E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Časopis Heroine je úkaz na české mediální scéně,“ zaznělo na úvod od americké zpravodajky Deníku N Jany Ciglerové, která celým programem provázela. Odpoledne otevřely příběhy žen, které si vysloužily titul Moje Heroine: ocenění od šéfredaktorky tištěné Heroine Michaely Kramárové a šéfredaktorky webu Heroine.cz Veroniky Vlachové převzaly na pódiu hrdinky Petra Jirglová, Simona Bagarová, Jana Soukupová, Klára Svobodová, Petra Procházková, Klára Kadár, Lu Gregorová, Eva Nemčková a Lenka Bártová. Výjimečné ženy, které mění svět kolem sebe k lepšímu, vzešly ze čtenářských nominací. 

Fotogalerie: Podívejte se, jak celá konference probíhala

Foto: Michal Tvrdík / Canon

Vystudovaná sociální pracovnice a zakladatelka organizace MILA Simona Bagarová připomněla, proč má smysl rozvíjet kvalitní hospicovou péči a nezavírat oči před tématem stáří. „Všichni jsme pečující a všichni jsme senioři,“ zdůraznila autorka knihy Hořím, která vypráví o tom, jaké je být v dennodenním kontaktu se starými a umírajícími. 

Foto: Michal Tvrdík / Canon

Všechny hrdinky projektu Moje Heroine obdržely od šéfredaktorek Heroine ocenění. Poděkovala jim také Lilia Khousnoutdinová.

Rozhovorem o práci válečné reportérky navázala zpravodajka Petra Procházková, která v současnosti pro Deník N píše o situaci na Ukrajině. „Válka nemá víkendy ani spánek,“ podotkla v rozhovoru na pódiu. Hrdinkami jsou pro ni prý zejména běloruské ženy, které se postavily tamnímu režimu a zaplatily za to řadou let ve vězení.

Foto: Michal Tvrdík / Canon

Jedna z oceněných žen ve výzvě Moje Heroine Klára Svobodová popisovala svůj příběh o rodičovství a hrdinství. Všechny přednášející oblékl módní e-shop Answear.cz.

Sláva hrdinkám

O jiném typu hrdinství se ve svém příspěvku rozpovídala Klára Svobodová, autorka knihy Těhotnej Buddha. Její svět se obrátil vzhůru nohama v momentě, kdy přišla o nenarozenou dceru. „Hrdina se může bát, sáhnout si na dno. Z něj už se ale odrazíte jen nahoru,“ dodala.

V sále dál vystoupila koučka Iveta Clarke s přednáškou o odvaze. Co je podle ní odvaha? „Odvaha je to, co si myslíme sami o sobě. Odvaha je velmi intimní, nakažlivá, aspirativní a musí se prožívat osobně,“ uvedla. 

Krátce po 18. hodině začala panelová diskuse na téma Mental Overload, v níž Jana Ciglerová přivítala socioložku Lenku Simerskou, ředitelku spolku Aperio Elišku Kodyšovou, matematika Reného Levínského, komentátora Deníku Referendum Petra Bittnera a právničku Šárku Homfray. Poslední jmenovaná navíc na pódiu pokřtila svoji novou knihu s názvem Proč jsme tak naštvané? nakladatelství wo-men.

Panelisté se shodli na tom, že česká společnost je stále velmi konzervativní a genderově zatížená. Na začátku rodičovství tak automaticky usuzujeme, že žena je schopná se potřebám dítěte věnovat lépe než muž, což se pak přelévá do zbytku života. Levínský, který strávil část života v Německu, podotkl, že na rozdíl právě od spolkové republiky v Česku neexistuje ani dobrý právní rámec, který by ženám umožnil dřívější návrat do práce a muže motivoval k tomu, aby na sebe vzali více rodičovských povinností.

