E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Znát výši nabízené mzdy má být samozřejmost, říká zakladatelka No Fluff Jobs

08. červen 2022

No Fluff Jobs se dá volně přeložit jako „nenačechrané“ nabídky práce. Původně polský pracovní portál zaměřený na IT pod tímto názvem mění zaběhlé zvyklosti. Publikuje jen transparentní a jasně strukturované inzeráty – holá fakta, ve kterých se zájemci snadno vyznají. A nesmějí chybět informace o nabízené mzdě.

Foto: Magdalena Gawlowska-Bujok je spoluzakladatelka No Fluff Jobs. No Fluff Jobs

Proč je podle vás důležité, aby bylo v každém inzerátu uvedeno mzdové rozpětí pro nabízenou pozici?

Znát nabízenou mzdu je základním právem každého kandidáta. A nejde jen o plat, ale o spoustu detailů popisujících danou pozici. Inzerce u nás je přehledná, má jasnou strukturu bez zbytečné omáčky. Firmy vyplní do formuláře všechny požadované informace. Děláme průzkumy pracovního trhu v IT a naše studie potvrzují, že 90 % kandidátů chce znát nabízenou mzdu.

Transparentní inzerce není bonusem jen pro kandidáty, usnadňuje práci HR pracovníkům a náborářům. Karty jsou na stole, firmy i kandidáti vědí, co očekávat. Náš tlak na zaměstnavatele, aby byli transparentní při zadávání nabídek práce, přinesl revoluci na polském IT trhu práce. Dnes už jsou firmy, které nezveřejňují plat, brány jako zaměstnavatelé druhé kategorie.

Od počátku pro nás byly nejdůležitějšími hodnotami transparentnost, čestnost a respekt. Nejen ve vztahu k našim klientům, ale také uvnitř firmy. Z rodinného projektu se stala firma se 145 zaměstnanci, působíme v pěti středoevropských zemích.

S tím záměrem jste No Fluff Jobs (dále jen NFJ) s manželem před osmi lety zakládali?

Ano. Pracovali jsme ve Švýcarsku, já jako náborářka, Tomek jako IT specialista. Viděli jsme, že je běžné v inzerci zveřejňovat mzdu a že to funguje. V Polsku to tak nebylo. Přitom už tehdy byla obrovská poptávka po lidech v IT. Sedli jsme si doma a probírali to. Jsme profesně ideální pár. Navzájem jsme si dokázali definovat, co z pohledu naší pracovní pozice potřebujeme. Doslova na kuchyňském stole jsme dávali dohromady schéma portálu. Přišli jsme s tím, po čem polský trh práce v IT volal. Už za dva týdny jsme prodávali první inzerci.

Vše, co jsme vydělali, jsme investovali zpět. Měli jsme štěstí na lidi, kteří se stali součástí týmu a pomáhají nám se rozvíjet. Od počátku pro nás byly nejdůležitějšími hodnotami transparentnost, čestnost a respekt. Nejen ve vztahu k našim klientům, ale také uvnitř firmy. Z rodinného projektu se stala firma se 145 zaměstnanci, působíme v pěti středoevropských zemích. V Polsku, Maďarsku, Česku a na Slovensku. Také na Ukrajině, ale tam je to teď pochopitelně komplikované.

Magdalena Gawlowska-Bujok

Vystudovala lingvistiku a gender studies na univerzitě ve Varšavě. Pracovala jako překladatelka a jako náborářka v IT společnosti v Bernu. V současné době je COO firmy No Fluff Jobs, kterou v roce 2014 založila s manželem Tomkem. Jejich pracovní portál je podle zprávy nezávislého výzkumného institutu MANDS nejefektivnějším inzertním portálem IT průmyslu v Polsku.

Je v těchto zemích stále nedostatek IT specialistů?

Rozhodně. Podle Eurostatu v Evropě chybí 600 až 900 tisíc specialistů. Každý čtvrtý IT specialista dostává nabídku práce každý den. Pouze 15 % specialistů aktivně hledá práci. Platy rychle rostou, i sem se promítla pandemie. Čím víc lidé pracují na dálku, tím víc firmy investují do IT a o to větší poptávka je po odbornících. Jen na NFJ vzrostl počet inzerátů mezi lety 2020 a 2021 o 236 %. Nejvíce žádaní jsou Senior specialisté, a to všechny profese spojené s kódováním, backend, frontend, programátoři. Zájem je i o profese, kde programování není potřeba – UX design, testování, projektový management. Hodně nabírají také oddělení kyber bezpečnosti, big dat, robotizace.

Bojujete proti diskriminaci na pracovním trhu. Dají se z vašich studií vyčíst mzdové rozdíly mezi muži a ženami?

Nemáme přesná čísla, ale genderové rozdíly jsou ve všech resortech v celé Evropě a IT se v tomto neliší. Jedním z důvodů je, že IT je stále obor, kde dominují muži. Ale je vidět, že v posledních letech tam míří čím dál víc žen.

