E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Kamil Fila jako hrdina dokumentárního filmu odhaluje hlubokou osobní krizi

01. listopad 2021
25 336

Filmový kritik a zároveň fitness nadšenec, píchající si steroidy. Feminista, mající nejeden problém ve vztahu k ženám. A zároveň člověk v hluboké osobní krizi. To je Kamil Fila pohledem režiséra Martina Marečka ve filmu Síla, který byl v předpremiéře uveden na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Snímek zde také získal cenu za nejlepší střih pro Janku Vlčkovou.

Foto: Artcam Films

Režisér Martin Mareček Kamila Filu zachytil v průběhu pěti let, mezi jeho pětatřicátými a čtyřicátými narozeninami. O filmu mluví jako o portrétu a autoportrétu zároveň, protože Mareček si sám prošel určitou životní krizí, kterou do filmu promítl.

Sedmačtyřicetiletý režisér prorazil filmy se společensko-politickou tematikou. Například jeho Hry prachu přinášely obraz protestů proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000, Zdroj se odehrával v ropném Ázerbájdžánu a snímek Pod sluncem tma byl portrét české rozvojové pomoci v Africe. Všechno jsou to filmy o vztahu lokálního globálního v širokých souvislostech. Po filmu Pod sluncem tma z roku 2011 ale přichází jednak dlouhá pauza a jednak tematický obrat k intimnějším tématům, jako je narušená, neúplná rodina a svízele mezilidské komunikace ve filmu Dálava.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!