E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Gastroskopie

24. říjen 2019
59 556

Už zítra startuje na Mall.tv nový seriál v hlavní roli se záchranářem Vítem Samkem, ale vy se na něj můžete exkluzivně podívat už teď. Vítek se vás rozhodl zbavit strachu z doktorů – tím, že projde postupně častá vyšetření a předvede vám, že na tom zas tak moc není. Na vlastní otvor. A dnes si posvítí na žaludek.

Strach může být dobrý rádce. Například když vás zažene k doktorovi, který včas odhalí to, co by vám v budoucnu přineslo problémy. Strach je ale taky špatný pán: když vás k doktorovi nepustí, protože by mohl přijít na něco, co nechcete vědět. Nebo prostě proto, že se bojíte vyšetření. Co když to bude nepříjemné? Co když to bolí?

Špatná zpráva je: ano, někdy to je nepříjemné a někdy to i bolí. Dobrá zpráva: dá se to vydržet. Vít Samek to pro vás všechno otestoval. Podstoupil všechna důležitá vyšetření takříkajíc na vlastní otvor. Štáb televize Mall.tv všechno natáčel, a tak vás můžeme potěšit barevnými snímky zvenku i zevnitř.


Vít Samek představuje

Dlouholetý záchranář představuje v seriálu Hrdinové všedního dne největší profesionály (a nejlepší lidi), se kterými se během své kariéry potkal.

► Václav, legenda pražský záchranky
► Beáta, anestezioložka, která se nedojímá
► Petr, záchranář, který se necítil připraven
► Míla, hasič na záchrance 
► Táňa, inspektorka z Tater
► Filip, nejlepší řidič záchranky vůbec
Jakub, primář z Bulovky

Jak se dostanete na gastro?

Na gastroskopii vás může přivést celá řada obtíží v horní části trávícího ústrojí, tedy v jícnu, žaludku a dvanáctníku. Jsou to různé stavy, od nejasných a jinak nevysvětlitelných bolestí břicha, bolestí na hrudi, přes pálení žáhy až po zvracení krve. Gastro není zrovna nějaká rekreace, takže vězte, že doktor vás na ni zpravidla pošle až po té, co jiná vyšetření nevedou k odhalení příčin vašich trablů.

Hrdí majitelé žaludečních vředů musí obvykle na gastroskopii opakovaně. Stejně jako ti, kteří mají nebo měli rakovinu žaludku. Potom jsou indikace méně časté, například nevysvětlitelná chudokrevnost, váhový úbytek nebo podezření na celiakii. Pokud už si vás na gastroskopii pozvou, měli byste respektovat, že je to pozvánka, kterou neradno odmítat.

Jak se na gastro připravit?

S žádankou na gastroskopii byste měli dostat i pokyny, co před vyšetřením dělat. Tomu se pověnujte, příprava není nijak složitá, ale určitě důležitá. V zásadě jde o to, mít co nejprázdnější žaludek, a to ze dvou důvodů. Jednak by měl být pro lékaře přehledný a jednak prázdný žaludek nemá co zvracet. Také se doporučuje v den vyšetření nekouřit. To dodržte. Já byl ze všech těch kamer a kameramanů tak nervózní, že jsem kouřil ještě hodinu před vyšetřením – a pak jsem dávil až běda! Když nebudete v den vyšetření kouřit, budete méně dávit a to se vyplatí!

Taky důležitý: nezapomeňte lékaři, který vás na gastroskopii posílá, vypočítat, jaké užíváte léky. Některé se totiž musí před gastroskopií vysadit, tohle nepodceňujte.

Jaké to je?

Jaké to je? Bez drog poněkud nudné, řekl bych. Přes 80 procent pacientů při gastroskopii nedostane žádné „tlumící“ či „zklidňující“ léky, takže nešlo jinak – šel jsem do toho taky nasucho. Má to svoje výhody – můžete po vyšetření ihned odejít, klidně i odjet autem. Pokud vás něčím zmastí, musíte počítat s tím, že pak nemůžete řídit auto a měli byste u nich asi hodinku „dospat“ tedy vystřízlivět. Lze si vzít doprovázející osobu, která vás po vyšetření odveze a dohlédne na vás.

Jak můžete pozorovat ve videu, já osobně jsem dávil jako dávivá fňukna, přesto ihned po vyšetření moudře hovořím a glosuji. Že je to vyšetření poněkud nepříjemné, je jasné. Ale! Nebolí. Ihned po vyšetření jste v cajku. Dá se prostě podstoupit ouplně v klidu. Největší opruz celého vyšetření je znecitlivění krku před výkonem. Nemožnost polykat byl jeden z nejzvláštnějších pocitů, který jsem zažil. I ten ale končí záhy po vyšetření.

Co z toho?

Když máte gastro za sebou je několik možností. Pokud jste ho podstoupili jako já, tedy na sucho a s dobrým výsledkem, můžete už cirka hodinu po výkonu objednávat pečené koleno a první ze šesti plzeňských. Jojo, já si to umím udělat hezký. Pokud jste ale dostali něco dobrýho na zub a uklidnění od lékaře, řiďte se jeho pokyny. Stejně tak se jimi řiďte, pokud vám při vyšetření něco našel. Dobrý výsledek se dozvíte ihned a to je moc príma. Špatné zprávy někdy dostanete také hned po vyšetření, ale je to složitější – obvykle se při nálezu odebírají vzorky přímo endoskopem, což prosím pěkně vůbec nebolí, a odesílají se na histologii, která může trvat i čtrnáct dní.

Dobré výsledky vypadají jako u mě: žádné vředy, polypy, novotvary, krvácení, pouze drobné podráždění přechodu jícnu a žaludku, což při svém nezřízeném životním stylu považuji za mimořádný výsledek. Špatné výsledky jsou různé. Rakovina například. Nebo jícnové varixy. Ano, křečové žíly, které leckoho zdobí na nohou, můžete mít někdy i v jícnu. Žádnej med, to vám povím.

Závěrem mi dovolte vás znovu a znovu uklidnit. Pokud jsem to dal já, který nedodržel zcela pokyny před vyšetřením a dávil pak jak Amina, navíc nervózní z týmu, z kamer a tak, pak vy to dáte úplně v pohodě. Pokud máte přesto obavy, sdělte je svému lékaři, nechte se něčím přimastit a jenom počítejte s tím, že vás po vyšetření nepustí domů hned a ne vlastním autem

Seriál o otvorech

Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s