E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Sex ve městě se vrací. Jakou udělá službu feminismu a proč je dobré koukat na souložící šedesátnice?

18. srpen 2021
23 740

Jeden z nejkultovnějších mainstreamových seriálů určených pro primárně ženskou cílovku se vrací na obrazovky! HBO natáčí desetidílnou minisérii s hrdinkami a hrdiny Sexu ve městě s názvem And Just Like That… a názory jsou rozporuplné. Může seriál vlastně nabídnout něco nového? Zvládne naskočit na třetí vlnu feminismu? Dokáže přijít s větší diverzitou? A chceme se vůbec koukat na souložící šedesátnice?

Foto: HBO Max

Když Kim Cattrall, představitelka seriálové Samanthy Jones, přebírala v roce 2003 Zlatý globus za nejlepší herečku ve vedlejší roli v televizním seriálu, začala svůj děkovný projev větou: „Nedokážete si představit, s kolika muži jsem se musela vyspat, abych tady dnes mohla stát.“ Narážka na roli sexuálně uvolněné Samanthy a současně ironický vtip na adresu stereotypních představ o herečkách, které lezou producentům a režisérům do postele kvůli roli, asi nejdokonaleji ilustruje ambivalentnost, se kterou se na šest řad seriálu a dva filmy Sexu ve městě koukáte, pokud jste feministka v roce 2021. To, co na přelomu milénia bylo osvěžující, fascinující a empowering totiž o dvacet let později trošku bije do očí a není to jen tím, jak seriál zestárnul, ale hlavně tím, jak se v průběhu let proměňoval.

Nezávislá, ale tak strašně sama

Pamatuju si, že když jsem Sex ve městě v pozdních večerních hodinách na České televizi chytla poprvé, bylo mi asi sedmnáct, psal se rok 2002 a já si říkala, co to je za stupiditu a o čem to ty bílé, krásné, hubené, úspěšné třicátnice v luxusních botách a předražených outfitech, které si mohu dovolit bydlet na Manhattanu, vlastně mluví?! Pak jsem nastoupila na vysokou školu, osamostatnila se, měla pár kluků, bolestivých rozchodů, vztahů na jednu noc – a najednou se Miranda, Charlotte, Carrie, a hlavně Samantha staly tak trochu i mými kámoškami. Strašně jsem chtěla žít ten život, který žily ony. Ekonomicky nezávislý, uvolněný, úspěšný, takový ten život, který držíte pevně ve svých rukách.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!