E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Girl Power Lucie Křížkové. „Nehraju si na hrdinku, nestydím se brečet. Zase bude líp.“

Ve spolupráci s módním e-shopem Answear.cz, který pod značkou answear.LAB uvádí kolekci Girl Power, postupně představujeme ženy, které před těžkými výzvami neuhnuly ani nesklonily hlavu. Válečná fotografka, televizní moderátorka, zakladatelka neziskové organizace: ženy, které ovlivňují svět kolem sebe, a zároveň jsou stejně zranitelné jako my. Kolekce má sílu, vzájemnou podporu a sesterství oslavovat a celý výtěžek z prodeje putuje k Nadaci Via, která podporuje komunitní život a lidi pečující o svět kolem sebe.

Foto: Lucie Křížková v mikině z kolekce Girl Power od answear.LAB. Anna Kovačič pro Heroine

Lucii Křížkovou znám jako Miss ČR i moderátorku pořadu Sama doma a vždycky jsem ji měla spojenou s charitou, krásou a dobrými zprávami. První informace o trestním stíhání jejího manžela a jachtaře Davida Křížka jsem zaznamenala víceméně mimoděk. Během posledních pár týdnů se pak přidaly výrazy jako vězení, nástup trestu, rozloučení s rodinou. Až tady mě napadlo, že Lucii se dvěma malými dětmi čeká těžká životní zkouška.

Touhle větou určitě začíná nějaký filmový scénář: Její život se během pár měsíců obrátil naruby…

Ano, je to tak. Do té doby jsem si žila na růžovém obláčku. Věděla jsem, kde manžel pracuje a co dělá. Věděla jsem, že spořitelní družstvo zkrachovalo a že tam je nějaký problém, který se řeší. Ale nikdy by mě nenapadlo, že to dopadne takhle.

Jak dlouho o celé záležitosti víte?

Táhne se to devět let, ale já o tom vím tři roky. Manžel mě před tím vším chránil dlouho. Ale i když už jsme pak oba věděli, že jde do tuhého, nečekali jsme, jaký to vezme obrat. Že vrchní soud změní podmíněný trest na nepodmíněný. Na přípravu manželova odchodu do výkonu trestu jsme měli dva měsíce.

Foto: Anna Kovačič

Girl Power Lenky Klicperové

Při práci se dostává do situací, kdy se musí rozhodnout během pár vteřin, jak se zachová. Mnohdy jí jde o život. Novinářka a fotografka Lenka Klicperová je jednou z ambasadorek kolekce Girl Power.

Rozhovor s Lenkou Klicperovou čtěte zde

V čem všem se vám teď změnil život?

Musela jsem se naučit jinak uvažovat. S Davidem nemáme předmanželskou smlouvu. Jsme oba féroví a a poctiví a nikdy by nás nenapadlo, že by mohl mít ten druhý takové problémy v podnikání. Před třemi lety jsem měla krásnou práci, zakázky, spolupráce, vydělávala jsem peníze a začala přemýšlet nad tím, co si vůbec můžu dovolit. A zároveň jsem už věděla, že by bylo dobré si udělat nějaký finanční polštář, pokud zůstanu sama se dvěma dětmi.

Bylo to pro vás nové?

Jsem zvyklá se o sebe postarat a do práce jsem se vracela i krátce po porodu, takže tohle pro mě nic nového nebylo. Navíc s manželem nemáme společné finance, dovolené a provoz domácnosti platíme napůl, ale jinak si každý řešíme svoje finance zvlášť a mně to vyhovuje. Ale samozřejmě nám vypadl jeden člen rodiny, manžel často hlídal děti a diář jsme si plánovali tak, aby jeden z nás mohl být s dětmi, takže to je teď složitější. A k tomu všemu je tady covid, takže práce je méně. Ale všechno zatím zvládáme.



Jak jste se na tuhle novou situaci připravovali?

Nemáme ve svém okolí známé, kteří by něčím takovým prošli, takže to pro nás byl úplně jiný svět. Ale zkontaktovali jsme se s organizací Prison Fellowship, která pomáhá rodinám, jejichž člen je ve výkonu trestu. Dostali jsme spoustu informací včetně toho, jak se připravit, co si vzít s sebou, co zařídit. Dokonce se nám ozval člověk, který se živí tím, že radí lidem, jak se připravit na výkon trestu, a vysvětlí vám, co všechno to obnáší. Jeho pomoc jsme ale nevyužili. Sbírali jsme informace, kde se dalo. Nakoupili jsme věci, které jsou potřeba. A snažili se na to připravit také psychicky.

Dá se na takovou situaci vůbec připravit psychicky?

