E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Proč žít, když planeta umírá.“ Frustrace mladých sílí. Co podle nich může situaci změnit?

Stále více mladých lidí trpí pocity bezmoci a frustrace spojenými s klimatickou krizí. Na protestech jako je Fridays for Future tvoří mladí jednoznačně většinu. Ostatně jich se krize dotkne nejvíc, a tak se snaží zmírnit její dopady. Smysl vidí v organizování protestních akcí jako byla koncem loňského roku Okupační stávka. Tou to prý ale nekončí, varují. Skrze stávky vyvíjejí tlak na politiky s nadějí, že právě oni jim pomůžou zajistit lepší budoucnost.

Mladí si uvědomují, že není žádná planeta B. Pravidelně upozorňují na environmentální krizi na demonstracích. Foto: Shutterstock

Z letošního výzkumu organizace Green Dock vychází, že 80 procent Čechů ve věku od 15 do 20 let považuje klimatickou změnu za závažný problém a současně má nejvíc motivace s ní něco dělat. Nejde o překvapivé výsledky. Nárůst počtu přírodních katastrof, který se dá pozorovat po celém světě, úzce souvisí se změnou klimatu. Nejedná se pouze o navýšení jejich počtu, ale také o jejich intenzitu. Záběry hořících lesů, tajících ledovců a zaplavených měst se objevovaly téměř všude.

Tato situace nutí mladou generaci zapojit se do boje proti následkům klimatické krize a v mnohých pak vyvolává environmentální žal. Právě oni totiž pocítí její dopady nejvíce. S fenoménem environmentálního žalu pracuje sdružení Climate Psychology Alliance, které odkazuje na výsledky globálního průzkumu o klimatické úzkosti. Dle něj polovina oslovených zástupců mladé generace uvedla, že ve spojení s klimatickou krizí cítí smutek, vztek, bezmoc a vinu. Téměř shodné množství dodalo, že tyto pocity negativně ovlivňují jejich každodenní život. Více než tři čtvrtě dotazovaných považuje budoucnost za děsivou.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!