E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jedna za všechny. O tokenismu, jeho projevech a důsledcích

10. září 2021
13 804

Pojem tokenismus se ve společenskovědní literatuře i běžné diskuzi relativně často používá, s největší pravděpodobností jste se s ním už setkali. Nesouvisí to ovšem s Minecraftem ani přihlašováním k bankovnímu účtu. Naopak to silně souvisí se stereotypy různého druhu, diskriminací a skleněným stropem. Příběh o růži v trní právě začíná.

Foto: Shutterstock

Na úvod trochu teorie: Koncept tokenismu se používá v několika souvislostech. Tokena/tokenku můžeme definovat jako zástupce nebo zástupkyni určité skupiny, která je ve zkoumaném prostředí buď v menšině, nebo jinak marginalizovaná. Může se jednat o ženu ve výrazně maskulinizované profesi nebo o příslušníka etnické menšiny v jinak výhradně bílém uskupení – například poradním orgánu vedení města.

V 60. letech minulého století například americké hnutí za lidská práva kritizovalo praxi, kdy se do školy nebo do úřadu přijal velmi malý počet Afroameričanů čistě proto, aby se protestujícím sebral vítr z plachet. Pokud se byť minimální počet příslušníků marginalizované skupiny stane součástí většího celku, pak je samozřejmě mnohem náročnější poukazovat na přetrvávající bariéry a nerovnosti, které ostatním brání v dosažení téhož – „vždyť jsme na recepci přijali tady Mary z Barbadosu, o rasismu u nás nemůže být řeč“.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!