E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Když je i vložka luxus. Menstruační chudoba trápí miliony žen, Česko ji léta ignorovalo

Místo menstruační vložky staré noviny, hadr nebo toaletní papír? Pro řadu žen a dívek běžná praxe. Důvodem není alternativní životní styl, ale fakt, že na hygienické potřeby nemají peníze. Některé dívky tak ze studu během periody raději nechodí do školy. Tomuto jevu se říká menstruační chudoba a není to pouze problém zemí třetího světa. Existuje i v Česku, jen se o něm příliš nemluví, stejně jako o menstruaci obecně. První zemí na světě, která zavedla hygienické potřeby během menstruace zdarma pro ty, kteří je potřebují, se v pondělí stalo Skotsko.

Ve veřejném prostoru se téma menstruace obvykle objevuje ve dvou redukovaných podobách. První je „reklamní verze periody“, podle které polovině lidstva koluje v žilách místo krve modrá tekutina, již je třeba efektivně „absorbovat“. Druhá linka se pak točí okolo vtipů a průpovídek, jak se ženy jednou měsíčně mění na brečivé fúrie, s kterými se nedá rozumně hovořit a které odpírají sex. Což samozřejmě ještě zesiluje pověry o labilitě ženského pokolení a slouží jako záminka pro banalizaci jejich názorů (Nemáš náhodou svoje dny?). Věcný pohled na menstruaci jakožto přirozený biologický proces často chybí. 

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!