E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Děti s mobily: Jak uchovat mentální zdraví dětem i sobě?

11. leden 2022
13 254

Jednou to přijít muselo. Moje devítiletá dvojčata dostala od Ježíška své první mobily. Ještě pod vánočním stromečkem začala obě dítka do svých mobilů horečně vkládat kontakty na nejbližší rodinu a přátele, upravovat plochy, fotografovat dárky a rozesílat žertovná videa do všech stran. Od té doby nemine den, kdy bych si neříkala, jestli Ježíšek neměl tenhle danajský dar ještě trochu odložit. Jak bychom měli nakládat s mobily v rukou svých dětí?

Foto: Shutterstock

Už jsme si zvykli, že výchova dětí může být třaskavým tématem nejen ve veřejné diskuzi. Matky a otcové jsou schopni se do krve pohádat o to, jak volně, či naopak přísně vychovávat své děti, zda jim nechávat přehršel volného času, či je zavalovat kroužky, zda s nimi spát v posteli, nebo je po porodu hned uložit do postýlky v dětském pokoji. Je tak logické, že i na přístup dětí k technologiím panují zcela protikladné názory. Někdo dětem mobily a tablety v rukou nijak neomezuje, jiní jim je naopak do rukou ani nedají. Jak může vypadat zlatá střední cesta? 

Když jsem oslovila několik rodičů ze svého okolí, většina se shodla, že dětem pořídili první telefon kolem jejich osmi až deseti let. „Náš syn dostal teď v prosinci mobil k desátým narozeninám, ještě bychom počkali, ale už byl poslední ze třídy, kdo ho neměl,“ říká Tereza. Někteří svým dětem pořizují zpočátku tlačítkové mobily, které nenabízejí tolik lákadel jako chytré telefony. Tak postupovala i Kateřina. Její děti dostaly jako první telefon „společný domácí“ – fungoval jako pevná linka, pro vzájemné volání s rodiči, když byl někdo doma sám. Druhé telefony dostaly Kateřininy děti ve třetí třídě, to už byly tlačítkové, ve dvanácti letech pak dostaly iPhone. „Kupodivu nenastalo žádné nadužívání ani hraní. Nemuseli jsme omezovat čas, jen občasně sledujeme, kde se googlí – a jsme mile překvapení,“ dodává Kateřina.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!