E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zlatá dvacátá, ošklivá osmdesátá. Jak se v posledních dekádách měnil vkus, co obléct na oslavy

26. prosinec 2022
21 027

Silvestr je prý ta nejlepší party roku – protože je poslední a my můžeme konečně hodit za hlavu všechno, co se nám nepovedlo, a těšit se na nový rok, který bude určitě lepší. Inspirujte se večírky dob minulých a důkladně to oslavte v retro stylu.

Foto: Móda osmdesátých let je inspirací pro současné tematické silvestrovské večírky. Shutterstock

Nový rok se slaví od dob, kdy lidstvo vynalezlo kalendář, ale tradice velkolepých mejdanů v restauracích, kabaretech nebo horských hotelech je stará asi sto padesát let. Nejbujařejší oslavy se pak pořádaly v meziválečné době, v bezstarostných dvacátých letech. Možná proto jsou i dnes oblíbené retro silvestry ve stylu filmů Velký Gatsby nebo Někdo to rád horké. Povinná výbava: třpytivé šaty, mikádo na hlavě a boty, ve kterých se dá tancovat celou noc.

Vaše vlasy se nechtějí nechat zkrotit do hladkého mikáda? Nevadí, ačkoli je to ikonický účes té doby, neznamená to, že se nic jiného nenosilo. Inspirujte se Clarou Bow, hvězdou němých (a později i zvukových) filmů. Ve své době patřila k nejpřitažlivějším ženám stříbrného plátna a k jejím poznávacím znamením patřily načechrané vlnité vlasy a svůdný – nebo rošťácký – pohled zpod černých linek obočí.

Odlesky té doby se v módě objevují pravidelně. Supermodelky Naomi Campbell a Kate Moss na fotce z roku 1999 míří na party ve třpytivých minišatech, diamantových špercích a s kouřovými očními stíny, bez nichž se flapper girls z dvacátých let neobešly. Stejně jako bez výrazné tvářenky, často protažené až ke spánkům, která se nyní také začíná vracet.

Devadesátky jsou dnes milé retro, na které si rádi zavzpomínáme, byť někde vzadu do toho hlodá i červík trapnosti. Ale osmdesátky, to byla, navzdory jistým přínosům (třeba ikonická neoromantická kolekce Vivienne Westwood), snad nejhorší módní dekáda minulého století. Návrh společenského oděvu z roku 1988 je přeplácaný jako silvestrovská tabule: dámské šaty jsou inspirované barokem, uniformou a romantikou zároveň, pánská košile připomíná kapří šupiny. Ale aspoň to není nuda!

Foto: Ada Bartlová/repro

Protože konec roku by také neměl být nuda, jsou osmdesátky spolu s devadesátkami další oblíbený retro styl pro tematické silvestrovské večírky. Když se k tomu přidá osmdesátková hudba – mám na mysli světovou rockovou klasiku, ne místní socialistický popík –, může z toho být docela fajn mejdan. Na sebe stačí sehnat nějaké nabírané saténové mini, ale hlavně nezapomeňte koupit malé natáčky, velké balení laku na vlasy a perleťovou rtěnku.

Že tím správným lakem na dobový účes je Taft, asi nemusím říkat. Reklama z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let ukazuje nejen módní účes z hladce vyfoukaných vln, které bez pořádného nalakování skoro nikomu nedržely, ale i tehdejší denní líčení: žena měla vypadat co nejpřirozeněji, ale zároveň mít řasy jako mrkací panenka. Že na fotce vypadají jako pavoučí nožičky a na vlasech je znát poškození z odbarvování, nijak zvlášť nevadilo. Digitální retuš neexistovala a dokonalost nikdo nečekal.

Foto: Ada Bartlová/repro

Sedmdesátá léta v Československu byla poznamenána šedou normalizací, na Západě to ale byla zlatá éra večírků a diskoték. V módě jako by zase vykoukla třpytivá dvacátá léta, ale tentokrát se blyštili všichni bez ohledu na pohlaví a oblíbený hudební žánr: Elton John, Diana Ross, Cher, Freddie Mercury, David Bowie.

Kdybyste se chtěli na silvestra obléknout ve stylu sedmdesátých let, stačí vám jeden jediný zdroj inspirace: Bob Mackie, návrhář filmových kostýmů a slavnostních šatů, pro kterého byla sedmdesátá léta jeho zlatou érou. Mackieho šaty se vždycky hodně třpytily a většinou i hodně odhalovaly – prostě ideální šaty na party.

Jestli byste raději něco jednoduššího, nakoukněte do šedesátých let. Ne že by šedesátkám chyběl lesk, ostatně byl to „kosmický“ věk, který měl rád neobvyklé materiály, ale střihy byly jednoduché a neokázalé. Módní časopis z roku 1967, kdy u nás panovaly volnější poměry a móda se na okamžik směla přiblížit světu, doporučuje na silvestrovský večer elegantní kostýmek nebo šaty z nápadné látky. Čtenářka si měla vybrat podle toho, kam a s kým se chystala jít slavit. A kam a v čem se chystáte vy?

Foto: Ada Bartlová/repro

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s