Ozvalo se nám hodně lidí, kteří podobnou zkušeností prošli, nebo čekají na někoho, kdo je ve vězení. Radili nám, na co si dávat pozor. Hodně z těch zkušeností mě ale hodilo ještě do většího smutku, protože mi systém českého vězeňství připadá čím dál méně srozumitelný. Každý člověk může udělat chybu, někdo větší někdo menší. Ale pokud jste nikoho úmyslně neokradli, nikomu vědomě neublížili, nikoho nezabili, proč musíte podstoupit spoustu věcí, které ponižují vaši lidskou důstojnost… Proč se u nás víc neuplatňují alternativní tresty, jako je domácí vězení, prospěšné práce, peněžité tresty, zákaz činnosti? Mám pocit, že hodně lidí, kteří se do takzvaně nápravného zařízení dostanou, vězení nenapraví. Právě naopak. Pokud trávíte čas s lidmi, kteří se chlubí tím, že sedí už poněkolikáté a co všechno provedli, nevím, jestli vám to může v něčem pomoct.

Co jste se třeba dozvěděla za příběhy?

Mám dopis od ženy, která se dostala do vězení, protože jí dal manžel něco podepsat a ona neměla důvod mu nevěřit, prostě to podepsala. Za poměrně nízkou finanční škodu se dostala do vězení a doma měla třináctiměsíční dítě. Po sedmi měsících ji sice pustili, ale komu tohle pomohlo? Čím se tahle paní napravila? Nebo znám příběh starých rodičů, kteří naletěli svému vlastnímu synovi a hrozí jim oběma vězení. Netvrdím, že tito lidé by měli zůstat bez potrestání, neznalost vás neomlouvá, ale nepodmíněné tresty mi v tolika případech přijdou neefektivní. Přitom se tady dějí miliardové podvody a ti, kteří za nimi stojí, jsou nepostižitelní.

Foto: Answear.cz

Ženská síla

Kolekce Girl Power od answear.LAB zahrnuje limitovanou řadu oblečení, bot a doplňků. Manažerka značky answear.LAB Agnieszka Korsak vysvětluje svoji vizi takto: „Svými návrhy jsem chtěla vytvořit něco víc než jen běžné oblečení nebo módní výkřik. I proto používám na oblečení slova a slogany, které myšlenku kolekce podporují. Nechci, aby moje oblečení vydrželo jen jednu sezónu, chci, aby bylo nadčasové – stejně jako slova o ženské síle.

Celý výtěžek z prodeje kolekce putuje k Nadaci Via, která podporuje komunitní život a lidi, kteří společně pečují o své okolí. Hybatelkami změn jsou podle vedoucích nadace často ženy. Mají ke svému okolí zvlášť blízko a přejí si, aby se v něm dobře žilo jim i jejich dětem a rodinám. Od Nadace Via mohou na svůj nápad získat finanční grant a spolu s ním také další podporu: naučí se, jak zapojit co nejvíc lidí kolem sebe, jak získat další zdroje a inspiraci získají i od ostatních podpořených lidí.

Rebelská kolekce manifestující sílu je k dispozici pouze online v internetovém obchodě Answear.cz.

Jak reagují vaši známí?

Píší a ptají se, jak to David zvládá. Odepisuji, že zvládá. A že my to taky zvládneme. Nabízí, že si přijdou kdykoliv popovídat, pomůžou, manželovi chodí do vězení desítky dopisů. Občas si popláču, ale máme kolem sebe spoustu lidí, kteří se starají o to, abychom se měli co nejlépe.

Nebáli jste se zveřejnění celé události?

Nechtěli jsme to zveřejňovat vůbec, už kvůli dětem, ale bohužel probíhající soudní přelíčení se dají dohledat volně na internetu a jeden z novinářů zjistil, že v jednom z nich figuruje David. Zveřejnil informaci v novinách, někdo to sdílel na sociální síti a pak už se toho chytli ostatní. Ale ono by se to stejně neutajilo a bylo by zbytečné dělat mrtvého brouka.

Je něco, co vám pomáhá?

Snažím se co nejvíc stranit negativních emocí. Máme štěstí, že lidi, kteří nás znají, se zachovali fantasticky. Není jediný člověk, který by se k nám postavil zády. Ale samozřejmě lidé, kteří nás neznají, dovedou být hodně zlí. Komentářům na sítích se snažím vyhýbat úplně. Mám teď v sobě tolik špatných emocí, že k sobě nechci pouštět další. Ale nejvíc mi pomáhají děti. To je lék na všechno.

Jak to děti vnímají?

Lolince jsou čtyři roky. Nemluvíme před ní o vězení, je zbytečné jí to vysvětlovat, žije si krásně a bezstarostně a to naplňuje radostí i mě. Ale dětem nelžu a nevyprávím jim báchorky, že je táta někde na moři. Děti ví, že táta naletěl zlým lidem a teď musí být nějaký čas zavřený v domě, odkud za námi nemůže. Ale každý den si voláme. Trochu se bojím o Davídka, který v září půjde do školy. Neříkám mu úplně všechno, ale ví, kde táta je, a v devíti letech už to vnímá. S tátou mají hrozně hezký vztah, minulý rok spolu začali jezdit na lodi. Už teď je mi jasné, že tady bude táta chybět hodně.

