E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Seriál Dělníci chtíče. Poslední nucené kastrace prováděl Hitler, evropští odborníci varují, že hrozí i v Česku

20. květen 2021
13 940

Přestože kastrace je považována z hlediska recidivy za nejúčinnější léčbu a vysvobození z koloběhu neustálých trestů a nové neúspěšné terapie jinými prostředky, je Česká republika jednou z mála zemí světa, kde je povolena. Podstoupit ji mohou deviantní sexuální delikventi, kteří se pro ni dobrovolně a na základě všech dostupných informací rozhodnou a kterým jejich volbu schválí ošetřující lékař a kastrační komise. Za posledních bezmála deset let bylo vyhověno dvěma takovým žádostem. Co si o tom myslí uznávaný sexuolog Petr Weiss, prozradil v rozhovoru s Jakubem Klingohrem.

Foto: Mall.tv

Specializovaná sexuologická léčba u nás existuje od 70. let a jejím průkopníkům přinesla světové renomé. Navzdory propracovanosti psychoterapeutických metod, které čeští sexuologové do praxe zavedli a roky je používají, jsou svými zahraničními kolegy ale také často kritizováni. Předmětem sváru se staly kastrace. Ty jsou podle jejich odpůrců příliš radikálním zásahem do práv i těla jednotlivce a můžou mít závažné psychické i fyzické důsledky. Stejného názoru je i Rada Evropy.

Snížením hladiny testosteronu, ke kterému v důsledku zákroku dochází a který je hnacím motorem neovladatelného chtíče, se odstraní naléhavost a puzení na takovou úroveň, již dokážou pacienti kontrolovat. Může pro ně být jedinou a poslední šancí, jak se znovu stát součástí společnosti, ne její hrozbou. Recidivita pacientů je výjimečná, dosahuje maximálně dvou procent. Přesto jsou dobrovolné kastrace odmítány. Proč a v čem by se měl změnit současný systém léčby agresorů, vysvětluje v dalším díle Dělníků chtíče sexuolog a psychoterapeut Petr Weiss.

Dokumentární série Dělníci chtíče zachycuje pachatele těch nejvíce odsouzeníhodných činů – sexuálního zneužití dítěte. Jak probíhá jejich léčba? A dají se vůbec úspěšně vyléčit? Cítí vinu? A proč jsou tresty za zneužívání těch nejzranitelnějších tak nízké? Tvůrce pořadu Jakub Klingohr mluví jak se samotnými pachateli, kteří právě procházejí léčbou, tak s lékaři, policisty, právníky, ale i oběťmi. Cílem dokumentu je zvýšit povědomí o problému sexuálního zneužívání dětí, který není tak ojedinělý, jak se zdá, poukázat na délku soudních procesů a nízké tresty, jež pachatelům hrozí, nebo upozornit na neexistující prevenci i chybějící diferencovaná oddělení.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu