E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Vtipy, které jsou nebezpečné. Ženy jako objekty touhy. Kdo se ozve proti nim, je hysterka

12. listopad 2022
49 419

Nepřátelské reakce na ženy aktivní ve veřejném prostoru nás neopouštějí. Pokud se ozvou, jsou označeny za přecitlivělé zamindrákované hysterky, které nepochopí vtip. Lidé na sítích konstantně dělají z žen jen sexuální objekty – bez ohledu na jejich práci a schopnosti. A podle častých reakcí se zdá, že by tím ženy měly být ještě polichoceny. Sexistický komentář není pochvala.

Na hodnocení žen jako „lidí“ není nic špatného. Komentovat výkony, schopnosti a odvedenou práci věcnou argumentací je žádoucí – zvlášť pokud je placená z veřejných peněz. Bez kritiky se nerozvíjíme a neposouváme. Ale hodnocení žen za jejich „ženské“ atributy, jako je vzhled, fyzická atraktivita nebo to, jak moc by s nimi diskutující chtěli mít sex, je jen sexualizace a objektifikace. 

Použiju aktuální příklad: na Twitteru se objevila anketa na téma, se kterou z dua moderátorek a novinářek, Lindou Bartošovou a Janou Peroutkovou, by pánové raději měli sex. Anketu komentovala Linda Bartošová: „Občas se fakt nedivím ženám, které se na působení ve veřejném prostoru vykašlou.“  

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!