Zvažovala jste pomoc psychologa?

Zatím ne, ale mám kontakty na dobré psychology a když bude problém, bránit se určitě nebudu.

Foto: Anna Kovačič

Snažím se co nejvíc stranit negativních emocí. Máme štěstí, že lidi, kteří nás znají, se zachovali fantasticky. Není jediný člověk, který by se k nám postavil zády. Ale samozřejmě lidé, kteří nás neznají, dovedou být hodně zlí. Komentářům na sítích se snažím vyhýbat úplně. Mám teď v sobě tolik špatných emocí, že k sobě nechci pouštět další. Ale nejvíc mi pomáhají děti. To je lék na všechno. -- Lucie Křížková

Lucie má na sobě mikinu se sloganem BE BRAVE, 1 899 Kč, Answear.cz

Vím, že je na to ještě asi brzy, ale nenašla jste na celé téhle situaci přeci jen něco pozitivního?

Upřímně zatím ne. Manželky vězňů mi psaly, že to může hodně posílit vztah, ale my jsme s Davidem měli dost silný vztah už předtím. Byla jsem zvyklá, že je často pryč i delší dobu. V tomhle to pro mě není nic nového. Ale možná nás to semkne ještě víc s dětmi. Už teď cítím, že jsme silnější parta. Už jsem ale doslova alergická na úsloví co tě nezabije, to tě posílí. Vím, že existují jiné a mnohem horší zkoušky, ale to vědomí mi nijak nepomáhá. Až tohle všechno zvládneme a David se mi vrátí, taky nejspíš řeknu, že všechno zlé je k něčemu dobré. Ale teď převažují ty špatné emoce.

Vy máte velice podobnou zkušenost už z předchozího vztahu, ve kterém se vás tehdejší přítel pokusil zneužít k finančnímu podvodu…

Asi mě život zkouší. Dokonce jsem se tomu s kamarádkou nad vínem dokázala i zasmát. Když to řeknu s velkým nadhledem, mohla jsem si vždycky vybírat. Určitě bych si mohla vybrat partnera, který by mě finančně zajistil, a já bych nemusela vůbec řešit složenky, ale já si holt šla vždycky vlastní cestou. Doufám, že tohle bylo už vážně naposled. S předchozím partnerem to nefungovalo ani lidsky, ale David je chlap mého života, člověk, se kterým chci být. 

Chcete se potkat s inspirativními ženami, ambasadorkami kolekce Girl Power?

Answear.cz pořádá společenskou událost pod názvem Odhalte tajemství silných žen.

KDY: 22. září 2021 od 18 hodin

KDE: v hotelu Mama Shelter, Veletržní 20, Praha 7

Za účasti: Lucie Křížková, Lenka Klicperová, MUDr. Kateřina Vacková a Ph.Dr. Jana Woleská Ph.D.

Věříte manželovi?

Spousta lidí mi říká, že jsem hrdinka, že za ním stojím. Ale kdyby ho znali a věděli, jaký je, tak by za ním stáli taky. Nechtěl nikoho poškodit ani jednat protizákonně. Věřím mu. Nemůžu dělat nic jiného.

Jste vnitřním nastavením optimistka?

Určitě. Jsou chvíle, kdy vyleze i pesimistka, ale to bývá rychle pryč. Pořád věřím tomu, že funguje sinusoida, jednou jsi nahoře, jednou dole a platí to ve všem. Zase to bude veselejší. V životě je to jednodušší, když věříte, že bude líp.

A vy věříte, že bude líp…

Musím to ustát a být tady pro děti. Nic jiného mi nezbývá. A asi je dobré si naopak na hrdinku nehrát. Nestydím se před dětmi občas brečet, taky musejí poznat život i z těch negativnějších stránek. Ale pořád si říkám hlavu vzhůru. Popláču si, postěžuju, ale pak si řeknu holka, máš zdravé děti a milujícího manžela a všechno zase bude tak, jak má být. Takže dobrý.


Foto: Answear

Zaujala vás kolekce Girl Power?

V kolekci Girl Power najdete oversize trika, pohodlné teplákovky, bílá trička a jednoduché černé šaty – oblečení, které zůstane aktuální navzdory měnícím se trendům. Answear.LAB dlouhodobě preferuje výrobní postupy a materiály, které mají nízkou ekologickou zátěž; v kolekci najdete oblečení z bio bavlny, bambusu, tencelu s recyklovaným polyesterem. Zvýšený ohled na přírodu značka sleduje i u kožených výrobků, kdy je získaná kůže výhradně vedlejším produktem udržitelného chovu. 

Celou kolekci si můžete prohléhnout pouze online na Answear.cz.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s