E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nejduhovější týden v roce je tu! Na co zajít v rámci festivalu Prague Pride?

29. červenec 2021

Příští týden startuje 11. ročník Prague Pride, tentokrát s tématem COMING OUT. Můžete vybírat z desítek duhových akcí z oblasti kultury, osvěty, zábavy či vzdělávání. Jana Patočková se zeptala lidí, kteří festivalem žijí a dýchají, na jejich tajné festivalové tipy. Bude i opera!

Foto: Foto z kolekce adidas #LoveUnites. Credits: @samuel_alex__ fotograf, asist @iuriiladutko.raw

Věděli jste, že příprava týdenního festivalu rovnosti Prague Pride zabere skoro celý rok? Něco o tom sama vím, protože jsem druhým rokem součástí dramaturgického týmu. Když věnujete měsíce přípravám, poradám, e-mailům, grantům, telefonátům a spoustě dalším věcem, pak stát najednou mezi lidmi, poslouchat diskuzi, ponořit se do filmu, sdílet radost z hudby s ostatními, jsou přesně ty chvíle, kdy víte, že to všechno stálo za to…

Tehdy totiž cítím, že tohle nikdo nedělá pro sebe, ale pro komunitu. Prague Pride vytváří týdenní safe-space ve městě, kde se ještě stále může stát, že dva kluci, kteří se drží za ruku, za to dostanou pěstí. V zemi, kde ještě stále není uzákoněné manželství pro všechny. V zemi, kde se lidem nadává a posmívá za jejich genderovou identitu nebo sexualitu. V zemi, kde se pořád ještě používají slovní spojení typu „ať si to dělají doma“ nebo „nemám nic proti menšinám, ale…“.

Foto: Adidas

#Love Unites

Značka adidas letos přichází s kolekcí #LoveUnites, oslavující lásku, otevřenost a diverzitu. Adidas podporuje LGBT+ komunitu dlouhodobě, první kolekci Pride Pack uvedla už v roce 2015. Stála za ní skupina zaměstnanců firmy adidas, která chtěla vytvořit speciální produkty pro nadcházející pochod PRIDE. Od té doby značka vytváří speciální kolekci každoročně, zároveň také financuje organizace zaměřené na boj proti homofobii a transfobii ve sportu (například Athlete Ally a Stonewall UK). Tyto aktivity také mají pomoci rovnocennému zastoupení LGBTQI+ osob ve všech sportovních a fitness komunitách, a to na všech úrovních.

Pochod nebude, zábava bude

Queer kultura je i naše kultura. I na nás, spojencích, anglicky „allies“, záleží. Na nás, na většině, je podpořit menšiny, aby se necítily ohrožené, aby se cítily v bezpečí a přijímané. Všichni jsme si rovni a nikdo by si neměl být rovnější. A ať už se identifikujete jakkoli, i pro vás je Prague Pride. Stačí dodržovat hygienická pravidla daná pandemickou situací a respektovat osobní prostor a safe space tak, abychom si festival užili všichni. A cítili se nejen bezpečně, ale opravdu jako doma.

Festival Prague Pride se koná každoročně v srpnu už od roku 2011 a vedl k založení spolku Prague Pride, u jehož zrodu stáli čeští LGBT+ aktivisté a expati dlouhodobě žijící v Praze. Duhový průvod Prahou, který je z festivalových aktivit veřejnosti asi nejznámější, se letos díky protipandemickým opatřením konat nebude, festival ale nabídne přes sto různých akcí (z nichž většina proběhne v Pride Village na Střeleckém ostrově v Praze). Na co tedy letos zajít? Nasbírala jsem tipy napříč týmem pořádajícím letošní festival Prague Pride a je z čeho vybírat – debaty, filmy, parties i živý internetový stream pro všechny, kdo budou slavit doma a dokonce opera!

Kamila Frohlichová

Má na starosti Pride Village na Střeleckém ostrově a stojí také za pražskou Bobr Queer Femme Party určené všem queer ženám.

„Pro holky se v Česku organizovalo méně akcí než pro kluky. V roce 2018 jsme kvůli tomu uspořádaly prvního Bobra, kde se umění a hudba spojuje s dobrou party. Budujeme komunitu, prezentujeme české queer výtvarnice i performerky a nabízíme safe space, kde se každý může cítit sám sebou. Kvůli covidu teď Bobr chvíli spal, ale jinak akci děláme dvakrát do roka, v létě právě během Pride.“

Kde se akce odehraje a kdo na ní vystoupí? „Párty proběhne 6. srpna právě v rámci vrcholícího Pride týdne od osmi večer do tří ráno na lodi Altenburg 1964 – tedy u řeky, kde se bobrům daří nejlíp. Vystoupí slovenská d’n’b producentka B-Complex, pražské Brigitte Noir, Elkë, Aiko a další. Nebude chybět doprovodný program plný umění, drinků a her.

Foto: Adidas @samuel_alex__ fotograf, asist @iuriiladutko.raw

Osobnosti pro adidas #LoveUnites

Značka adidas se letos také aktivně zapojí do programu Prague Pride. Čekají vás sportovní aktivity vedené komunitou adidas Runners – protáhnout tělo si tak můžete lekcemi jógy a několika výběhy. Značka u příležitosti týdne Pride představuje kolekci #LoveUnites, propagující myšlenky svobody sebevyjádření, diverzity, která obohacuje, a lásky pro všechny. Kolekci propaguje řada osobností české LGBT+ scény, jako jsou Miss PettyRudyAnděl z nebesStanda PalátOlesyaTonic a další, které také na Pride potkáte.

