E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

GALERIE. Ada z Módního pekla vybírá influencerky propagující skutečné ženské tělo

18. únor 2022
65 356

Jaký je podle sociálních sítí aktuální ideál krásy? Zřejmě velmi štíhlá žena s dlouhými vlasy a velkým, ale perfektně hladkým zadkem. Takhle ale vypadá jen naprostý zlomek žen. Vědí to influencerky, které na rozpor mezi nedosažitelným ideálem a skutečnými ženskými těly upozorňují. A zdaleka nejde už jen o tělesnou váhu. V kurzu je přiznávat strie, celulitidu i akné.

Foto: Mik Zazon a její hnutí #normalizenormalbodies. Instagram

Body positivity, tedy pozitivní vnímání těla, je logická reakce na dnešní tlak na dokonalost. Technika umožňuje upravit každou fotografii tak, že vznikne nereálně perfektní obrázek: modelka je štíhlá, ale má výrazné křivky, k tomu pleť bez pórů, nikde ani pupínek nebo chloupek. Většina z nás ví, že takové fotky jsou upravované, ale mozek to stejně vnímá. A kdo by chtěl ve společnosti, která obdivuje umělou dokonalost, ukazovat velké břicho nebo akné na tvářích?

Hnutí body positivity se původně zaměřovalo hlavně na ženy s nadváhou, proto se také našli jeho odpůrci, kteří tvrdí, že je to jen glorifikace nezdravé tloušťky. Existují sice ženy, které skutečně chtějí být obézní (a některé se tím úspěšně živí), většina plnoštíhlých ale chce zhubnout a přijetí vlastního těla je často prvním krokem k lepší životosprávě. Už jen odhodlat se natáhnout legíny a vyrazit běhat chce dost odvahy, když se za své tělo dlouhá léta stydíte.

Dnes se pozitivní vnímání těla týká všeho, co nezapadá do ideálního obrázku: strií, celulitidy, tělesných vad, ekzémů, jizev, stáří. V galerii najdete deset slavných i méně známých body positivity osobností.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!