Na jakých pozicích ženy v IT nejčastěji pracují?

IT svět není jen programování. Z výsledků naší studie vyplývá, že 46 % žen v IT nepotřebuje ke své práci dovednosti programování. V posledních letech jsou pro ženy populární pozice spojené s testováním. Jeví se jako nejlepší vstupní brána do IT. Mezi projektovými manažery je asi 16 % žen, na pozicích backend, tedy tam, kde je potřeba umět programovat, je to zhruba 15 %. Ženy pracují jako business analytičky, mají zájem o pozice UX a UI expertů, což jsou specializace, které se zabývají jednak vizuální podobou webových stránek (UI) a také způsobem, jakým fungují (UX).

Kariérní změna? Na co se připravit a s čím raději nepočítat

Práce

Jsou zásadní rozdíly mezi pracovními trhy v jednotlivých zemích, ve kterých působíte?

Naše studie v tomto směru ukázala velmi zajímavá data a některá z nich vyznívají velmi pozitivně pro Česko, kde IT společnosti nabízejí nejlepší platové podmínky. Třetina zaměstnanců tu vydělává měsíčně přes 64 tisíc korun. Na otázku, v jaké zemi byste nejraději pracovali, odpovědělo 96 % českých respondentů, že doma v Česku. Naproti tomu v Polsku je spokojeno jen 45 % polských IT specialistů, v Maďarsku jen 43 %. To je důležitá informace pro rekrutéry. Vědí, že získat specialistu v Česku je náročnější než v jiných zemích regionu. Na opačném konci spektra jsou Ukrajinci, a to hovoříme o době před vypuknutím války. Až třetina IT specialistů z Ukrajiny by odešla do zahraničí, nejčastěji do Polska, kdyby měli možnost. Rozdíly jsou také v pracovních smlouvách. Na Ukrajině společnosti většinou nabízejí B2B smlouvy, tedy na živnostenský list. V Česku, Maďarsku a na Slovensku má 60 % IT specialistů zaměstnaneckou smlouvu, v Polsku je to zhruba 50 na 50.

Když se zaměříme na ženy v IT, jaká zajímavá fakta z vašich studií vyplývají?

Ženy nyní chápou, co jim IT svět nabízí, a stále více z nich má chuť do tohoto světa proniknout. Podle žen v IT, kterých jsme se ptali, je 70 % z nich spokojeno na pozici, kterou zastává. Například v Polsku pracuje 70 % žen v IT na zaměstnaneckou smlouvu, což jim poskytuje stabilitu a možnost kombinovat kariéru a rodinný život. Velmi důležitým pozitivním trendem je rostoucí boj proti diskriminaci. Mnoho společností má v této oblasti jasnou politiku, podporují inkluzi a diverzitu, prevenci nevhodného a neférového jednání. Zdá se, že i firmy v IT sektoru, dříve hlavně mužském světě, chápou, že lépe pracují smíšené týmy. Ženám se v IT otvírají dveře.

I těm, které nemají technické vzdělání v IT?

Je to tak, 55 % žen pracujících v IT společnostech nemá žádné vzdělání v oboru. Některé se dovzdělaly samy z dostupných materiálů, absolvovaly on-line kurzy nebo bootcampy. Téměř 70 % žen získalo první práci v IT díky měkkým dovednostem. Ženy mají velmi rozvinuté schopnosti jako komunikace, týmová spolupráce, organizační dovednosti. Právě díky těmto silným, typicky ženským stránkám tak získávají práci v technických oborech. 90 % žen označilo za nejpodstatnější na své práci tři body, a to možnost profesně růst, přátelskou atmosféru na pracovišti a výdělek.

Je to právě spojení těchto tří faktorů, které přiláká do IT firem víc žen?

Ano, a jsou tu další. Velkou pomocí nejen pro ženy vstupující do IT je mentoring. Nováčkovi je přidělen zkušený mentor, který mu pomůže lépe se zapracovat. Mnoho firem už ví, že náklady vynaložené v tomto směru se rychle vrací. Ženy také ocení flexibilní pracovní úvazky a možnost home office. Pandemie nás v tomto smyslu pozitivně posunula. Začalo se více pracovat z domova, což často usnadňuje ženám život.

Jak konkrétně NFJ pomáhá ženám do IT?

Rovné šance jsou pro nás velmi důležité. I v naší firmě dbáme na to, aby byly týmy vyvážené. Co se týče zveřejňování nabídek práce, musím říct, že mě jako vystudovanou lingvistku udivuje, kolik pozic je pojmenováno jen v mužském rodě. I v tom vidím překážky, které se staví ženám do cesty. Přitom adekvátní termín v ženském rodě existuje, jen se málo používá, a tak nám zní divně. Když vyřazujeme ženský rod ze slovníku, není divu, že vyřazujeme ženy z daných pracovních pozic. To je něco, s čím bojuji v NFJ i na svých sociálních sítích.

Článek vznikl ve spolupráci se společností No Fluff Jobs.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s