E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Zpověď vintage shopaholika. Kožená bunda je láska na celý život

26. listopad 2021
10 045

Móda z druhé ruky zažívá takový revival, že se občas zdá, že za pár let (nebo desetiletí) strčí do kapsy skoro celé odvětví fast fashion a „v módě“ bude umět kombinovat staré, novější a vintage kousky co nejosobitějším způsobem. O své zkušenosti s nakupováním secondhandové módy dávno před tím, než to bylo cool, píše Tyler Noble, Američan dlouhodobě usazený v Praze. Kam chodí na zaručené poklady? A kde najít tu nejkrásnější vintage koženou bundu?

Foto: Typickou rudou koženou bundu nosí Rei Kawakubo, zakladelka Comme de Garcons.

Miluju nákupy v thrift storech. Taky v sekáčích, charitách a bazarech. Jistě, pomáhám tím šetřit životní prostředí, upcyklovat, snižovat uhlíkovou stopu atd., ale kvůli tomu to nedělám. Hledám věci, co mi rozbuší srdce. Pátrám po tom jednom dokonalém kusu, kterému propadnu a kterému propadl někdo přede mnou. Oblečení, co má za sebou příběh, který se stane i součástí mojí historie. Možná to zní pateticky, ale určitě i vy máte aspoň jeden nenahraditelný kus oblečení, který s vámi zůstává roky. Nejsou to „jen“ svršky. Nesou emoce, osobitost, kontext, vzpomínky.

Obchody s módou z druhé ruky mají svá specifika. Sekáč je nejlevnější varianta, ale čeká vás spousta přehrabování. Když už ale něco objevíte, zaplatíte nanejvýš pár stovek. Obchody při různých charitách jsou podobné, a navíc nákupem přispějete dobré věci. Čekejte trochu vyšší cenu (ale i kvalitu). Pravé vintage obchody jsou naopak poměrně drahé, ale někdo už za vás výběr udělal a můžete to narazit na opravdové skvosty. Dokonale zachované pozdravy z jiné éry. Jen cenovka vás asi rozpláče.

Objevit lehce odřenou leteckou koženou bundu v zapadlé prodejně za pár stovek? Ten pocit je za odměnu. Vezmete ji domů, vyčistíte, promažete krémem kůži, takže je zas jako nová, hodíte ji na sebe a vyrazíte do města. Možná tu bundu naschvál trochu zamažete a poškrábete, ale už je to vaše špína. Vaše bunda. Je to skvělý pocit.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!