Co by vám v rámci programu doporučila Miss Petty? „Určitě bych chtěl čtenáře pozvat na Traviatu, operu, která bude na letenském Stalinu. Myslím, že bude zajímavé nastudování a osobně se na to megatěším. Bude to něco nového – jde sice o klasickou operu, ale spojenou s dragem, a to je podle mě „the thing to look out for“!“ 

Miss Petty vystoupí na zahájení festivalu v pondělí 2. srpna na Střeleckém ostrově.

Tom Bílý

Ředitel Prague Pride

„Pozval bych vás na projekci filmu Levander Girls: Coming Out, která se bude konat v úterý v 18.00 v Bistru Oko! a následovat bude diskuze. Film i debata navazují na sérii vystavených obrazů se stejnojmenným názvem – vše na letošní festivalové téma coming-outu. Milovníci humoru by si neměli nechat ujít stand-up HateFree Stage: Queer edition ve čtvrtek od 19 hodin v Pride Village na Střeleckém ostrově – motto je jasné: 100% nekorektní a přes to 100% HateFree. Vystoupí třeba oblíbený „kněz v džínsech“ Jakub Žáček nebo královna českých stand-up komiček Adéla Elbel.

Jana Bauerová a Radek Mojžíš

Vizuál k letošnímu ročníku Prague Pride vytvořila mladá kreativní agentura Guts Prague. Tvoří ji art directorka a fotografka Jana Bauerová a copywriter Radek Mojžíš. Na co se z letošního programu nejvíc těší oni dva?

„Highlightem letošní Prague Pride je pro nás program Identita ve městě v Kasárnách Karlín, který vzniknul ve spolupráci s filmovým festivalem Mezipatra. Těšíme se hlavně na zajímavé diskuze, jako třeba tu o queer Vietnamcích v Česku, nebo na projekci německého filmu Nic ve zlým o hledání vlastní identity. A každý, komu říká něco jméno RuPaul, by si pak rozhodně neměl nechat ujít pub quiz s drag queen Melancholií Blackbile."

Míra Valeš

Promotér, kreativec a pražský flaneur, který své flanérství přetavil v průvodce Prague Superguide. Už pěknou řádku let pořádá pod hlavičkou Pioneer Prague večírky, kam si zve zajímavé DJs z Česka i zahraničí a kde jsou vítáni i hetero „párty people“.

„Za sebe a upřímně bych šel na následující. Film Nic ve zlým v rámci festivalu Mezipatra 3. srpna v Kasárnách Karlín. Pro mě to zahrnuje spoustu dobrých ingrediencí: promítání filmů venku, skvělý prostor Kasáren a moje oblíbená Mezipatra, kterým důvěřuju, že vybírají filmy, co za to stojí. Těším se Dirty Dirty Dancing na lodi Altenburg 1964 7. srpna.

Detektor lásky

Láska je pro všechny! Nemluvme o toleranci, mluvme o přijetí. Jenže někdy i při sebevětší otevřenosti narážíme na vnitřní bariéry a pochyby. Chcete se otestovat? Přijďte na Pride k adidas Detektoru lásky. Budete se muset postavit otázkám na tělo. Jak byste se cítili, kdybyste měli syna gaye? Nebo žít v polyamorickém vztahu? Otázky budou zaměřené nejen na LGBTQ+ komunitu, ale i další oblasti a předsudky. Jaká je míra vaší lásky?

Tuhle party dělám už posedmé a je to pokaždé příjemný a plný lidí, který mám rád, a část z nich vidím daleko méně, než bych si přál. Navíc tenhle rok se vrací můj velmi oblíbený DJ Cormac, který mi pravidelně hraje i na parties v Ankali, takže to bude o to příjemnější, protože tady kvůli pandemii už přes rok nehrál. A velmi zábavně zní La Traviata u Stalina na Letné 5. srpna. Operní twist s výhledem na Prahu bude skvělý, i kdyby to zrovna nebylo nastudování roku.“

Hana Kulhánková

Bývalá ředitelka Prague Pride a koordinátorka IDF Industry Sessions v Institutu dokumentárního filmu. Nezávislá expertka pro Státní fond kinematografie. Podílí se na výběru filmových projektů pro filmové festivaly a filmové instituce.

„Festival Prague Pride sice už neřídím, ale mám tu čest organizovat jednu skvělou pridovou akci, na kterou chci všechny pozvat. Jsou to Pride Voices, inspirativní a emocemi nabitá talk show, ve které se letos představí pět queer osobností. Dozvíte se mimo jiné, jaké to je být gay a žít v Polsku, jaké to je milovat drag a být aktivní v tematice HIV/AIDS, dále se dozvíte o práci s obětmi předsudečných trestných činů, a také jaké to je, když se identifikujete jako trans nebinární osoba a jak vychovávat s partnerem adoptované syny. Celou show vás provede brilantní a mega vtipná Lenka Králová, zakladatelka talk show V Tranzu.

Heroine ve spolupráci s adidas podporuje Prague Pride 2021.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s