E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

2019

Je to osobní

„Heroine jsem zakládala s hlubokým přesvědčením, že v Česku existuje velké množství inteligentních, sebevědomých a zvídavých žen, které by ocenily médium určené přímo jim. Takové, které je nebude podceňovat jen proto, že jsou ženy, a nebude je podprahově manipulovat do společenských rolí a pocitů, že nikdy nejsou ‚dost‘,“ říká zakladatelka webu Heroine.cz Anna Urbanová. Na českém trhu jí chyběl časopis pro ženy plný chytrého čtení místo módních a kosmetických tipů. Historicky první text s titulkem Je to osobní vyšel na webu na konci ledna 2019. „Heroine znamená hrdinka. Nebojujeme na barikádách, ale děláme kariéru, vychováváme děti, staráme se a milujeme. Není to hrdinství, ale snadné to také není. Jsme heroiny v uvozovkách. Hrdinky všedního dne,“ stálo v něm. Začal se psát příběh Heroine. 

600 tisíc přečtení

Na konci dubna, po pouhých třech měsících své existence, dosáhl web Heroine.cz hranice 600 tisíc přečtení měsíčně. Původní cíl, mít po třech měsících 100 tisíc přečtení za měsíc, tak překonal hned šestinásobně. Tehdy začalo být jasné, že šéfredaktorka Anna Urbanová a vydavatel Martin Vlnas mají v rukou něco mimořádného. Objevili díru na trhu v podobě časopisu, který naslouchá skutečným problémům skutečných žen.

Dostáváme nominaci na Křišťálovou lupu

Na přelomu července a srpna přišly nominace na prestižní ocenění Křišťálová lupa, která se zaměřuje na nejzajímavější projekty českého internetu. Mezi nominovanými nechybělo ani jméno Heroine, přestože web zatím neexistoval ani rok. V kategorii zájmových webů se Heroine.cz nakonec umístila na sedmé příčce. 

Vychází první tištěná Heroine

Foto: Heroine

První číslo tištěné Heroine s herečkou Berenikou Kohoutovou na obálce se v trafikách objevilo v říjnu 2019. Od počátku se vizuálně i obsahově vymykalo jiným ženským magazínům a dávalo důraz především na kvalitní čtení a silná témata. Hned napoprvé se mezi ně řadil například text Náš život v pornu od Johanny Nejedlové o etické pornografii, článek Psychedelika pro mámy od šéfredaktorky Anny Urbanové o mikrodávkování drog rodiči malých dětí nebo Když nemůžeš být sám sebou, buď královnou o fenoménu drag, který pro časopis napsala Jana Patočková. „Tématem prvního čísla je autenticita, ale je to, uznejme, škatulka trochu falešná. Autentické jsme všechny a pořád, jen je někdy obtížné si dovolit to ukázat. Trvá to, než ze sebe shodíme všechna očekávání, cizí i svá vlastní. Když se pak konečně přestaneme snažit ukázat lepší, než jsme, uleví se nám,“ podotkla šéfredaktorka ve vůbec prvním úvodníku.

Chci tištěnou Heroine

2020

Vychází Sustainable příloha Heroine

V zářijovém čísle časopisu Heroine mohli čtenáři a čtenářky poprvé najít šestnáctistránkovou přílohu Sustainable věnující se tématu udržitelnosti. Tu ostatně podporuje už samotná podoba přílohy vytištěné na recyklovaném papíru s pomocí ekologicky rozložitelných barev. První vydání přílohy obsahovalo například texty o módě z druhé ruky nebo o náhražkách masa, které pomáhají šetřit planetu. „Jsme rádi, že jsme mohli čtenářkám a čtenářům na našich stránkách jako první v Česku představit ekologicky rozložitelné barvy. Zatím jsou s tímto přístupem spojené vysoké náklady, ale v přílohách udržitelní určitě zůstaneme,“ řekla tehdy webu Mediář.cz šéfredaktorka printu Michaela Kramárová, která v květnu 2020 vystřídala ve vedení časopisu dosavadní šéfredaktorku Annu Urbanovou. Ta se nadále věnovala především webu.

