E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Pláč i smích na rodinné sešlosti. Do kin jde oceňovaný film Malá lež

20. květen 2020

Něžná komedie podle skutečné lži vypráví příběh Newyorčanky Billi a její svérázné čínské babičky Nai Nai. Rodina se rozhodne zatajit babičce pravdu o jejím zdravotním stavu. Jak to ale udělat, aby Nai Nai nebylo podezřelé, že jí z ničeho nic chtějí v Číně navštívit příbuzní z celého světa? Vystrojí se svatba!

Foto: Aerofilms / Z filmu The Farewell

Komedie Malá lež (v originále The Farewell) americko-čínské režisérky Lulu Wang vstoupí ve čtvrtek 21. května do českých kin. Už v pondělí 18. května se uskutečnila její slavnostní online premiéra v rámci projektu Moje kino LIVE. Snímek natočený podle skutečného příběhu, který se stal v režisérčině rodině, vypráví o mladé Newyorčance Billi a její svérázné čínské babičce Nai Nai. Když je Nai Nai diagnostikována vážná nemoc, rozhodne se jí rodina zatajit pravdu a pod falešnou záminkou sezve široké příbuzenstvo na velkou rodinnou sešlost. Setkán plné humorných chvil pramenících z kulturních a generačních rozdílů je zakončeno vyvrcholením, který by bylo jen těžko uvěřitelné – pokud by se doopravdy nestalo.

Cesta do Číny

Lulu Wang nás na začátku filmu varuje, že se Malá lež zakládá na skutečné lži, na níž se sama podílela. Vše začalo v roce 2013, zrovna když Wang začínala střihat svůj první celovečerní film, artovou komedii Posthumous. Uprostřed jedné z nejnáročnějších, nejstresovějších a nejstrašidelnějších fází v kariéře filmaře se najednou dozvěděla, že její vlastní nai-nai diagnostikovali daleko v čínském Čchang-čchunu rakovinu v rychle se zhoršujícím terminálním stádiu. Její instinkt jí přirozeně zavelel se tam okamžitě vypravit. Když se ale Wang dozvěděla, že se její prateta (jíž tuto diagnózu sdělil babiččin lékař) a rodiče rozhodli pravdu o celé situaci před nai-nai zatajit, a co hůř, že od ní očekávají totéž, vše se zkomplikovalo.

Wang respektovala přesvědčení ostatních členů rodiny, že je vlastně aktem lásky, když nai-nai dopřejí příval štěstí v kruhu pozitivně naladěné rodiny, jakkoli v blažené nevědomosti o blížícím se konci. Ale přesvědčená rozhodně nebyla. Bylo opravdu ohleduplnější ponechat tak silnou a bystrou ženu v temnotě? Není přeci jen pravda ve vztahu to nejdůležitější? Nemáme snad každý z nás nezadatelné právo opustit tento svět způsobem, jaký si sami zvolíme? A jak taková lež bude vlastně fungovat? Jak měla proboha Wang před milovanou ženou, kterou zoufale nechtěla ztratit, předstírat, že je štěstím bez sebe? Celé jí to připadalo velmi pochybné.

Nicméně pro zachování klidu v rodině Wang souhlasila, že se bude snažit předstírat spolu s ostatními. Hodila své obavy za hlavu a dorazila do Číny. A co se dělo pak? Následoval řetězec nepochopitelných a krásných zvratů a Wang v nich uviděla zárodky svého druhého celovečerního filmu. „Po celou dobu svého pobytu v Číně jsem měla víc otázek než odpovědí,“ vzpomíná Wang. „Ale zároveň jsem si uvědomila, že právě takové příběhy vyprávím ze všeho nejradši: příběhy, v nichž se mísí patos s absurditou. Ta situace měla parametry ztřeštěné komedie ze skutečného života, ale pod slupkou humoru dřímaly větší a hlubší otázky.“  

Ze lži pravda

Na začátku scénáře k filmu Malá lež byla možná faleš v rodině Lulu Wang, ale snímek nakonec ukazuje, jak fungují moderní rodiny, což, jak poznamenává Wang, je často o tom, co si mezi sebou neříkáme, nemůžeme říct nebo je nám zatěžko říct, stejně jako o tom, o čem se bavíme neustále. Když stvořila Billi, postavu, která je skoro jako ona, uvědomila si, že vytváří postavu ženy odhodlané přestát radosti i strasti rodinného života. Během vnitřního boje, jak lhát své babičce, začíná Billi docházet, že každý v rodině má svá malá tajemství, která před ostatními skrývá. To vše ji nutí poddat se choulostivému, ale i lákavému proudu radosti, výčitek, konfliktů a neohrabaných projevů lásky, z nichž Billi sice šílí, ale zároveň ji také pomocí pevných vazeb ukotvují.

Awkwafina jednoznačně působí jako Američanka, ale navíc umí i trochu mandarínsky. Je komická, a zároveň se umí naladit i na jemné emoce.

„Díky scénáři jsem se dokázala více soustředit na syrové emoce obsažené v tomto příběhu a zachytit tu zvláštní atmosféru, kdy nevíte, jestli se v jednom okamžiku začnete smát a v druhém plakat,“ říká k tomu Wang. „Měla jsem spoustu nápadů, jak pomocí různých záběrů a vizuálů vedle sebe postavit a zdůraznit komičnost i úzkost, skrývání i odhalování.“

Zlatý Glóbus pro Awkwafinu

Film Malá lež byl ve světové premiéře uveden na festivalu v Sundance, kde byl vřele přijat. Na serveru Rotten Tomatoes se pyšní hodnocením 98 %, což z něj činí jeden z nejlépe hodnocených filmů uplynulého roku. New York Post ve své recenzi hovoří o „univerzálním příběhu, který bude každé publikum milovat“, portál Vox nazval Malou lež „výborným, hluboce osobním filmem, který z Lulu Wang učinil jednu z nejvýraznějších mladých režisérek současnosti.“

Kromě upřímného stylu vyprávění a jisté režie kritici na filmu vyzdvihují i výkon herečky a rapperky Awkwafiny, která za své ztvárnění Billi získala Zlatý Glóbus, byť se jednalo o její vůbec první hlavní roli. „Hledala jsem někoho, kdo by v sobě měl potřebnou směsici lehkosti a dramatičnosti, a zároveň si uměl poradit s jazykovými výzvami, které role Billi přinášela,“ nechala se slyšet režisérka filmu. „Awkwafina jednoznačně působí jako Američanka, ale navíc umí i trochu mandarínsky. Je komická, a zároveň se umí naladit i na jemné emoce,“ dodává.

MALÁ LEŽ | THE FAREWELL

Komedie / Drama, USA, 2019

100 min

Režie a scénář: Lulu Wang
Kamera: Anna Franquesa Solano
Střih: Matt Friedman, Michael Taylor
Hrají: Awkwafina, Tzi Ma, Diana lin, Shuzhen Zhao, Hong Lu a další…

Premiéra: 21. května

Distribuce ČR: Aerofilms

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu