E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Obnošený a děravý. Nejpříjemnější svetry, s odhalenými rameny a další trendy proti energetické krizi

16. říjen 2022
11 385

Letos bychom prý měli místo otáčení kolečkem termostatu sáhnout do skříně pro teplý svetr. S tím souhlasím, je to praktické a ekonomické – energetická krize není legrace. Dáte přednost značkovému svetru, nebo vezmete za slovo vtipálky propagující ruční pletení?

Jedním z nejnovějších hitů je svetr značky Balenciaga. Nebojte se, že by si někdo nevšiml, že na sobě máte značkový svetr: celoplošně vyplétané výrazné logo nelze přehlédnout. Logománie je trend, který se pravidelně vrací, ale občas si říkám, proč na to těm značkám pořád skáčeme.

Podobně vnímám trend roztrhaných svetrů, který se objevil před pár lety. Tedy nejen svetrů, daly se koupit i mikiny, boty nebo košile, které vypadaly, jako by je někdo už deset let nosil a nakonec ještě zakopal do kompostu. Jestli máte chuť, můžete si na zimu pořídit úhledně děravý svetřík, ze kterého rafinovaně vykukuje rameno. Navrch ale dejte ještě péřovku nebo kožich, ať s tím ramenem za chvíli nemusíte k ortopedovi.

Než děravý svetr, co třeba celé pletené šaty? Tyhle pruhované jsou od značky Sonia Rykiel a jsou z kašmíru, jednoho z nejměkčích a nejhřejivějších materiálů. Francouzská návrhářka Sonia Rykiel byla považována za „královnu pletenin“ a jejím poznávacím znamením bývaly právě proužky. Tenhle model už asi neseženete, ale pletené šaty se dají koupit i v běžných obchodech. Jsou pohodlné a zahřejí opravdu od hlavy k patě.

Preferujete-li pohodlí teplákoviny, můžete si zalézt do oversize mikiny ve stylu kolekce Kanye Westa pro GAP. V případě potřeby pod ni schováte ještě svetr. Nebo dva svetry. A hlavně se do ní schováte vy sami, když zrovna nemáte na nic náladu. Jestli nechcete podporovat Kanyeho, jehož vystupování a názory jsou poslední dobou už neomluvitelné, poohlédněte se u lokálních značek.

Logo značky Acne Studios v podobě poněkud zaraženého smajlíka asi budeme mít na tváři všichni, až si přečteme vyúčtování za plyn… Když už logománie, tak aspoň s humorem.

Od téže značky je i další obrázek. Holandská imagemakerka Liv Liberg experimentovala s aranžováním (pro návrháře jsou kreativní hrátky s látkami nezbytnou součástí tvůrčího procesu, při které poznávají vlastnosti materiálů a nacházejí zárodky nových střihů) a zabalila modelku do vlněné deky. Můžeme to brát jako tip, jak strávit letošní zimu. Jako zimomřivá sběratelka dek všeho druhu dávám palec nahoru! A jestli doma nemáte žádnou pěknou deku, která by lákala k zakuklení, zadejte si termín „vlněná deka“ do jakéhokoli vyhledávače zboží. Sortiment je široký.

Pokud si z bohaté nabídky svetrů v obchodech nevyberete – vzhledem k zoufalé kvalitě materiálů a provedení bych se vám vůbec nedivila –, vždycky je tu ještě jedna možnost: uplést si ho podle sebe. Vím, že teď kolují srandičky a memy s politiky pletoucími svetr, ale pletení teď opravdu zažívá nebývalý rozkvět, u nás i celosvětově. Dávno to neznamená jen štrykování z vrzavého akrylu na šedých plastových jehlicích.

I v běžných galanteriích už koupíte celkem pěkné příze. A když zajdete do některé z mnoha specializovaných prodejen, můžete mít hebké a hřejivé vlny v barvách, o jakých se vám ani nesnilo. Můj oblíbenec je uruguayská značka Malabrigo a její měkká, ručně barvená merina, ale prodávají se příze z celého světa včetně Evropy – zvlášť teploučké jsou anglické a irské z tamních otužilých ovcí.

Kde vzít návody na pěkné svetry, šály a další doplňky? Doporučuji hledat spíš na internetu než v trafice. I když některým pletacím časopisům se sice daří jít s dobou, to nejlepší vždycky najdete v pletařských komunitách, jako je třeba on-line platforma Ravelry nebo některá z početných facebookových skupin. Jedním z trendů jsou například vyplétané vzorované palčáky v severském stylu.

Pro náročné doporučuji moderní svetříky s japonskými vzory. Představují názornou ukázku toho, co se stane, když se Japonci chopí nějakého řemesla nebo ruční práce: jejich vzory, kombinující copánkové a krajkové pletení, si složitostí a krásou nezadají s estonskou krajkou nebo žakárovým vyplétáním.

Svetr si raději koupíte, ale rádi byste si k němu upletli zajímavou šálu, jakou hned tak někdo nemá? Pak rozhodně doporučuji amerického designéra Stephena Westa. V pletařském světě je jeho jméno velmi známé a spojené především s výraznými, originálně vzorovanými šálami a šátky.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu