E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Snížit riziko rozvodu. V komunikaci ve vztahu nejde o to, kdo z vás dvou vyhraje, říká psycholožka

Bez konfliktů se žádný fungující vztah neobejde. Jak si na tom jako partneři stojíme, se pozná podle toho, jak je zvládneme. Eliška Kodyšová, která ve společnosti Aperio podporuje rodiče od porodu až po případný rozvod, z praxe ví, že komunikace párů je klíčová po celou dobu jejich vztahu. „Ti, kteří spolu komunikovat umějí, se poznají tak, že se navzájem poslouchají, jsou k sobě laskaví, a když se hádají, dokážou se usmířit,“ prozradila psycholožka během workshopu na konferenci Svět podle Heroine. Chystá pro páry kurz věnovaný právě komunikaci.

Foto: Co dělat, když komunikace ve vztahu vázne? Shutterstock

„Když pracujeme s rozcházejícími se rodiči, vidíme, že to, jak spolu komunikují, se dá ovlivnit,“ říká Eliška Kodyšová, která vede nevládní organizaci Aperio. Jako psycholožka se na partnerskou komunikaci specializuje a je přesvědčená, že do dobrého vztahu patří i konflikty. „Bez nich to nejde,“ tvrdí. „Je dokonce lepší, když konflikt přijde, než abychom to nechali být a pak zjistili, že jsme každý jinde,“ uvažuje. „Na tom, jak konflikty zvládáme, se pozná, jaký náš vztah je. Je to takový prubířský kámen.“

Ne každý dlouhodobý vztah je založený na vzájemném respektu.
Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Tajemství dlouhého a šťastného vztahu? Netrápit se v manželství bez respektu, rozvod už není selhání

Vztahy a rozchody
Aktualizováno

Na workshopu nazvaném Jak si osvojit master skills partnerské komunikace a žít ve spokojeném vztahu, který se konal v rámci konference Svět podle Heroine, představila kurz pro páry PREP 8.0, který pochází z univerzity v Denveru v USA. Vyvinul jej profesor psychologie Howard Markman s kolegy na základě výzkumu, který trval více než třicet let. „V praxi už kurz vyzkoušelo přes milion lidí,“ říká Eliška Kodyšová. Absolvování osmihodinového kurzu podle ní podporuje spokojenost ve vztazích a reálně snižuje riziko, že se partneři rozejdou nebo rozvedou.

Největší pasti partnerské komunikace

Ředitelka spolku Aperio na workshopu popsala varovné signály, podle kterých poznáme, že bychom měli na řešení konfliktů zapracovat. Tím prvním je znevažování: „Zpochybňování emocí, které může probíhat verbálně i neverbálně.“ A pak je to eskalace – tedy vystupňování diskuze útočnými formulacemi typu „Seš jako tvoje matka!“. „Za takových okolností je téměř nemožné vést konstruktivní dialog,“ upozorňuje.

Čeští muži nejsou z principu líní, spoléhají na „ředitelky domácností“, zaznělo v diskuzi

Svět podle Heroine

Někdy přitom může ke konfliktu vést i zcela nevinná situace, třeba zdánlivě neutrální otázka: „Tak co večeře?“ Jeden v ní může číst výtku, že není navařeno, implikaci očekávání, že se o večeři má automaticky postarat. Přitom může jít jen o zjišťování, jaká je situace, a třeba by mohla následovat nabídka, že se o to druhý postará. „Tady se nejasná komunikace potkává s negativní interpretací,“ vysvětluje Eliška Kodyšová.

Ale i v takovém případě existují nástroje, které se dají použít k tomu, aby se konflikt zdárně vyřešil. „Když už máme pocit, že je toho moc, tak se někdy stáhneme. Třeba tím, že odkráčíme z místnosti. Tím si sice sami ulevíme, ale diskuzi to nikam neposune,“ upozorňuje Eliška Kodyšová. Existuje přitom snadná pomůcka, a sice „time out“, jakési domluvené vyhlášení pauzy. „Je důležité ji skutečně ohlásit a následně je potřeba se k debatě vrátit,“ vysvětluje psycholožka ze spolku Aperio, který jediný má licenci na pořádání kurzu PREP 8.0 pro Českou republiku a Slovensko. Time out vám dá čas získat klid a odstup a následně prostor vrátit se k věcné debatě. „V páru potřebujete fungovat jako tým. Je to hra v tom smyslu, že v ní fungují pravidla, která by měla být transparentní a jasná pro oba,“ připomíná.

Pravidla komunikace ve vztahu

Obecně jsou podle Elišky Kodyšové v partnerské komunikaci klíčové tři zásady. Za prvé se každý z partnerů má zaměřovat na to, co sám může ovlivnit. „Není to tak, že ‚ten druhý‘ za to může. Mluvím vždycky o tom, co já chci změnit,“ vysvětluje psycholožka. Druhou zásadou je být proaktivní. „Nenechat se vláčet okolnostmi. Například mluvit o tom, jak si dělíme práci v domácnosti a podobně, je dobré předem,“ upozorňuje.

Foto: Adéla Leinweberová

Eliška Kodyšová

Psycholožka Eliška Kodyšová je ředitelka společnosti Aperio. V rámci České ženské lobby, v níž působila mj. jako místopředsedkyně, i Aperia se věnuje otázkám informované volby v těhotenství a při porodu, sociálním a ekonomickým těžkostem, kterým čelí ženy, zejména sólo matky, v souvislosti s rodičovstvím. Je mámou tří dospívajících či čerstvě dospělých dětí. V roce 2021 získala ocenění Moje Heroine.

A jedna zásadní věc, bez které vztah nemůže fungovat, je pocit bezpečí ve vztahu. „Nejen to fyzické, ale i emoční. Aby se partner či partnerka se mnou cítila dobře, aby měla pocit, že ho nebo ji respektuji a že mi může říct, jak se cítí,“ dodává. „S tím se pojí i bezpečí v závazku. Je to pocit dlouhodobého bezpečí, který znamená, že do vztahu chci investovat.“

Je potřeba, aby kurz absolvovali oba partneři či partnerky. „Je lepší, když ty nástroje mají k dispozici oba. Aby nebyl jen jeden ten chytrý, který to celé táhne, a druhý ten, který odmítá nechat se poučovat. I když zátěžových situací, kterými pár prochází, může být mnoho a naše instinktivní stresová reakce je neúprosná, nejsme zpravidla ohroženi na životě, připomíná Eliška Kodyšová: „To, co může být zraněno, je ve většině případů ‚jen‘ naše ego.“

Komunikace kolem rodinného provozu, ale i strategických životních rozhodnutí může být velmi náročná, je ale dobré mít na paměti jednu věc: „Klíčové ve výsledku není to, jestli získám body já, ale jestli je ztrácí nebo získá náš vztah.“ Když budeme „hrát“ podle tohoto pravidla, nemusí být na konci našich konfliktů poražený nikdo. Kurz vztahové komunikace připravují v Aperiu na únor příštího roku.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu