E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Hledáme vzorce v chaosu, říká o lidech Sara Polak. S vědcem Mikolovem rozebírá emergenci

Vesmír představuje neustálý koloběh vznikání a zanikání. Emergence, jak se tomuto procesu říká ve filozofii, přitom platí i pro naše vlastní vědomí. Dokáže ho někdy vytvořit umělá inteligence? A existuje něco jako vědomí města nebo minerálů? „Člověka často stavíme na pomyslný vrchol pyramidy, máme tady ale i další struktury, které nás převyšují,“ říká počítačový vědec Tomáš Mikolov v sedmém díle podcastu Future Is Now, který s antropoložkou Sarou Polak připravuje pro magazíny Heroine a Finmag.

Emergenci si lze představit pomocí algoritmuFoto: Shutterstock

Pojem emergence Mikolov vysvětluje na příkladu jednoduchého počítačového algoritmu, který počítá prvočísla v číselné řadě. „Když nechám algoritmus dostatečně dlouho běžet, začne mi produkovat velká, klidně stociferná čísla,“ popisuje. Na samém počátku byl přitom jeden předpis – další vývoj se v systému děje samovolně.

Emergence jako jev má podle Mikolova velký význam pro obory, které se k tvorbě „umělého vědomí“ snaží dopracovat: patří mezi ně pochopitelně i robotika a vývoj umělé inteligence. V současné podobě ale podle Mikolova AI většinou představuje spíše obrovské databáze a algoritmy. „Z velké části jde dnes v podstatě o strojové učení, což je takový bombastický název pro aplikovanou statistiku,“ vysvětluje. „Tam prostor pro vědomí, jako máme my lidé, opravdu není.“

Vzorce vidíme všude

Podle antropoložky Sary Polak máme jako lidé tendenci hledat opakující se vzorce a „předpisy“ i v naprostém chaosu, jak někdy vesmír kolem nás může působit. „Očekáváme, že všechno bude mít nějakou funkci, strukturu, tak jako tenkrát udělal postulát teorie funkcionalismu,“ připomíná. Strukturální funkcionalismus se stal jedním z nejvýraznějších sociologických směrů 20. století a jeho čelním představitelem byl americký sociolog Talcott Parsons. Zjednodušeně říká, že společnost se coby komplexní systém skládá z jednotlivých prvků, z nich každý plní svou jedinečnou funkci.

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. Protected.

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 procentech případů.

„V antropologii vlastně každá část, ať už náboženství, policie, nebo cokoliv dalšího, plní svoje rituální funkce. To udržuje chod společnosti směrem dopředu,“ říká Polak. O banalitě způsobu, jakým náš mozek tvoří vzorce ve všem kolem nás, mluvil ve 20. století například francouzský antropolog Claude Lévi-Strauss.  

Technologie samy o sobě jsou podle Mikolova také komplexním systémem, který výrazně ovlivňuje mimo jiné způsob, jakým používáme jazyk. „Kdybychom chtěli lépe pochopit lidi, kteří žijí daleko od nás a mluví třeba úplně jiným jazykem, tak je dobré si uvědomit, že oni dost možná vidí stejný svět, jako vidíme my, ale z úplně jiného úhlu a v jiných barvách. Komplexní systém můžeme vidět všude kolem nás, stejně jako emergenci všeho,“ domnívá se vědec. 

Co je to Mandelův efekt a jak souvisí s tabu? A proč se ve společnosti neustále pohybujeme na hraně chaosu? Poslechněte si sedmý díl podcastu Future Is Now se Sarou Polak a Tomášem Mikolovem.

Co dalšího se v podcastu dozvíte?

  • Jak s komplexitou a emergencí souvisejí fraktály? 
  • Kdo byl v historii příznivcem spontánního řádu? 
  • Proč někteří lidé vidí na svém ranním toustu podobiznu Ježíše Krista? 

Poslechněte si celý díl na Spotify nebo Apple Podcast.   

Foto: Jan Zátorský/Finmag

Seznamte se s tvůrci podcastu Future is now:

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. 

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů, a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov se věnuje programování od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

1. díl: Rozvoj technologií. Fenomén Big Tech. Evropa je pozadu ve vývoji

2. díl: Proč se bojíme robotizace. Nahradí lidskou práci?

3. díl: Nesmrtelnost. Dosáhneme jí skrze technologie? Je vůbec o co stát?

4. díl: Globalizace. Pomáhá, nebo kvůli ní lidstvo zakrní?

5. díl: Civilizace. Co to vlastně je a jak souvisí s umělou inteligencí?

6. díl: Metaverse. Žijeme ve virtuální realitě?

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s