Stereotypní moderní žena tak má zvládat prakticky všechno a v hlavě nosit seznam úkolů a dat – od narozenin přes domácí práce po dětské kroužky. Podle diskutujících se nerovnost mezi povinnostmi žen a mužů nedá řešit individuálně: důležité je nastavení systému z hlediska fungování státu. Změna je ale možná jen v případě, že opustíme své kulturně zakořeněné představy o tom, co má zvládat matka a co otec.

O respektu, sebevědomí a vlastních hranicích

Hlavní program doplnily workshopy, které naprosto zaplnily vedlejší sál. Spolek Konsent představil hodinový blok s názvem Stand Up proti sexuálnímu obtěžování na veřejnosti, kde pomocí praktických rad a scénářů z reálného života učil, jak zvládnout nepříjemné situace a nevyžádanou pozornost třeba při popíjení v baru.

Foto: Michal Tvrdík / Canon

O workshop Stand Up byl mezi návštěvníky velký zájem. 

O tom, jak důležité je se za sebe postavit, byl také workshop Moderní sebeobrany Pavla a Jasmíny Houdek. „Není fér, že se vůbec musíme bránit, ale je osvobozující vědět jak,“ zdůraznila Jasmína Houdek. Všichni podle ní máme moc ozvat se a nastavit si hranice, i když to často znamená narazit na nesouhlasné reakce okolí.

Foto: Michal Tvrdík / Canon

Jasmína Houdek (vpravo) na svém workshopu návštěvníkům a návštěvnicím názorně ukázala, jak se bránit v nepříjemných situacích. Na snímku je spolu s Mojí Heroine Klárou Svobodovou a Johannou Nejedlovou ze spolku Konsent (uprostřed). 

Komunikace je základem nejen při obraně vlastního prostoru, ale také ve vztazích: Eliška Kodyšová proto učila, jak komunikovat s partnerem či partnerkou. Připomněla, že do fungujícího vztahu patří konflikt, ale právě na tom, jak jej zvládneme vyřešit, se pozná, jaký náš vztah je.

Hosté se dále mohli zúčastnit také workshopu o tom, jak nám může móda dodat potřebné sebevědomí. Téma vztahu k vlastnímu tělu a oslavy ženství pak otevřela burleskní tanečnice a performerka Zorya Blue. Ani po workshopech se ale ještě nekončilo. V hlavním sále totiž vystoupilo Duo docentky tvořené socioložkami Lucií Jarkovskou a Kateřinou Liškovou.

Foto: Michal Tvrdík / Canon

Eliška Kodyšová, ředitelka spolku Aperio, mluvila ve svém workshopu o důležitosti komunikace v partnerských vztazích. 

Až do pozdních hodin se pak v předsálí servírovaly drinky, s nimiž mohli návštěvníci posedět ve foyer divadla. Podle Petra Bittnera byla největším přínosem konference právě její hmatatelnost: emancipace najednou není jen pojem, ale skutečný proces, který lze vidět na vlastní oči. Pokud jste na konferenci Svět podle Heroine tentokrát chyběli, můžete si právě tuhle atmosféru představit díky fotografiím a videím. Anebo si ji vyzkoušet na vlastní kůži zase příště. 

Tato konference by nebyla možná bez hlavních partnerů projektu, kterým chceme poděkovat: Módní e-shop Answear.cz, který  byl celý rok partnerem projektu Moje Heroine a zároveň oblékl vystupující na konferenci. Dále Nadační fond Propolis Lilie Khoustnoutdinové. Poděkování patří i dalším partnerům akce: projekt Stand Up společnosti L’Oréal, s podporou Right to be a Konsent, Canon, EUC laboratoře, Kanadská ambasáda, Partners a Pure District. Se zajištěním konference nám pomáhali: Multifunkční divadelní prostor Jatka78, Chandon Garden Spritz, Eminence. Děkujeme společnosti hlidacky.cz za zajištění hlídání dětí během konference a značce Lancôme za líčení vystupujících.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu