E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„To si nemohla zařídit hlídání?“ Kam všude matky s dětmi (ne)patří

18. červenec 2022
150 605

Pohled na malé nebo i větší dítě na konferenci, diskusním panelu nebo autorském čtení, kam ho vzala jeho matka, vzbuzuje otázky. To si nemohla zařídit hlídání? Nemůže mu to uškodit? Nebude rušit? Otázka, kterou bychom si měli klást, stojí ale jinak. Jak to udělat, aby se matky ve veřejném prostoru cítily vítané?

V souvislosti s tzv. manely začalo konečně trochu vážněji diskutovat o nedostatečném zastoupení žen ve veřejném prostoru. Ať už jde o konferenci, účast v televizní debatě nebo třeba knižní sborník, organizátoři a editoři obvykle odpovídají, že několik žen oslovili, ale většina je odmítla, často s odkazem na to, že nemá čas. Ok, řekne organizátor, položí telefon a jde složit manel. Snadno tak vzniká přesvědčení, že ženy nemají zájem účastnit se společenského a politického života. Nepřijde ale někdy těmto organizátorům či editorům podezřelé, že pozvaní muži čas mají – a ženy ne?

Jako v mnoha dalších společenských problémech, mnoho z toho, co je způsobuje, není dáno zlým úmyslem. Většina mužů nejsou sexistická prasátka. Většina organizátorů diskusních panelů nediskriminuje ženy záměrně, protože by druhé pohlaví nenáviděli. V mnoha případech se jedná jen o to, že dokud nezažíváte nějaké omezení na vlastní kůži, vůbec si neuvědomujete, že existuje.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!