E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Třpytky v dekoltu a nepřehlédnutelné kostýmy. Podívejte se na bláznivé outfity ze světových pride pochodů

05. srpen 2022
18 635

Srpen, český pride month, je tady a s ním i festivaly a průvody. Chystáte se vyrazit a nevíte, co na sebe? Ve světě už naštěstí spousta průvodů proběhla, takže se můžete inspirovat v naší galerii.

Pro LGBTQ+ lidi znamená pride pochod akci, na které se mohou hrdě ukázat takoví, jací jsou, a připomenout svou existenci těm, kteří by stále ještě nejraději předstírali, že tu s námi nežijí. Pride pochody ale také představují demonstrace za rovná práva. V některých zemích je stále ještě životu nebezpečné být gay nebo trans, jinde se bojuje „jen“ proti předsudkům. U nás se aktuálně mluví o manželství pro všechny a ústavní definici manželství.

Foto: Shutterstock

Tak ošklivé, laciné a výrazné? Móda osmdesátek v současném šatníku hledá místo, trefí se jen málokdo

Galerie

Za úplně první pride se označuje protest u gay baru Stonewall Inn 28. června roku 1969 v New Yorku. Homosexuální vztahy byly v té době nelegální a v gay barech se často konaly policejní razie, ta červnová ve Stonewall Inn se ale zvrhla v prudké nepokoje a odstartovala novou vlnu boje za lidská práva.

Hned 28. června roku 1970 se konal první oficiální Gay Pride pochod a hnutí se postupně rozšířilo takřka po celém světě. Dnešní pride pochody tedy nejsou jen barevné veselí, ale také připomínka kořenů hnutí za LGBTQ+ práva.

Duha jako symbol

Nejznámějším a nejvýraznějším symbolem LGBTQ+ komunity je duhová vlajka se šesti barevnými pruhy. Dnes bývají duhové celé průvody: nosí se duhové oblečení, paruky, bižuterie, oční stíny. Můžete se obléknout do barev od hlavy k patě nebo se domluvit se zbytkem party a vytvořit jednu velkou duhu.

Stejně tak můžete svou identitu vyjádřit jen nenápadně, třeba jako Benjamin Carmichael, americký trans muž a autor, který si vzal motýlka a šle v barvách transkomunity. Translidé jsou v základní duze obsaženi také, ale kromě toho mají svou vlastní vlajku v modré, růžové a bílé barvě. 

Jestli jste letos stihli málo hudebních festivalů a zbyly vám třpytky, na pride pochodu je využijete. Čím více, tím lépe. A vysypejte na sebe všechny barvy najednou. Na paruku bude v Česku zrovna asi moc horko, ale nevadí – dejte třpytky i do vlasů. Když budou biodegradabilní, jednoduše je pak opláchnete ve sprše. Třpytivá inspirace pochází z pochodu ve Vancouveru.

V pride průvodech se vůbec často objevují festivalové trendy. Letos třeba francouzské copy se zapletenými barevnými prameny. Duhové provedení se nabízí zcela logicky.

Všechny generace vítány

Pride není jen pro mladé, jak ukazuje fotka z liverpoolského pochodu, který se konal minulý víkend. Možná jsou ti dva queer, možná přišli vyjádřit podporu, každopádně se na to oblékli stylově. A duhový deštník v roli slunečníku, nebo aspoň barevný „kyblíček“ proti úžehu, se v Praze budou nepochybně hodit.

Pride pochody jsou pochopitelně vždycky plné lidí, kteří do toho jdou se vším všudy. Jako tenhle účastník newyorského průvodu. Na fotce není vidět, jestli má i duhové i boty, ale jsem si stoprocentně jistá, že ano.

Láska nezná gender

Pride pochody fungují také jako prostor vyjádřit názor. Pořád jsou to v jádru demonstrace za LGBTQ+ práva a proti předsudkům, takže se nebojte vyjádřit svůj postoj – ať už nápisem na tričku, nebo rovnou transparentem.

Ozdobou pride pochodů jsou drag queens. Někdy mívají v rámci oslav i vystoupení a někdy prostě jdou jen tak do průvodu užít si pozornost davu. Jako stylové fotopozadí pro zlatou královnu v Belfastu posloužila duhová vlajka a nezbytný demonstrant varující před koncem světa.

Ve Stuttgartu pochodovala s místní fetiš komunitou drag queen v nepřehlédnutelném kostýmu divoce barevné květiny. Reprezentanti fetiš komunity, kteří bojují především proti kinkshamingu, bývají v průvodech v menšině a jejich účast závisí na tom, kolik jich v místě konání žije. O tom, jestli tahle část LGBTQ+ komunity do průvodů patří, nebo ne, se stále vedou diskuze – v protestech u Stonewall Inn ale nechyběla. „Kožeňáci“ a crossdresseři bojovali za práva gayů po boku svých „vanilkových“ přátel.

Muži, kteří rádi nosí make-up a nápadné oblečení, mají jedinečnou příležitost vynést takový look „mezi lidi“. Na běžné nošení do práce se to většinou moc nehodí (pokud zrovna neprodáváte v obchodě s dekorativní kosmetikou), o časové náročnosti nemluvě.

Ale nakonec není potřeba ani kostým, ani make-up. Na pride pochod můžete vyrazit oblečení úplně „normálně“, beze stopy duhy a bez jediné třpytky. Je jedno, jestli se počítáte k LGBTQ+ komunitě, nebo patříte k majoritě a jdete minoritu jen podpořit… Pride je přístupný pro všechny.

Pražský pride, ze kterého se během let stal multižánrový lidskoprávní festival, začíná už 8. srpna a vyvrcholí v sobotu 13. srpna duhovým průvodem Prahou.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu