E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Lela a Karlos se usmířili? Bulvární kauzy podporují stereotypy a mýty o domácím násilí

25. leden 2022
13 903

„Cirkus.“ „Ti dva si sebe zaslouží.“ „Komedie.“ I to jsme mohli číst v souvislosti s „aférou“ mezi zápasníkem MMA Karlem Vémolou a bývalou playmate Lelou Ceterovou. Zmíněný pár může někomu vykouzlit úsměv – nebo škleb – na tváři. To, že jde o bizarní celebrity s extravagantními manýry a vzhledem, ale neznamená, že ve snaze vyrobit senzaci máme opakovat dávno vyvrácené mýty o domácím násilí.

Foto: Lela Ceterová a Karlos Vémola. Profimedia

Nemluvím tu o diskusích a komentářích; tato stoka internetu bude vždycky plná bahna. Mluvím o bulvárních článcích a titulcích. Ať už si o bulváru jako takovém myslíme, co chceme, faktem zůstává, že z médií má zdaleka největší dosah a vliv. A s tím může naložit dobře (příkladů dobré praxe existuje spousta), nebo ne až tak dobře – jako v tomto případě. Označovat vážné podezření na domácí násilí (Lela Ceterová explicitně mluvila o tom, že ji její partner zbil) za „cirkus“ je minimálně nemístné. A naznačovat, že poté, co se žena vrátí domů, je všechno odpuštěno a hrdličky se usmířily, je nebezpečné podsouvání stereotypů.  

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!