E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ženy v IT? V Unicornu jasná volba!

25. říjen 2021

Dávno už neplatí, že IT je jen mužská parketa. Shodují se na tom nejen odborníci z praxe, ale také čísla. Jednou z firem, které tento trend podporují, je i renomovaná evropská IT společnost Unicorn.

Foto: Unicorn

IT je obor, který se těší velkému rozmachu, a skrývá obrovský potenciál. Na první pohled se může zdát, že je spíše doménou mužů. Časy se však mění a mezi ajťáky jsou stále častěji i ženy. „Na technických pozicích u nás pracuje více než 31 % žen a procento kontinuálně roste,“ říká Anna Severová, HR Marketing Manager ve společnosti Unicorn a dodává, že ještě pár let zpět to nebylo ani 25 %.

Ideální příležitost pro změnu

IT společnost Unicorn vznikla v roce 1990 a dnes působí v 6 evropských zemích a vývojová centra má v 19 městech. Její roční obrat dosahuje téměř 5 miliard korun a pravidelně se také umisťuje v žebříčku top 100 ICT společností sestavovaném časopisem CIO Business World. Dnes v Unicornu pracuje téměř 2 500 lidí a firma klade velký důraz i na vzdělávání, a s ním spojený kariérní postup. Právě to přináší ideální příležitost nejen ženám, které by chtěly proniknout do světa IT. „Máme nespočet příkladů, kdy k nám přišly dívky, které chtěly úplně změnit obor. Například jedna naše kolegyně v minulosti pracovala v auditu, následně pracovala v oblasti IT analýzy a nyní zastává pozici produktové manažerky. Dalším příkladem je kolegyně, která u nás pracovala jako recepční a nyní dělá webmasterku, a to opravdu dobře,“ vypočítává Severová.

Unicorn University může být pro mnohé odrazovým můstkem a v jejich kariéře. Díky povinným půlročním praxím se mohou studenti dostat přímo do společnosti Unicorn, kde pracují na reálných projektech.

Některé z nich zastávají i důležité pozice na významných projektech, kdy mají na starosti třeba dodání produktu Charge Up do Švédska nebo dodávku elektrické energie z kontinentální Evropy do Velké Británie. „Samozřejmostí jsou i situace, kdy teamleaderka vede mužský tým nebo řídí odborné IT školení,“ pokračuje Severová. Stejně tak v Unicornu má žena na starosti i celé oddělení Energy HelpDesku. „Opravdu nás těší, že mezi sebou máme spoustu zkušených, schopných žen a jsme rádi, že jim můžeme dát prostor k tomu, aby se zlepšovaly a posouvaly. Diverzitou v této oblasti získáváme do našich týmů spolupracovníky s vyváženým setem kompetencí a nejednou jsme objevili vycházející IT hvězdu,“ pokračuje Václav Žárský, HR ředitel společnosti Unicorn.

U žen roste i zájem o IT obory

Že IT se u žen těší stále větší popularitě, dokazuje i poslední výzkum společnosti Kaspersky, který uvádí, že 56 % pracovnic v IT firmách se přiklání k tomu, že za poslední dva roky se rovnost pohlaví v jejich organizaci zlepšila. Tento fakt je spojený i s tím, že zájem o IT obory také postupně roste. „Sice máme stále více uchazečů než uchazeček, nicméně postupem času se podíl studentek IT programů výrazně zvyšuje,“ potvrzuje Karolína Rešlová, která na vysoké škole Unicorn University vede příjímací pohovory.

Právě Unicorn University může být pro mnohé odrazovým můstkem a v jejich kariéře. Díky povinným půlročním praxím se mohou studenti dostat přímo do společnosti Unicorn, kde pracují na reálných projektech. „V našich řadách máme mnoho úspěšných a motivovaných studentek, přičemž některé z nich jsou zároveň našimi kolegyněmi,“ doplňuje Žárský, který je zároveň lektorem na Unicorn University.

Základní znalost musí mít všichni

Nejde však jen o ženy, které pracují jako vývojářky, designéry, analytičky nebo testerky. Základní znalost IT oboru musí mít v Unicornu všichni. „Jsme IT firma, ale samozřejmě u nás hodně žen pracuje v HR, v marketingu nebo v rolích asistentek, koordinátorek či manažerek. Rozhodně to ale neznamená, že se označujeme jako „non IT“. Naopak. Všichni musíme mít povědomí o oboru a základních principech, jak děláme v Unicornu software,“ vysvětluje Kateřina Zahálková, HR Manager ve společnosti Unicorn.

Přesto, že počet žen v IT je stále menší než počet mužů, globální změny ukazují postupný vývoj k lepšímu a nový flexibilní styl práce, pokud se dobře uchopí, pomáhá mimo jiné lépe skloubit rodinu a práci (to platí samozřejmě jak pro maminky, tak pro tatínky). Pravdou zůstává, že hlad po IT profesionálech dál konstantně roste. „Z vlastní zkušenosti víme, že ženy mají spoustu nápadů, které mohou rozvíjet svět IT. Právě proto v Unicornu dáváme příležitost všem, nehledě na jejich pohlaví,“ uzavírá Žárský.

Popup se zavře za 8s