. 

Na jednu stranu je nefér od herního průmyslu očekávat, aby za pár let změnil to, co filmový průmysl měnil celé dekády. Na stranu druhou je fascinující, že vlivné firmy jako Ubisoft vydávající populární sérii videoher Assassins Creed omlouvali absenci ženských asasínek tím, že „ženy je složitější animovat“, a že herní sérii FIFA trvalo přes deset let, než dokázala do hry přidat ženské fotbalové týmy. Nicméně dočkali jsme se a vývojáři už moc dobře vědí, že ženské hrdinky si najdou své publikum a že není důvod vymýšlet „hry pro ženy“, jen jim dát možnost si v dobrých hrách, v tom stejném příběhu, zahrát za postavu, se kterou se budou snáze identifikovat.

Které hry to jsou a které stojí za to si dopřát?

Poznámka: Jde o doporučení autorky na základě her, které hrála, které ji baví a které splňují daná kritéria. Jistě najdete spoustu dalších, které byste zde viděli raději.

Horizon Zero Dawn

RPG na Playstation 4 z roku 2017 z postapokalyptického světa, který je ovládaný roboty a jehož hlavní hrdinkou je žena se v nejbližších týdnech dočká svého dlouho očekávaného pokračování. Kromě toho, že je hra nesmírně zábavná, má krásnou grafiku, poutavé souboje, mise a příběh, není postava Aloy, za kterou hrajete, stereotypně sexy. Což bylo ostatně terčem kritiky od některých hráčů právě v připravovaném pokračování Horizon Forbidden West.  Aloy je prý příliš maskulinní, oplácaná, není nalíčená, má nemá křivky a dostatečně se neusmívá, což jsou přesně ty vlastnosti, které se vám v boji s plechovými monstry hodí nejvíc. Většina fanoušků hry ale naopak výzor a praktické oblečení hlavní postavy ocenila s povděkem.


Hra Horizon: Zero Dawn je první velká hra, která si vysloužila přídomek feministická. Hlavní hrdinka Aloy je nezávislá, samostatná a soběstačná, není tu žádná romantická linka ani pohled kamery na lichotivé úhly těla. Zároveň má vysoká hodnocení kritiky i hráčů a radostně se v ní můžete ztratit až na 40 hodin herního času. Foto: Steam.com

Fortnite

Neskutečně zábavný online multiplayer na principu battle royal (na začátku hry máte sto hráčů a vyhrává ten, kdo skončí jako poslední naživu) válcuje celý svět a hrát ho můžete na všech platformách – od PC až po mobil. Není sice první hrou, která s tímto konceptem přišla, její silné stránky ale spočívají v tom, že je zdarma a bez nevýhod hratelná i když prostřednictvím mikrotransakcí neutratíte ani korunu. Svět Fortnite, který na konci loňského roku odstartoval již svoji třetí kapitolu a nabídl hráčům zase spoustu nového, si nehraje na vážnou realističnost, naopak je barevný, bláznivý a postavy, za které v něm hrajete mají opravdu širokou škálu výběru. Muži i ženy všech barev pleti jsou jen začátek, vybrat si můžete mezi také nejrůznějšími postavami typu lama, medvídek, banán, nebo postava, co má místo hlavy hamburger a taco. Jen si za ně budete muset připlatit a také se musíte smířit s tím, že nad vaši roztomilou mrtvolou budou často tancovat děti, které vás před tím rozsekají.

Muži, ženy, lamy, Spider-Man, s maskou nebo bez. Hra Fortnite je milovaná i kritizovaná a zesměšňovaná, nicméně to, že se řadí mezi nejpopulárnější online hry po celém světě, o ní leccos vypovídá. Pokud vás nebaví střílečky s realistickými hektolitry krve, ale spíš něco bláznivého a trošku infantilního, mohla by vás chytit.Foto: Epic Games

Animal Crossing

Oddychová roztomilá záležitost na Nintendo si okamžitě od svého vydání získala miliony hráčů po celém světě. Roztomilý svět, ve kterém osídlujete ostrov, stavíte cesty, sázíte kytičky, stěhujete si k sobě sousedy v podobě zvířátek a navštěvujete se s virtuálními přáteli je především relax, který si zamilujete. Postavičky jsou bez pohlavních atributů, vytvořit si je můžete s libovolnou barvou pleti, vlasů a tvarů očí, nosu i rtů a jistě si vyberete také z nespočtu outfitů.