Připomeňte si s námi obálky časopisu Heroine:

Lucia Dovičáková ilustruje Heroine

Velkou story o feminismu v zářijovém čísle časopisu doprovodila svými ilustracemi slovenská výtvarnice Lucia Dovičáková, která s oblibou ironizuje někdy zdánlivě banální ženská témata a ve své tvorbě má nakročeno i k tématům jako sadomasochismus. „Neměla jsem se ráda. Dokonce jsem se měla velmi nerada, ale zjišťuji, že mít se ráda je cesta. Ale recept nemám. Spíš se ještě těším, co mě život naučí. Jsem zvědavá. Vždycky mě překvapí něco, co nečekám. Na té sebelásce bych chtěla pracovat,“ řekla své přítelkyni, historičce umění Zuzaně Štefkové, v rozhovoru pro web Heroine.cz.

Heroine získává Cenu Františky Plamínkové

V září 2020 vyhlásil feministický kolektiv SdruŽeny výsledky ankety Cena Františky Plamínkové, která oceňuje osobnosti zasazující se o ženská práva v Česku. V kategorii Feministický kolektiv roku zvítězila právě Heroine. Mezi osobnostmi pak uspěla advokátka Lucie Hrdá, která se v roce 2021 objevila na obálce časopisu.

Kamil Fila píše seriál Uzel zahradníkem

V souvislosti s mediálními výroky a působením sexuologa Radima Uzla, který se v Česku stal symbolem oboru navzdory opakované bagatelizaci sexuálního násilí, publikuje na podzim filmový kritik a vítěz ankety Genderman roku Kamil Fila na webu Heroine.cz seriál s názvem Uzel zahradníkem. V celkem deseti dílech přináší profil známého lékaře a odpůrce hnutí Me Too v rozsahu v médiích dosud nevídaném a na jeho pozadí ilustruje podhoubí sexismu v české společnosti, který se táhne od éry devadesátých let až dodnes. „Největším paradoxem kariéry Radima Uzla je to, že se po převratu stal zářným příkladem společenských změn – možnosti přeměnit svou personu lékaře v mediálního klauna –, ale přitom už se dále nevyvíjel odborně, a brzdil tak vahou své autority a všudypřítomnosti změny ve vztazích mužů a žen, jež se jinak vyvíjely v okolním světě,“ hodnotí.

2021

Vychází podcast Hlas Heroine

Foto: Heroine

V únoru začal web Heroine.cz vydávat podcast Hlas Heroine. Vznikl především díky vám, čtenářkám a čtenářům, kteří jste jeho vznik podpořili v crowdfundingové kampani na HitHit. Instruktor sebeobrany a moderátor podcastu Pavel Houdek v něm vyzpovídal řadu žen, které jsou skutečnými osobnostmi ve svých oborech a slova feminismus se nebojí. Hostem první epizody byla komiksová výtvarnice ToyBox. Následovaly ji například novinářka Linda Bartošová, zakladatelka organizace Konsent Johanna Nejedlová, státní zástupkyně Lenka Bradáčová, senátorka Adéla Šípová nebo ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková. Poslední dvě jmenované se během let objevily také na obálce časopisu. Hlas Heroine na webu následovaly podcastové série Heroine o životěFuture is Now s vědci Sarou Polak a Tomášem Mikolovem a Neznámé hrdinky od spisovatelky a novinářky Markéty Lukáškové.

Chci si poslechnout Hlas Heroine

Seriál Sex pro jednoho

Jaké téma v roce 2021 na webu Heroine.cz nejvíc rezonovalo u čtenářek a čtenářů? Mužská masturbace. Zuzana Trachtová o ní psala v rámci seriálu Sex pro jednoho. Vyzpovídala přitom několik různých mužů o tom, co pro ně masturbace znamená a jestli je mužská onanie stejně tabuizovaná jako ta ženská. Článek s titulkem Jak vypadá mužská masturbace. Fyzická potřeba, odreagování, únik z nudy i meditace se stal nejčtenějším za předloňský rok.

Heroine vybírá prezidentku

Dne 20. října uspořádal časopis Heroine první konferenci, jejímž poselstvím bylo „přišel čas na ženu v čele státu“. Konferenci, kterou zkušeně vedl novinář a moderátor Martin Veselovský, předcházelo speciální prezidentské vydání tištěné Heroine. Na jeho obálce se objevilo pět žen, které bychom si dokázaly představit na Pražském hradě: státní zástupkyně Lenka Bradáčová, senátorka Adéla Šípová, zakladatelka hnutí mateřských center Rut Kolínská, senátorka Miroslava Němcová a v neposlední řadě také ekonomka Danuše Nerudová, která zvítězila v naší prezidentské anketě. V čerstvě rozhodnutých prezidentských volbách nakonec skutečně kandidovala a úspěchu se přiblížila víc než jakákoliv žena v Česku před ní. Je tak důkazem, že Heroine pomáhá bořit skleněné stropy, a to nejen ty politické.

Připomeňte si prezidentskou debatu Heroine na první konferenci:

Startuje projekt Moje Heroine

Foto: Ondřej Košík / Heroine

Heroine podporuje výjimečné ženské osobnosti. V roce 2021 proto vznikl projekt Moje Heroine, který oceňuje ženy, jejichž snahy pomáhají změnit svět k lepšímu, přestože se jim zatím nedostává tolik uznání, kolik by si ve společnosti zasloužily. Patronkou projektu se stala Lilia Khousnoutdinova, designérka a zakladatelka nadačního fondu Propolis33. V prvním ročníku redakce z nominací od čtenářů a čtenářek vybrala osm inspirativních žen, mezi nimiž nechyběla například instruktorka sebeobrany Jasmína Houdek, advokátka Adéla Horáková, současná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková nebo šéfka neziskové organizace Aperio Eliška Kodyšová. Loňský ročník vyzdvihl vědkyni Martinu Benešovou, blogerku a spisovatelku Kláru Svobodovou nebo novinářku Petru Procházkovou.

Chci zjistit víc o projektu Moje Heroine

2022

Lukáš Houdek je prvním mužem na obálce Heroine

V dubnu vyšlo číslo časopisu Heroine zaměřené na mužská témata. Bylo proto jasné, že téma limitů a podob maskulinity a mužských stereotypů se musí promítnout také na obálku. Prvním mužem na titulní straně Heroine se stal dokumentarista, umělec, humanitární pracovník a romista Lukáš Houdek, kterého fotografka Eliška Sky zachytila s přiznanou křehkostí, kterou společnost mužům tak často nedovoluje projevit navenek. „Mám privilegium, že můžu věci komunikovat, a díky tomu se můžeme jako společnost uzdravovat,“ vysvětloval v podcastu Pochlap se, jak se ocitl jen krůček od vyhoření, a prolomil tak další tabu. Totéž díky mužskému vydání udělala na mediálním poli také Heroine.

Rosteme

V červenci převzala vedení webu Heroine.cz šéfredaktorka Veronika Vlachová. Heroine se díky ní ještě více zaměřila na aktuální dění a všechno, co se děje kolem žen ve veřejném prostoru. Rozrostla se také redakce a okruh přispěvatelů tištěné i webové verze. Heroine si začala budovat vlastní redakce a přinášet ještě víc zajímavého obsahu.

Budujeme Svět podle Heroine

V říjnu se v prostorách holešovických Jatek78 uskutečnila druhá konference s názvem Svět podle Heroine. Konference otevřela problémy, s nimiž se potýkáme v našich každodenních životech, a představila svět, jaký bychom si do budoucna přály a v němž mentální zátěž péče o děti a domácnost neleží jen na ženách. Zároveň se stala příležitostí k ocenění žen nominovaných ve výzvě Moje Heroine. Na konci panelové diskuze, kde debatovala psycholožka Eliška Kodyšová, socioložka Lenka Simerská, právnička Šárka Homfray, komentátor Petr Bittner a matematik René Levínský, zazněla z publika otázka od mladé ženy, která stála před těžkou kariérní volbou. Netušila, jak se jí podaří skloubit vysněnou práci s rodinným životem. Moderátorka Jana Ciglerová jí bez váhání dala osobní radu a obrovské množství podpory. V ten moment se Svět podle Heroine dokonale zhmotnil.

Podívejte se na panelovou diskuzi z konference Svět podle Heroine:

2023

A co bude dál?

Foto: Heroine

Rozvíjet se chceme i v roce 2023. Pomůžou nám k tomu změny na webu i další unikátní čísla časopisu, která přinesou nové inspirativní čtení. Už třetí rok za sebou pro vás chystáme také podzimní konferenci. Především ale chceme zůstat značkou, která se nebojí otevírat kontroverzní témata, bořit mýty kolem feminismu a ukázat ženám, že jsou „dost“ takové, jaké jsou. Bez komunity čtenářů, čtenářek a přátel Heroine bychom to nikdy nezvládli. Děkujeme, že jste u toho s námi, a těšíme se na vás i letos! Nezapomeňte nám psát své příběhy, tipy a problémy, které vás ve společnosti trápí. Našimi hrdinkami a hrdiny jste totiž hlavně vy.

Chci si předplatit Heroine

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu