E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Masturbací k sebepoznání a lepším vztahům

06. listopad 2020
74 250

V článku Užít si sama sebe. Proč se téměř nebavíme o ženské masturbaci? jsem otevřela debatu o tom, jestli a jak se holky mezi sebou baví o masturbaci, co u toho cítí a jestli se stydí. Teď bych se chtěla zaměřit na to, kdy a proč vlastně masturbujeme, provést mikrosondu do světa erotických pomůcek a pornografie a říct si, co může masturbace znamenat pro naše sebepoznávání a co pro vztahy.

Foto: Zdroj: Unsplash

„Je to jen moje,“ říká jedna z žen, se kterými jsem se bavila o masturbaci. Moje tělo, moje masturbace. Ale pro mnoho žen to není jen jejich, nebo spíš řekněme, že motivací k masturbaci často není touha poznávat je samé, ale spíše vybalancovat nedostatek, nebo tím reagují na frustraci v nevitálním sexuálním vztahu. Neměly bychom ale vést uvažování spíše směrem: „Masturbuji, dokážu udělat sama sebe šťastnou a poznávám své tělo.“? Masturbaci nemusíme vnímat jako krizovou intervenci, snahu o vybalancování nedostatku nebo frustrace v neprospívajícím sexuálním vztahu, ale především jako nástroj sebepoznání. To by mělo být výchozím bodem všech úvah.

Je to odměna, je to relax, je to uvolnění stresu, dorovnání deficitu, upuštění nahromaděné sexuální energie, je to sebepoznávání.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!