E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Běžný člověk se hackera bát nemusí. Pozor si dejte na sociálních sítích, říká expert

Technologie ovlivňují všechno kolem nás: od válečných strategií až po to, co si zrovna koupíme na sebe. Mít na paměti kybernetickou bezpečnost se ale vyplatí v obou příkladech. „Využití fenoménu big data je obrovské a hrozně nebezpečné. Dají se o uživatelích vytáhnout informace, které jsou až fantaskní: lidé si tohle ale neuvědomují,“ říká vedoucí pražského analytického týmu ESET Robert Šuman v bonusovém díle podcastu Future Is Now, který pro Heroine a Finmag připravuje antropoložka Sara Polak.

Foto: Ilustrační foto: Shutterstock

Výzkumná laboratoř Roberta Šumana momentálně čítá asi patnáct lidí. Jejím cílem je, jak sám říká, „bojovat na světlé straně síly“: společně odhalují škodlivé programy neboli malware a snaží se počítačové viry analyzovat tak, aby se proti nim firmy a běžní uživatelé mohli účinně chránit.

Do oboru přitom Šumana přivedla náhoda. „První příležitost nastala už na střední škole, kdy jsem si zabezpečovacím systémem zahesloval domácí počítač maminky, která na něm dělala účetnictví. To jsem tehdy hacknout musel,“ směje se. „Původně jsem byl vývojář, ale jednou jsem na stránkách ESET našel úlohu a zajímalo mě, jestli jsem ji vyřešil správně. Ve čtyři hodiny ráno jsem dostal telefonát, co je tam dobře a co špatně – přišlo mi to hrozně zajímavé,“ vzpomíná v podcastu.

Právě nadšení a snaha vyřešit náročné úkoly za každou cenu jsou podle něj hlavní podmínkou pro to, aby se někdo mohl stát reverzním inženýrem, tedy osobou, která provádí zpětnou analýzu programu nebo procesu. „Motivace je nejdůležitější: je to hybná síla, která toho člověka pak donutí, že sedí do večera se sluchátky na uších a nekouká na hodiny. Kluci, když u nás startují, tak odcházejí zpocení a dehydratovaní klidně v deset hodin večer, ale s tím, že konečně rozlouskli to, co zkoumali,“ podotýká.

Legální, ale citlivé

Schopnosti Šumanova týmu se nedávno uplatnily například i na Ukrajině. První podezřelou aktivitu zaznamenal den před únorovou invazí Ruska: komplikovaný malware byl podle něj navržený tak, aby co nejrychlejším způsobem ničil disky. „Byl opravdu velice agresivní a sofistikovaný,“ zdůrazňuje. „Nazvali jsme ho wiper právě proto, že mazal disky. V průběhu války pozorujeme takových kontinuálních útoků několik, mimo jiné na ukrajinské elektrárny,“ připomíná.

Partneři podcastu Future Is Now:

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. Protected.

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 procentech případů.

Jaké hrozby mohou podle Šumana čekat na běžného českého uživatele? Útoky na osobní počítače se hackerům, jak vývojáře malwarů neochotně nazývá, v současnosti už nevyplatí. „Trend je rozhodně takový, že v tomto případě se útočníci spíš zaměřují na firmy a pronikají do firemních sítí. Tam je více muziky za méně času a peněz. Běžný uživatel se zase až tolik bát nemusí,“ vysvětluje. Zároveň ale připomíná, že ke koncovým uživatelům malware často doputuje přes e-mailovou schránku: nedůvěra k podezřelým mailům je proto stále namístě.

Větší rizika ale Šuman vidí v sociálních sítích a fenoménu big data. Lidé si totiž podle něj často vůbec neuvědomují, jaké množství citlivých informací poskytují na internetu zcela legálně. Jako příklad udává tzv. chytré domácnosti, kam spadá třeba systém Alexa od amerického obchodního giganta Amazonu. „Dají se z ní (z chytré domácnosti, pozn. red.) odvodit nemoci jednotlivých lidí. Systém vidí, že vstáváte třeba o něco později, jste nemocný a podobně,“ objasňuje. Zařízení se zabudovanou kamerou mají podle něj potenciál měnit i chování uživatelů.

Ačkoliv není velkým příznivcem regulací, připouští, že z hlediska osobních dat by společnosti některé regulace prospěly. „Jde například o právo na zapomenutí informací: pokud opouštím nějakou firmu, účet, službu, firma by měla zapomenout nejenom login, ale i tu hromadu dat, která o mně posbírala. Tohle považuju za velice zdravé a dobré,“ myslí si.

Jak s kyberbezpečností zamíchá umělá inteligence? Máme se bát fenoménu sociálního skóre podobně jako v Číně? Jaké jsou výhody a nevýhody digitalizace? Poslechněte si bonusový díl podcastu Future Is Now, tentokrát se Sarou Polak a expertem společnosti ESET Robertem Šumanem.

Co dalšího se v podcastu dozvíte? 

  • Jak se z člověka stane expert na malware?
  • Jak s bezpečností v digitálním světě nakládají v samotném ESETu?
  • A proč je někdy s ohledem na kyberbezpečnost lepší lehká paranoia?

Poslechněte si celý díl na Spotify nebo Apple Podcast.    

Foto: Jan Zátorský/Finmag

Seznamte se s tvůrci bonusového podcastu Future is now:

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. 

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU.

Foto: Foto. ESET

Robert Šuman je detekčním inženýrem a zároveň vedoucím pražského výzkumného oddělení společnosti ESET, které se zaměřuje na analýzu malwaru, zjednodušeně počítačových virů. Kromě toho, že se věnuje vlastní analýze škodlivých kódů, o nich zároveň přednáší na odborných konferencích v České republice i zahraničí.

Výzkumná laboratoř Roberta Šumana se skládá z patnáct lidí. Jejím cílem je podle Šumana „bojovat na světlé straně síly“: společně odhalují škodlivé programy neboli malware a snaží se počítačové viry analyzovat tak, aby se proti nim firmy a běžní uživatelé mohli účinně chránit. Schopnosti Šumanova týmu se nedávno uplatnily například i během války na Ukrajině.

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

1. díl: Rozvoj technologií. Fenomén Big Tech. Evropa je pozadu ve vývoji

2. díl: Proč se bojíme robotizace. Nahradí lidskou práci?

3. díl: Nesmrtelnost. Dosáhneme jí skrze technologie? Je vůbec o co stát?

4. díl: Globalizace. Pomáhá, nebo kvůli ní lidstvo zakrní?

5. díl: Civilizace. Co to vlastně je a jak souvisí s umělou inteligencí?

6. díl: Emergence. Proč vidíme vzorce i v chaosu?

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s