E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

GALERIE: Vrací se móda z nultých let? Ada z Módního pekla představuje milované i nenáviděné Y2K trendy

08. duben 2022
17 163

Móda se neustále opakuje a vrací, takže bylo jasné, že po návratu osmdesátek a devadesátek musí dojít i na první desetiletí 21. století. „Nulky“ přinesly světu spoustu módních trendů, z nichž některé jsou dnes roztomilé – a některé by rozhodně měly zůstat historií.

Bokovky

Za vlnu popularity bokových džínů mohl Alexander McQueen a jeho kolekce z roku 1996. McQueenovy modely sahaly i vestoje jen do půlky hýždí, ale běžně prodávané bokovky k tomu také neměly daleko, stačilo si sednout. Nezachránil to ani povinný bílý pásek.

Bokové kalhoty by se prý v dohledné době měly vrátit do módy. Ne že by mi to samo o sobě vadilo, ale vzhledem k neschopnosti většiny výrobců ušít bokovky na jinou než modelkovskou postavu si nedělám moc velké naděje.


Piercing v pupíku

Když se řekne A, musí se říct i B: k bokovkám patří šperk v pupíku. Nosila ho Xtina, Shakira, Britney Spears, Paris Hilton i její tehdejší asistentka Kim Kardashian. Doporučuji na letošní léto ke dvoudílným plavkám s proklatě nízko posazenými kalhotkami.


Trojúhelníkový top

K bokovkám se nosily krátké topy, aby odhalené břicho co nejvíc vyniklo. Zvlášť populární variací byl trojúhelníkový „kapesníček“ uvázaný přes prsa. A kdo chtěl na party zvlášť zazářit, sehnal si topík ve tvaru třpytivého motýla, jako měla Mariah Carey na koncertě Divas 2000.


Kabelky s logy

K bokovkám a crop topu neodmyslitelně patřila malá kabelka vetknutá do podpaží, nejlépe model posetý logy populární značky. Kdo neměl na vuittonku nebo aspoň na Guess, koupil na tržnici nějaké gusači nebo bílou koženku s fejkovým barevným monogramem.


Šaty přes džíny

Móda šatů navlečených přes kalhoty se rozhodně vracet nemusí, jednou stačilo, děkujeme. Ačkoli, jak ukazuje instagramerka Meg Gage, to nemusí být úplná katastrofa, když se to pojme ležérně a nedělá se z toho velká věda.


Kapsáče

Bokové kapsáče s upnutým krátkým topem jsou trend, se kterým přišla street móda už v devadesátých letech. Vystupovaly v nich Salt-N-Pepa, Destiny’s Child i Spice Girls. Vznikla spousta variací na kapsáče včetně pochybných šusťákových a síťovaných modelů a pak na ně mainstream bohudík zapomněl. Dnes nosí kapsáče zase jen vyznavači street stylu, kteří to s nimi přece jen umějí nejlépe.


Háčkované kalhoty

Háčkované kalhoty, topy, hučky a vůbec háčkované všechno se tahalo hlavně na festivaly. I háčkované kalhoty byly samozřejmě bokové a doplněné krátkým topem.


Vesta

Pánská vesta přes tričko nebo i na holé tělo byl příšerný trend, který si vzkříšení nezaslouží – už nikdy. Bohužel se o to poslední dobou některé celebrity pokoušejí (Kendall Jenner, Bella Hadid) a vesty se objevují i v obchodech s fast fashion. Doufám, že se jim to nepodaří.


Kravata

Co patří k pánské vestě? Správně, kravata – a nejen k vestě, v nulkách se nosila k čemukoli. Najděte si fotky Avril Lavigne z té doby, nejméně každá třetí bude s kravatou.


Ozdoby ve vlasech

Copánky, barevné prameny, vpletené stužky, čelenky, korálky. V účesových trendech ještě rezonoval dozvuk bláznivých devadesátek, a jestli si chce znovu zarezonovat mezi dnešní mládeží, klidně. Já si ovšem do svých tmavých vlasů bílý melír určitě dávat nebudu.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu