E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Láska není jen jedna. Jak fungují polyamorní a polygamní vztahy nebo friends with benefits?

20. květen 2022
32 084

Strach z blízkosti, nejistý typ vazby a zásadní deficity. To se často připisuje lidem, kteří se rozhodli pro nenormativní formu partnerského vztahu. Je to oprávněné? Neuropsycholožka Olga Kamińska, která se specializuje na psychologii lásky, říká, že polygamie, polyamorie, swingers, otevřené vztahy nebo friends with benefits jsou čím dál běžnější. Jsou už monogamní vztahy překonané?

Nenormativní formy vztahů, jako je polyamorie, polygamie nebo friends with benefits, považují psychologové za dysfunkci, nebo spíš přirozený vývoj současných vztahů?

Některé psychologické proudy vidí v takových vztazích neschopnost budovat zdravé vazby. Když se dívám na terapeutickou praxi (a potvrzují to i výsledky vědeckých výzkumů), je zjevné, že se často pracuje se zastaralými informacemi. Opakují se škodlivé stereotypy; znalosti z doby vlastního studia mnohých praktiků. V nejnovějších článcích o polyamorii nebo friends with benefits výzkumníci často upozorňují na to, že obecné představy o důvodech, proč lidé nenormativní vztahy navazují, jsou úplně jiné, než co ukazují data.

Ten mylný dojem máme kvůli společenským normám, které říkají, že vyznavači polyamorie nebo polygamie jsou lidé, kterým něco schází, kteří mají nejistý typ vazby nebo strach z blízkosti?

Především to vyplývá z přístupu, v němž jsme se vzdělávali. Hledáme informace, které nám potvrdí to, co už si myslíme, zatímco vůči novým věcem jsme rezervovaní. Nenormativní formy vztahů byly dlouho pokládány za poruchu. Polyamorní vztahy se dávaly do souvislosti s lidmi s vyhýbavou vazbou, pro které je typický značný strach z blízkosti.

Nejnovější výzkumy však naznačují něco zcela jiného. I u těchto lidí najdeme bezpečný typ vazby. Výzkumy z posledních let ukazují, že uspořádání typu friends with benefits je přínosnější pro lidi s bezpečnou vazbou než pro lidi s úzkostně ambivalentním typem vazby. Těžko to hodnotit obecně, může se ukázat, že ostražitost terapeutů je v určitých případech oprávněná. Nesmíme ale zapomínat na to, že pro mnohé lidi je nemonogamní vztah vědomá volba nebo životní etapa, která jim žádné obtíže nepřinese.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!