E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Veřejné školy v Česku neplní požadavky rodičů. Soukromé alternativy překvapivě volí vysoké procento lidí

Soukromé základní školy přestávají být luxusem pro bohaté, jejich nabídku využívá čím dál víc rodin ze střední třídy. Rodiče už nehledají jen takovou školu, která jejich děti naučí co nejvíc, ale tu, která vytvoří láskyplné prostředí a dá více prostoru individualitě dítěte. Proč veřejné školy nezvládají požadavky rodičů naplnit? A jsem špatná matka, když své dítě pošlu do spádové školy?

Počet soukromých škol se podle Českého statistického úřadu za posledních deset let ztrojnásobil. Trend je to zejména v Praze, kde už privátní projekty tvoří sedmnáct procent z tamních základních škol. V ostatních krajích jejich počet vychází obvykle do deseti procent, stále jich však přibývá. Lze to považovat za jasný vzkaz rodičů veřejnému školství: V současné době nezvládá naplnit jejich představu o vzdělávání v jednadvacátém století.

V dnešní generaci třicátníků téměř neexistovalo, že by někdo chodil do soukromé základní školy, pokud nebyl cizinec nebo neměl opravdu bohaté rodiče, kteří pro něj chtěli mezinárodní vzdělání. To už dnes neplatí.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!