Moderní meditace a relaxace na Nintendu. Je až s podivem, že tahle jednoduchá hra se zvířátky si získala tak obrovskou popularitu. Neustálé updaty, vylepšováky a questy se starají o to, aby se vám příliš neohrála.Foto: Nintendo

Cyberpunk 2077

RPG z otevřeného světa a z dílny polské společnosti CD Projekt Red přišla na svět ve velkých porodních bolestech a hráči si na ni i kvůli covidu museli počkat déle, než by se jim líbilo. I tak měla po vydání na konzolích spoustu problémů a glitchů, které bavily a vytáčely online svět dlouho. Nicméně jak už je u CD Projekt Red zvykem, hra nabízí neuvěřitelně poutavý příběh, rozmanitý svět, skvělé vedlejší mise a spoustu herních hodin. I když se jedná o hru z první osoby a pohled na svého hrdinu, či hrdinku si tedy příliš často neužijete, budete ji tvořit několik desítek minut, ne-li hodin. Vaše postava se identifikuje jako muž, nebo žena jen podle toho, jaký hlas si zvolíte. Jinak je volba pohlavních orgánů, délky vlasů, obličeje, velikosti poprsí či penisu zcela na vás. Dokonce může být i zcela bezpohlavní. V případě romance s NPC charaktery pak máte také na výběr mezi heterosexuálními či homosexuálními postavami.

Po Witcher 3 jsou na společnost CD Projekt Red kladena taková očekávání, že by se z toho jednomu neudělalo dobře. Cyberpunk možná není dokonalá hra, ale příběh, otevřenost světa a hlavně atmosféra prostředí z něj udělaly zase jednu z her, na kterou se nezapomíná a u které si budete i NPC pamatovat ještě dlouho po dohrání. Plus bod za tvorbu postavy, která má takových volitelných atributů, až je někdy skoro utrpení si vybrat.Foto: CD Projekt Red

Fallout 4

Herní série Fallout, jejíž první díl vyšel už v roce 1997 si získala velkou popularitu především na základě své komplexnosti, atmosféry, herních principů a jedinečnosti světa, který vytvořila. Děj se odehrává v postapokalyptickém světě po nukleární válce a nabízí vám kromě zajímavých monster, komplikovaného příběhu a dynamiky také spoustu herních hodin. Je fér říct, že spoustu z nich strávíte obíháním základen s nespokojenými dwellery, kteří mají nedostatek postelí, nebo obrany. Fallout 4 je poměrně starou hrou z roku 2015, ale na zábavnosti v průběhu let nic neztratil. Vybrat si můžete jestli budete hrát za ženu, nebo muže, který hledá svoje dítě a čelí nejrůznějším zlotřilým organizacím. Stylové a sexy oblečení si sice zvolit můžete, pokud ale chcete v radioaktivním světě přežít, budete většinu času pobíhat s nejrůznějšími částmi na koleni vyrobeného brnění a s absurdní robotí helmou na hlavě.

Je to muž? Je to žena? Je to Power Armor! A ať máte jakoukoliv figuru, pohlavní orgány nebo gender identitu, vypadáte v něm všichni stejně. Top!Foto: Epic Games

The Sims 4

Kultovní simulátor života, ve kterém si můžete dělat prakticky co chcete, pokud na to máte peníze, jste sytí, vyspaní a je postaráno o vaše hygienické i sociální potřeby. Jako život sám, jenže zábavnější. Hra ve čtvrtém a nejpropracovanějším díle nabídla nespočet rozšíření, od dětiček, přes zvířátka po nejrůznější profese, hobby a prostředí. Její kouzlo ale spočívalo také v tom, že se vykašlala na heteronormativitu. Románek jste si tu mohli užít s kýmkoliv, klidně s více osobami, nebo s nikým  a věnovat se kariéře. Ostatně díky tomu se i někteří lidé, kteří si „vyzkoušeli“ homosexuální vztah v Sims, odhodlali ke coming outu. Hra je pestrá, zábavná a trochu frustrující, protože vydělat si peníze na zábavu je podobně snadné, jako v realitě. Ale stejně je jasné, že spoustu hodin strávíte vymýšlením způsobů, jak svoje simíky co nejrafinovaněji připravit o život.

Co k této hře dodat? Sims hrála celá jedna generace dnešních mileniálů a historky se Simíky dodnes patří mezi oblíbená konverzační témata ve společnosti. Podařilo se vám přemluvit Smrtku? Stali jste se vlkodlakem? A kolik milenců jste dokázali udržet, než na sebe vzájemně přišli?Foto: Playstation

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu