E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Červen ve znamení tance!

06. červen 2022
12 114

Po celý červen se uskuteční celorepublikový festival TANEC PRAHA 2022, letos již 34. ročník. Ve 25 městech a obcích ČR festival nabídne pestrý výběr toho nejzajímavějšího z tuzemské a zahraniční taneční scény.

Foto: Zdroj: BLUE DEER AGENCY

Festival TANEC PRAHA 2022 se v letošním roce snaží být divákům co nejblíž. A to nejen obsahově, vybranými představeními, ale doslova fyzicky. Představení jsou tak díky tomu často velkým multismyslovým zážitkem.

Propojení smyslů nastává tak mezi diváky a tanečníky.

Každopádně je na co se těšit. Každý ročník festivalu má svou unikátní a silnou vizuální identitu. Je tomu i letos, kdy hlavním motivem je „Na dotek vašich smyslů“. Propojení smyslů nastává tak mezi diváky a tanečníky. Účelem je zdůraznit stále více populární participativní projekty, to znamená zapojení veřejnosti do samotných performancí festivalu. „Již v procesu přípravy byl dán důraz hlavně na ženský element silných osobností, který vyplývá z programové skladby tohoto ročníku. Ten se promítá také ve výběru tanečnic na vizuálu i v jeho barevnosti,“ popisuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha.

„Letos je určitě velkým trendem rozsáhlé zapojování veřejnosti do různých druhů projektů Open Air – Baví vás stát na hlavě? Diváci mohou být součástí pohybové instalace environmentálního konceptu Woods v Brně, Ostravě, Plzni či Praze! Chcete se dovědět více o tom, co pro koho znamená svoboda, a jste teprve teenageři? Zapojte se v Plzni či Praze do projektu ICARUS. Profesionálové se studenty mají šanci protančit se Prahou od Vítkova na Václavák jako City Horses nebo se inspirovat Bauhausem v díle Still Live in the City,“ přibližuje zajímavosti v programu Yvona Kreuzmannová. Další novinkou je virtuální realita. I tanec experimentoval v době covidu a natočil sérii děl v 3D, tímto zve diváky v Sušici, Praze či Liberci přímo do virtuální reality.

Foto: Zdroj: BLUE DEER AGENCY, Ann Van den Broek

Mezi letošními hosty jsou velká zahraniční jména. Například Ann Van den Broek s představením Joy Enjoy Joy. Jedná se o pulzující oslavu života, která neutichá. Její představení oslavuje radost, avšak s melancholickým pocitem nejistoty, kombinuje světelné efekty, video, pohyb a text. A to s tím, že žádná party nemůže trvat věčně.

Další ze „silných žen” letošního ročníku festivalu je vyzrálá performerka Louise Lecavalier. Výrazná postava současného tance, která kromě kariéry s La La La Human Steps spolupracovala s hvězdami pop music jako David Bowie, Frank Zappa i na vlastní tvorbě. Hudba tvoří výraznou část jejího představení Stations, se kterým do Prahy přijíždí.

Třetí velkou osobností letošního festivalu je francouzská tanečnice a choreografka Maguy Marin, jedna z nejvýznamnějších ikon francouzské nové vlny. Se svým představením Umwelt bude uzavírat festival na Nové scéně Národního divadla díky spolupráci festivalu s Laternou magikou ND. V době svého uvedení v roce 2004 byl Umwelt označen jako jeden z nejvýznamnějších tvůrčích počinů na světové taneční scéně. Ani dnes však dílo nemůže být aktuálnější! Spolu s devíti performery jsme při zdánlivě všedních každodenních činnostech lapeni v mrazivé hře zvané život.

Foto: Zdroj: BLUE DEER AGENCY, Maguy Marin

„Velmi nás těší zájem regionů, nicméně už jsme na hraně proveditelnosti, 25 měst a obcí během jednoho měsíce je obrovská zátěž na produkci i technické zajištění. Ovšem ohlasy jsou tak milé, že se sotva dá odřeknout, od statutárních měst po venkov je vidět, že současný tanec si umí získat diváky, od těch nejmenších až po seniory,“ těší se ze spolupráce ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

„Každoročně dáváme také prostor i začínajícím a méně známým autorům. Snažíme se ve velkém podporovat spolupráci českých tvůrců se zahraničními, což letos díky výrazné podpoře programů Kreativní Evropa a Perform Europe nabralo na síle,“ vysvětluje Yvona Kreuzmannová.

Program akce naleznete zde: www.tanecpraha.cz

Popup se zavře za 8s